Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος σηματοδοτεί την επίσημη έναρξή της

«Πρεμιέρα» για την καλοκαιρινή

τουριστική περίοδο στην Ήπειρο

Μεγάλη αναμένεται η έξοδος παραθεριστών προς τις παραλίες Πρέβεζας

και Θεσπρωτίας • ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ (Αντιπεριφερειάρχης): «Στοίχημα»

η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν... • Ποιες ακτές έχουν τα καλύτερα νερά

• Την ουσιαστική έναρξη της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί για την Ήπειρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η έξοδος των εκδρομέων για το οποίο ξεκινάει από σήμερα.
Τα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αναμένεται να κατακλυστούν από παραθεριστές, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα κάνουν την πρώτη τους βουτιά, εκμεταλλευόμενοι και τον καιρό που αποφάσισε επιτέλους να «δείξει» καλοκαίρι!
Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η μέχρι τώρα τουριστική κίνηση στα παράλια,  όχι όμως στο επίπεδο που θα μπορούσε να είναι, με εξαίρεση τους δύο δημοφιλέστερους προορισμούς της Ηπείρου, δηλαδή την Πάργα και τα Σύβοτα, που ελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Στράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Τουρισμού. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια έχει βάλει ως «στοίχημα», όπως είπε, να διευρύνει την τουριστική περίοδο καλύπτοντας και μήνες πέρα απ’ το καλοκαίρι, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κίνηση-μέτρα Τροχαίας
Από σήμερα το απόγευμα αρχίζει λοιπόν και θα κορυφωθεί αύριο, η πρώτη μεγάλη έξοδος του φετινού καλοκαιρού προς τις παραλίες της Ηπείρου αλλά και προς γειτονικά νησιά του Ιονίου όπως η Λευκάδα και η Κέρκυρα. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το εθνικό δίκτυο της περιοχής μας, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα παράλια, ενώ θα ισχύει και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Μεγάλη αναμένεται και η έξοδος των Γιαννιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, οι οποίοι θα κινηθούν κυρίως προς τις κοντινές παραλίες όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν την αυθημερόν εξόρμηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Σε όλη την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παραθεριστών, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων, όπως ανέφερε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.
«Η έναρξη της τουριστικής περιόδου έγινε πιο νωρίς, όμως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σηματοδοτεί την δυνατή έναρξη της σεζόν. Το τριήμερο θα δώσει, όπως πάντα, μία ανάσα στον τοπικό τουρισμό, καθώς βοηθάει πλέον και ο καιρός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου. Όπως είπε, πλην Πάργας και Συβότων ο φετινός Μάιος ήταν ήρεμος από πλευράς κίνησης τουριστών. Υπήρξε μεν αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όμως στόχος της Περιφέρειας είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα. «Ο Μάιος είναι ένας μήνας που πρέπει να ενισχυθεί και μέσα στη λογική του τουρισμού των τεσσάρων εποχών στην Ήπειρο κοιτάζουμε να διευρύνουμε τη σεζόν αυτή αλλά και να δουλέψουμε για όλο τον χρόνο», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Πεντακάθαρες ακτές
Πεντακάθαρες και με εξαιρετικής ποιότητας νερό είναι οι θάλασσες της Ηπείρου, όπως για μία ακόμη φορά αποδεικνύει αξιολόγηση  που πραγματοποίησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους που εφαρμόζονται από τη νομοθεσία. Εξαιρετικής ποιότητα νερά διαθέτουν οι παραλίες της Πρέβεζας Βράχος, Καλαμίτσι, Κυανή Ακτή, Λιθάρι Δέσπως, Λυγιά, Μύτικας, Κανάλι – Καστροσυκιά και Παντοκράτορας. Στην Πάργα θετικά αξιολογήθηκαν οι παραλίες Αλωνάκι, Αμμουδιά, Βάλτος, Κρυονέρι, Λίχνος, Λούτσα - Μύλος – Φλέβα, Πάργα, Σαρακίνικο, ενώ στην λίστα περιλαμβάνονται και ακτές σε Ηγουμενίτσα και Άρτα.
Δεύτερη βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση παραθεριστών είναι η ασφάλεια. Κι εδώ οι παραθαλάσσιοι Δήμοι έχουν ξεκινήσει από νωρίς φέτος την προετοιμασία. Εγκαίρως έχουν βγει διαγωνισμοί για πρόσληψη ναυαγοσωστών και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ενώ σε κάποιες παραλίες υπάρχουν ήδη ναυαγοσώστες.

Κλειστή η αγορά
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τα εμπορικά καταστήματα στα Γιάννενα θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα και τα αρτοποιεία, οπότε ψωμί για τρεις ημέρες θα πρέπει να αγοράσουν οι καταναλωτές αύριο, Σάββατο. Καταστήματα και φούρνοι θα ανοίξουν και πάλι την Τρίτη 10 Ιουνίου.