Σε λειτουργία το υπερσύγχρονο μηχάνημα των

430.000 ευρώ

Πιο πολλούς ασθενείς θα εξυπηρετεί

το «Χατζηκώστα» με το νέο Αγγειογράφο

Η αγορά έγινε από το Κληροδότημα του Ηπειρώτη

Ευεργέτη Κων. Γούναρη

Λ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες μας…

• Πολίτες

και από τη Δυτ. Μακεδονία δέχεται το Νοσοκομείο

• Η Ηπειρωτική ευποιία δεν έχει σβήσει τελικά! Και στις μέρες μας οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, μεγάλοι ή μικρότεροι, γνωστοί ή μη, εξακολουθούν να κάνουν… θαύματα, μέσω των περιουσιών και των κληροδοτημάτων που έχουν αφήσει πίσω τους.
Αυτό ακριβώς συνέβη και με την προμήθεια από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ενός υπερσύγχρονου Στεφανιογράφου Αγγειογράφου, αξίας 430.000 ευρώ, η οποία μέσω της αξιοποίησης των προσόδων του Κληροδοτήματος «Ίδρυμα Φαρμακείο Γούναρη» που προέρχεται από έναν γενικά άγνωστο Ηπειρώτη Ευεργέτη, τον Κωνταντίνο Γούναρη! Αν δεν υπήρχε αυτός, δύσκολα το Νοσοκομείο θα αποκτούσε ένα τέτοιο μηχάνημα…
Με την προμήθεια του Στεφανιογράφου, που εδώ και ενάμιση μήνα περίπου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο Αιμοδυναμικό Καρδιολογικό Τμήμα του «Χατζηκώστα», αναβαθμίζονται σημαντικά οι υπηρεσίες που προσφέρει το Νοσοκομείο σε ασθενείς όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας! Η αντικατάσταση του παλιού μηχανήματος που παρουσίαζε διαρκώς βλάβες από το νέο αυτό ψηφιακό συγκρότημα συνεπάγεται την εξυπηρέτηση διπλάσιου σχεδόν αριθμού ασθενών.
Εξάλλου, στα άμεσα σχέδια της Διοίκησης του «Χατζηκώστα» είναι η προμήθεια κι ενός τρισδιάστατου υπερηχοκαρδιογράφου, πάλι με προσόδους από το Κληροδότημα Γούναρη, που επίσης είναι αναγκαίος για την Καρδιολογική Κλινική.

Επίσημη παρουσίαση
Η επίσημη παρουσίαση του Στεφανιογράφου – Αγγειογράφου έγινε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λάμπρος Γεωργόπουλος υπογράμμισε ότι «το εν λόγω υψηλής τεχνολογίας συγκρότημα αντικατέστησε παλαιάς τεχνολογίας και 20ετούς λειτουργίας εξοπλισμό του Αιμοδυναμικού Καρδιολογικού Τμήματος, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς με οξεία και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα».
Ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε με έμφαση ότι το Αιμοδυναμικό είναι το υψηλής τεχνολογίας τμήμα όπου διενεργούνται οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβατικές καρδιολογικές πράξεις και αποτελεί την «καρδιά» κάθε σύγχρονης καρδιολογικής κλινικής, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης επεμβατικής αντιμετώπισης των οξέων καρδιακών προβλημάτων όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου.
Η χρηματοδότηση της προμήθειας του εξοπλισμού βασίσθηκε, όπως είπε, στην αξιοποίηση μέρους των προσόδων του Κληροδοτήματος «Ίδρυμα Φαρμακείο Γούναρη» μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου που έχει τη διαχείρισή του και είναι απόλυτα σύμφωνη με τη βούληση του διαθέτη του.
«Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση που αναδεικνύει το μεγαλείο των Ηπειρωτών Ευεργετών και την υποχρέωσή μας να σεβόμαστε και να αξιοποιούμε τις ευγενικές παρακαταθήκες τους», σημείωσε ο Διοικητής, ευχαριστώντας παράλληλα τη Διοικητική Υπηρεσία και ειδικότερα το Οικονομικό Τμήμα, το Γραφείο Ακίνητης Περιουσίας & Κληροδοτημάτων, το Γραφείο Προμηθειών και τη Νομική Σύμβουλο του Νοσοκομείου για την υψηλού επιπέδου συνεργασία τους, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, ώστε σήμερα, 10 χρόνια μετά την οριστική κατάληξη της διαχείρισης του Κληροδοτήματος στο «Χατζηκώστα», να γίνεται πραγματικότητα η βούληση του Κων/νου Γούναρη.

Ο Δ/ντής Καρδιολογικού
Από την πλευρά του ο Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος Κων/νος Σιόγκας, ανέφερε ότι «η απόκτηση του Στεφανιογράφου είναι το επιστέγασμα προσπάθειας πολλών ετών από όλους μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε να τον αποκτήσουμε». Όπως είπε, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ιδρύθηκε και λειτούργησε το 2006, με δωρεά από το Ωνάσειο Ίδρυμα, προσθέτοντας ότι «ξεκινήσαμε ένα τμήμα που για την εποχή ίσως να φάνταζε ως υπερβολή αφού υπήρχε κι άλλο Αιμοδυναμικό στα Γιάννενα. Η πραγματικότητα απέδειξε όμως ότι δεν ήταν υπερβολή»!

Ο παλιός… έχανε!
Το παλαιότερο μηχάνημα του Αγγειογράφου που λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1992, είχε «γράψει» χιλιάδες ώρες εξετάσεων και παρουσίαζε συχνά τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονταν, αφού η εταιρεία που το παρήγαγε δεν μπορούσε πια να κάνει την τεχνική υποστήριξη. «Τώρα με το νέο Στεφανιογράφο έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία, θα αντιμετωπίζουμε τα διπλά περιστατικά σε σχέση με πριν και με πολύ μικρότερη ακτινοβολία τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς», τόνισε ο κ. Σιόγκας. Παράλληλα, προανήγγειλε και την προμήθεια ενός υπερσύγχρονου τρισδιάστατου υπερηχοκαρδιογράφου το επόμενο διάστημα, μέσω αξιοποίησης ποσού από τις προσόδους του ίδιου Κληροδοτήματος.

Χιλιάδες εξετάσεις
Με τον προηγούμενο Στεφανιογράφο το «Χατζηκώστα» αντιμετώπιζε περίπου 1.000 περιστατικά το χρόνο κι αν δεν υπήρχαν οι συχνές  βλάβες του, το νούμερο θα ήταν μεγαλύτερο.
Μέσα σε δύο περίπου μήνες λειτουργίας του νέου μηχανήματος έχουν διπλασιαστεί τα μεγέθη, σύμφωνα με τον Κων/νο Σιόγκα. Δεν εξυπηρετούνται ασθενείς μόνο από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στο Νοσοκομείο έρχεται ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών και από την Δυτική Μακεδονία, καθώς η Εγνατία έχει φέρει πολύ κοντά στα Γιάννενα τις πόλεις της (Καστοριά, Κοζάνη κλπ.).

Η Δ/ντρια Διοίκησης
«Είμαι ευχαριστημένη και ικανοποιημένη επειδή ολοκληρώθηκε ένα σύνολο ενεργειών από όλους τους παράγοντες του Νοσοκομείου για να αξιοποιηθεί το Κληροδότημα του Κων/νου Γούναρη. Ο Αγγειογράφος που πήραμε ήταν μέσα στο σκοπό του διαθέτη για τις ανάγκες της Καρδιολογικής Κλινικής κι ενός άλλου τμήματος. Το Νοσοκομείο μας και τα τμήματά του είναι πάρα πολύ αξιόλογα και ειδικά η Καρδιολογική του Κλινική με το καινούριο αυτό μηχάνημα θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας», ανέφερε με τη σειρά της η Διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας του «Χατζηκώστα» Βασιλική Κωστή.

Η Προϊσταμένη Αιμοδυναμικού
Τέλος, η Προϊσταμένη του Αιμοδυναμικού Καρδιολογικού Τμήματος Θεοδώρα Μαλάμου χαρακτήρισε ως θετικό για την Ήπειρο το γεγονός ότι καλύπτονται και εξυπηρετούνται από το «Χατζηκώστα» περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή.
«Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αύξηση των περιστατικών που εξυπηρετούμε και καλύτερη αντιμετώπιση για όλα τα επείγοντα. Όσο αφορά το έμψυχο δυναμικό μας, από ιατρικής και νοσηλευτικής άποψης είμαστε σε καλό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.