Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες με το Δήμο

Η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει δράση για μια

άλλη καθημερινότητα στα Γιάννενα!

➦ Κυκλοφοριακό, παρεμπόριο, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων,

αντικαπνιστικός στις αρμοδιότητές της

•  Τι δήλωσαν Φιλ. Φίλιος και Κ. Τρομπούκης…

• Μία σειρά από σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται εδώ και μεγάλο διάστημα στα Γιάννενα, υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και «θαμπώνουν»  την εικόνα μίας πόλης που φιλοδοξεί να λέγεται σύγχρονη Ευρωπαϊκή!
Πρώτο και καλύτερο το κυκλοφοριακό που όσο πάει και οξύνεται, εξαιτίας και της πεζοδρόμησης βασικών οδών του εμπορικού κέντρου, ενώ «πληγές» υπάρχουν κι άλλες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην απουσία ενός ελεγκτικού μηχανισμού από πλευράς του Δήμου, μετά την απώλεια της Δημοτ. Αστυνομίας.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει και επίσημα πλέον η ΕΛ.ΑΣ, η οποία ούτως ή άλλως ασχολείται εδώ και καιρό με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας στα Γιάννενα, μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη χθες, ανάμεσα στον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Υποστράτηγο Κώστα Τρομπούκη, κατά το παράδειγμα κι άλλων πόλεων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Η πρωτοβουλία αυτή, αν και καθυστερημένη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού στον διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να αναλάβει το έργο αυτό, ενώ ο Δήμος δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να υποκαταστήσει την δουλειά που έκαναν οι άνδρες της καταργηθείσας Δημοτικής Αστυνομίας.

Οξύ το κυκλοφοριακό
Βασικότερο όλων των προβλημάτων που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα σήμερα στα Γιάννενα είναι φυσικά το κυκλοφοριακό, το οποίο επιτείνεται τους τελευταίους μήνες καθώς προχωρούν οι πεζοδρομήσεις του εμπορικού κέντρου, προκαλώντας την ταλαιπωρία των πολιτών. Καθημερινό φαινόμενο είναι εξάλλου η παραβίαση όσων απ’ αυτούς έχουν ολοκληρωθεί από Ι.Χ. και μηχανάκια όλων των ειδών, καθώς και η κατάληψη χώρων που ανήκουν στην χρήση των πεζών (πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια κ.α.), ενώ η ελεγχόμενη στάθμευση τείνει να… καταργηθεί!

Κι άλλες «πληγές»...
Προβλήματα υπάρχουν κι άλλα στα Γιάννενα, όπως το υπαίθριο παρεμπόριο, που με τον ερχομό του καλοκαιριού ανθεί ξανά σε τουριστικά σημεία και κόμβους της πόλης, η ηχορύπανση, η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που ήδη έχουν βγάλει τραπεζάκια έξω χωρίς κανείς να ελέγχει μέχρι πού φτάνουν αυτά, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, ο αριθμός των οποίων αυξάνει πάλι στους δρόμους, αλλά και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που είναι σαφές ότι «πάσχει».

Η χθεσινή συνάντηση
Στο εξής λοιπόν, με βάση το μνημόνιο ανάμεσα σε Δήμο Ιωαννιτών και τοπική ΕΛ.ΑΣ. που υπεγράφη χθες, η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο και την επιτήρηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης μας.
Στη συνάντηση και τη συζήτηση που προηγήθηκαν της υπογραφής, παραβρέθηκαν, εκτός των κ.κ. Φίλιου και Τρομπούκη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τάξης Δημήτρης Κοτσάφτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Θεόδωρος Αθανασόπουλος και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χρήστος Πετσινός.

Ο Φίλιππας Φίλιος
Στην εξαιρετική συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών με την Ελληνική Αστυνομία αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Όπως είπε, «μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δημιουργήθηκε ένα κενό σε πολλούς τομείς. Το κενό αυτό καλύπτουμε μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας. Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος από την πλευρά του θα συμβάλλει με τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει. Έτσι θα παρέμβουμε σε καίριους τομείς».
Ο κ. Φίλιος απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στους πεζόδρομους και να μην παρκάρουν τα οχήματά τους, σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε τη συνεργασία της κοινωνίας και ελπίζουμε οι πολίτες να ανταποκριθούν».

Ο Κώστας Τρομπούκης
Τη συνεργασία Αστυνομίας και Δήμου εξήρε και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης υπογραμμίζοντας ότι μετά την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, πρέπει να γίνει αμεσότερη.
«Βασικός στόχος του μνημονίου είναι η επικύρωση της συνεργασίας αυτής και η ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε ένα περιβάλλον ήρεμο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογα μνημόνια έχουν γίνει και σε άλλους Δήμους.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της τοπικής Αστυνομίας επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών και την επίλυση των ζητημάτων.