Προκειμένου να «πείσει» τους Ευρωπαίους ότι βάζει τάξη…

Η Αλβανία για 27η φορά άνοιξε πόλεμο για τις χασισοφυτείες!

Σε εξέλιξη επιχείρηση- «σώου» στο Λαζαράτι Αργυροκάστρου

LAZARATI

• Σε κίνηση εντυπωσιασμού προχώρησε από την Κυριακή η Αλβανική Κυβέρνηση στο Λαζαράτι Αργυροκάστρου, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ίσως φυτείες χασίς στην Ευρώπη.  
Από την Κυριακή μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν στηθεί μπλόκα στην περιοχή, ενώ συχνά ακούγονταν και ανταλλαγές πυροβολισμών, με τις Αλβανικές αρχές – και παρά την περί αντιθέτου ανακοίνωση του Υπ. Δημόσιας Τάξης- να είναι επιφυλακτικές για μια εκτεταμένη επιχείρηση – «σκούπα» κατά των χασισοφυτειών και των καλλιεργητών τους.
Η  κίνηση  της Αλβανικής Αλβανίας συνδέεται ευθέως με την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αιτήματος της Αλβανίας να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.   Παρά τη θετική εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σε χώρες της Ε.Ε. για διάφορα ζητήματα, με πρώτο στη λίστα την αδυναμία ή και την αδιαφορία της Αλβανίας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καλλιέργειας και εμπορίας χασίς στην περιοχή του Λαζαρατίου, με το οποίο έχει κατακλυστεί η Ελλάδα (με κύρια πύλη εισόδου και διέλευση την Ήπειρο), αλλά και πολλές Ευρωπαϊκές  χώρες.  
Ενδεικτική της απροθυμίας των Αλβανικών αρχών να βάλουν τέλος στις χασισοφυτείες του Λαζαρατίου, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια είχαν ανακοινωθεί άλλες 26  επιχειρήσεις της Αστυνομίας, που όμως δεν επέφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα!

27 επιχειρήσεις!
Με την εν εξελίξει – 27η στη σειρά- επιχείρηση που δείχνει πάντως πιο οργανωμένη, η Αλβανία, προσπαθεί   να «πείσει» ότι άλλαξε πολιτική και είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Με βάση όμως και την προϊστορία, τη μεγάλη διαφθορά και τα ιλιγγιώδη ποσά που διακινούνται στην Αλβανία από τα ναρκωτικά η όλη επιχείρηση αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους ξένους παρατηρητές, που αναμένουν απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Άλλωστε από τον περασμένο Αύγουστο επίσημες Αλβανικές αρχές είχαν καταγράψει – από αέρος- τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με χασίς, δίχως να παρθούν μέτρα εκρίζωσής του, αλλά και αποτροπής της διακίνησης της «σοδειάς» που  έρχεται κατά τόνους στην Ελλάδα, μέχρι που φτάσαμε στο «παρά – ένα» της συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προοπτική της Αλβανίας.

Ανησυχία στους Β/τες
Τα γεγονότα στο Λαζαράτι έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τους κατοίκους των ελληνικών γειτονικών χωριών, με πρώτους αυτούς της Δερβιτσιάνης, της Γοραντζής και της Βάνιστας στα οποία ακούγονται κατά διαστήματα ριπές πολυλυβόλων. Προχθές από αδέσποτη σφαίρα τραυματίστηκε σοβαρά κάτοικος της περιοχής που βρίσκεται στους πρόποδες του Λαζαρατιού, ενώ όπως ανέφερε κάτοικος της Δερβιτσιάνης σε δωμάτιο του σπιτιού του βρήκε κάλυκα αδέσποτης σφαίρας! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Αλβανικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με χθεσινή του ανακοίνωση να καλέσει τους κατοίκους των γύρω χωριών να προσέχουν ιδιαίτερα τις κινήσεις τους.
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος  500 άνδρες της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι έχουν αρχίσει ελέγχους σε όλα τα αυτοκίνητα που διακινούνται στην περιοχή. Χθες  απάντησαν στα πυρά   κατοίκων του Λαζαρατιού, οι οποίοι έχουν πάρει τα όπλα προκειμένου να προστατεύσουν τις χασισοφυτείες τους. Ακολούθησε διείσδυση στα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης καλεί τους κατοίκους  να πάρουν αποστάσεις από τα ένοπλα στοιχεία και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και απηύθυνε προειδοποίηση προς άλλους πολίτες να αποφύγουν την είσοδο στο Λαζαράτι.

Με βαρύ οπλισμό
Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε έναν κατάλογο 26 ατόμων που άνοιξαν πυρ κατά των αρχών ασφαλείας, ενώ από το πλήθος των πυροβολισμών εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που έχουν πάρει τα όπλα κατά των αστυνομικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με  χθεσινές  πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού που κατέχουν όπλα είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς και, μάλιστα, διαθέτουν μέχρι και βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα μέσα. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι θεωρούνται και οι ελεύθεροι σκοπευτές. Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη μετά και την αποτυχία των προσπαθειών του Δημάρχου Ντάσιο Αλίκο να μεσολαβήσει ανάμεσα στην αστυνομία και τους κατοίκους.