Κλείνει μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του…

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με

το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Ποιοι βρέθηκαν στο «τιμόνι» του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της

Ηπείρου απ’ το 1964 μέχρι σήμερα

• Προσωπικότητες διεθνούς φήμης στον κατάλογο με τους

επίτ. διδάκτορές του

• Μισό αιώνα ζωής, δράσης και πολύπλευρης προσφοράς, εκπαιδευτικής, πνευματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής συμπληρώνει φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο παρά τις δυσκολίες και τα κατά καιρούς εμπόδια, έχει κατορθώσει να σταθεί στο ύψος του και να ανταποκριθεί στην αποστολή του.
Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, το οποίο σύντομα θα εισέλθει σε μια νέα φάση, με την εκλογή των επόμενων Πρυτανικών Αρχών,  κατάφερε  να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας χάρη στη δουλειά των ανθρώπων που βρέθηκαν στο «τιμόνι» του από το 1964 που ιδρύθηκε, αλλά και χάρη στο υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό που υπηρέτησε και υπηρετεί στις σχολές, τα τμήματα και τα εργαστήριά του.
Συνολικά 16 Πρυτάνεις πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια απ’ το ίδρυμα, ενώ δεκάδες προσωπικότητες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναγορεύθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μια διαδικασία που για πρώτη φορά έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1993!

Η αποστολή του
Το Πνευματικό Ίδρυμα της Ηπείρου –που βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη για την από πάσης πλευράς αξιόπιστη λειτουργία του- κατά την πενηντάχρονη ιστορία του ανταποκρίθηκε άριστα στην αποστολή του:
* Με την υψηλής στάθμης διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
* Με τη δημιουργία νέας γνώσης στα αντικείμενα που θεραπεύει: ανθρωπιστικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες, ιατρική, νέες τεχνολογίες, οικονομικά και τέχνες.
* Προώθηση διατμηματικών και διαπανεπιστημιακών συνεργασιών έρευνας και εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
* Προσέλευση αξιόλογου ερευνητικού, εκπαιδευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
* Τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα.
* Την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, έρευνας και εκπαίδευσης.
* Τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ανάληψη ρόλου για τη βιώσιμη ανάπτυξή της.
* Την αξιοποίηση, αποτελεσματική και στο πλαίσιο της διαφάνειας διαχείριση των πόρων.

Οι Πρυτάνεις
Από της ιδρύσεως του πανεπιστημίου Ιωαννίνων (το 1964), διετέλεσαν 16 πρυτάνεις, με πρώτον τον αείμνηστο Καθηγητή Γεώργιο Θεοχαρίδη (1970-1973) και τελευταίο τον σημερινό Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Διατελέσαντες Πρυτάνεις: Γεώργιος Θεοχαρίδης, Νικόλαος Γάγγας, Χριστίνα Δεδούση, Σωτήρης Δεδούσης, Γεώργιος Τζιβανίδης, Στέφανος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Μπάνος, Γεώργιος Καλλίστρατος, Μ.Γ. Μερακλής, Διονύσιος Μεταξάς, Δημήτριος Γλάρος, Ιωάννης Βέργαδος, Χρήστος Μασσαλάς, Γεώργιος Δήμου, Ιωάννης Γεροθανάσης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Επίτιμοι Διδάκτορες
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναγόρευσε μέχρι σήμερα πενήντα προσωπικότητες ως Επίτιμους Διδάκτορές του.
Πρώτος επιστήμων που αναγορεύθηκε (του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών) είναι ο Άγγλος Καθηγητής Oscar Kempthorne. Αναγορεύθηκε στις 10 Ιουνίου 1993.
Οι αναγορευθέντες μέχρι σήμερα Διδάκτορες είναι οι εξής: Oscar Kempthorne, Καίσαρ Δημοσθ. Αλεξόπουλος, Ιωάννης Αργύρης, Murray Goodman, Λίνος Γ. Μπενάκης, Robert Browning, Herbert Hunger, Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Nicholas G. I. Hammond, Donald M. Nicol, Werner Beierwaltes, Οδυσσέας Λαμψίδης, Μητροπολίτης Δαμασκηνός Παπανδρέου, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Αξελός, Paul Astrom, Hans – Gunter Buchholz, Ανδρέας Καζαμίας, Klaus Kayser, Κωνσταντίνος Ανδρέα Κονδύλης, Patricia E. Easterling, Νικόλαος Μαδιάς, Karen Gloy, Ivano Bertini, Klaus Unger, Ιωάννης Παναγ. Ηλιόπουλος, Collin Berry, Λευτέρης Οικονόμου, Ιωάννα Φλώρου, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Φώτης Καφάτος, John P. Anton, Γεράσιμος Λαδάς, Michael R. Rees, Juan Rosai, Καρολος Παπούλιας (Πρόεδρος Δημοκρατίας), Richard R. Ernst (νομπελίστας), Wolff Roth, Γιοχάννες Κόντερ, Akira Suzuki (νομπελίστας), Jean – Piere Bebear, Κώστας Νικολαΐδης, Edwin L. Thomas, Παναγιώτης Σουκάκος, Γεώργιος Κούρτης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Harald Zur Hausen, Michel Humbert, Δανιήλ Ιακωβ.

Λεπτομερής καταγραφή
Το ιστορικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου και τα ανωτέρω στοιχεία περιέχονται λεπτομερώς στο καλαίσθητο βιβλίο «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – 42 ΧΡΟΝΙΑ», στο οποίο καταγράφονται, με ιδιαίτερη επιμέλεια, όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν –και οι συντελεστές- της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στο έργο, περιέχονται επίσης στοιχεία που αναφέρονται στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και στους Ευεργέτες και Δωρητές του Πνευματικού Ιδρύματος.
Στο αξιόλογο, κατά γενική εκτίμηση, βιβλίο, που προλόγησε ο πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Γεροθανάσης, αναφέρθηκαν, με λίαν κολακευτικά λόγια, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, πολιτικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες.