Αναβλήθηκε η θεσμοθέτηση ενός σπουδαίου εργαλείου ανάπτυξης

Πάμε… πίσω ολοταχώς με το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων!

 ΤΕΕ Ηπείρου: Υπάρχουν υπεύθυνοι…

• ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλουμε ενημέρωση…

• ΧΡ. ΜΑΝΤΑΣ: Όψιμα τα δάκρυα…

GIANNINA PANORAMIKH

• Κανένα έργο μείζονος σημασίας για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δεν είχε ποτέ τις… περιπέτειες που αντιμετώπισε το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό «εργαλείο» χωροταξικής οργάνωσης και ανάπτυξης τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα του σήμερα και εκκρεμότητες δεκαετιών.
Μετά λοιπόν από την παρέλευση πέντε ολόκληρων χρόνων από την ολοκλήρωσή του και ενώ έχουν γίνει πολλά πισωγυρίσματα σχετικά με την εφαρμογή του, όλα δείχνουν ότι το Ρυθμιστικό παραπέμπεται  στις… καλένδες, παρέα με το επίσης μεγάλης σημασίας για τα Γιάννενα Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. Κι αυτό επειδή με διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για την «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση» ορίζεται ότι τα εκκρεμή Ρυθμ. Σχέδια όπως το δικό μας, θα εγκριθούν με τις υπουργικές αποφάσεις έγκρισης των αναθεωρημένων Περιφερειακών Σχεδίων, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσουν πολύ!

Έντονες αντιδράσεις
Η νέα αυτή αναβολή στην έγκριση του Ρυθμιστικού του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων που έγινε πράξη με την ψήφιση προχθές του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, είναι επόμενο να συναντά τις έντονες αντιδράσεις όλων των τοπικών φορέων, που βλέπουν ότι χάνεται για την περιοχή μας μια σπουδαία ευκαιρία για κοινή και συντονισμένη διαμόρφωση χωροταξικών, οικιστικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών που θα της έδιναν αναπτυξιακή ώθηση και μέσω επενδύσεων.
Μετά λοιπόν τις πρόσφατες αντιδράσεις του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της βουλευτή της Ν.Δ. Άννας Ασημακοπούλου και του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κασσή, σειρά πήραν χθες το ΤΕΕ Ηπείρου, ξανά ο Σταύρος Καλογιάννης που έχει επέμβει πολλές φορές για το θέμα και ο Χρήστος Μαντάς.

Το ΤΕΕ Ηπείρου
«Χωρίς σχεδιασμό το Λεκανοπέδιο απειλείται από αυθαίρετες αποφάσεις και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης καθυστερεί και κινδυνεύει», τονίζει με έμφαση το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ που ως φορέας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές  παρεμβάσεις και έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για το περιεχόμενο του Ρυθμιστικού, επισημαίνοντας πάντα την αναγκαιότητά του για την περιοχή μας.
Το ΤΕΕ σημειώνει πάντως πως υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι για το γεγονός ότι όσοι ήταν υπεύθυνοι να προωθήσουν τον σχεδιασμό και εκείνοι που έπρεπε να τον θεσμοθετήσουν δεν το έκαναν, «δείχνοντας» εμμέσως και προς την πλευρά του Στ. Καλογιάννη!
«Όταν θα ξανασυζητήσουμε για Ρυθμιστικό θα μας πουν ότι η μελέτη που σήμερα έχουμε είναι παρωχημένη και θέλει επικαιροποίηση. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με το Π.Δ. λίμνης», τονίζει το ΤΕΕ, προσθέτοντας: «Ποιος θα μας απαντήσει για την τύχη των υπόλοιπων πολεοδομικών σχεδιασμών που βρίσκονται σε αναστολή όπως το Π.Δ. λίμνης;».

Επιστολή Καλογιάννη
Την σύγκληση σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης  από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με επιστολή που του έστειλε χθες, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την τύχη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και των υπόλοιπων εκκρεμών νομοθετημάτων που αφορούν το Νομό μας, όπως το σχέδιο Π.Δ. Παμβώτιδας που συνδέεται ευθέως με το Ρυθμιστικό αλλά και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Γράμμου η οποία επίσης είναι σε εκκρεμότητα από το 2009.

«Μόνο υποσχέσεις…»
Ο κ. Καλογιάννης στην επιστολή του υπενθυμίζει στον Υπουργό ότι το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2009, έγινε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και έκτοτε κατά τις παρεμβάσεις του στη Βουλή όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η απάντηση που λαμβάνει είναι ότι θα θεσμοθετηθεί εντός των προσεχών μηνών.
Τώρα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση» ο βουλευτής εκφράζει την άποψη ότι το Σχέδιο των Ιωαννίνων παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς η έγκριση των αναθεωρημένων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων με την οποία προβλέπεται να εγκριθεί κι αυτό θα καθυστερήσει πολύ.

Ο Χρήστος Μαντάς
Με τον καινούριο νόμο που ψήφισε η Βουλή, όχι μόνο ακυρώνονται δυνάμει όλα τα Π.Δ. προστασίας και οριοθέτησης χρήσεων γης, αλλά αχρηστεύονται προχωρημένες επεξεργασίες για την χωρική ανάπτυξη που έχουν γίνει αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες, τονίζει σε δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Οι εξελίξεις αυτές, όπως σημειώνει, εξυπηρετούν συγκεκριμένες επιλογές και συμφέροντα ενώ επισημαίνει με νόημα ότι «τα δάκρυα και οι αιτιάσεις των κυβερνητικών παραγόντων των Ιωαννίνων για την ουσιαστική κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου αποδεικνύονται εντελώς όψιμα». Ο κ. Μαντάς καταλήγει στην ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για την «ανάγκη συγκρότησης μιας διεκδικητικής διαδικασίας, σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, ένα Π.Δ. που πραγματικά θα προστατεύσει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας».