Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου

 Πιστοί και εκπρόσωποι της τοπικής και κεντρικής πολιτικής σκηνής έδωσαν το «παρών» στον Άγιο Παντελήμονα Αχαρνών Αθηνών

MAKSIMOS XEIROTONIA

• Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος που εξελέγη την περασμένη Τετάρτη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας.
Η χειροτονία του που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελήμονα Αχαρνών, όπου από το 2008 διακονούσε ο νέος Μητροπολίτης, το «παρών» έδωσαν και αρκετοί πιστοί από τα Γιάννενα που ταξίδεψαν με λεωφορεία και Ι.Χ., καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής και κεντρικής πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους λόγους που πρότεινε τον Μάξιμο για την Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον οποίο όπως τόνισε εξέλεξε η Ιεραρχία. «Ο πρώτος προτείνει δεν διορίζει ενώ τα Μέλη της Ιεραρχίας κρίνουν και αποφασίζουν και μετά ψηφίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Με εγκωμιαστικά λόγια…
Ο Ιερώνυμος, αναφερόμενος στο νέο Μητροπολίτη έκανε ένα είδος «εξομολόγησης», λέγοντας μεταξύ άλλων: «σε γνώριζα από πολλά χρόνια χωρίς εσύ να το ξέρεις και σε παρακολουθούσα. Σε είδα στην πλάτη να κουβαλάς το τενεκέ με τσιμέντο και λάσπη για να χτίζεις τους ναούς της Γερμανίας. Και σου είπα έλα να σε πάρω στη Μητρόπολή μου και υπηρέτησε όσο χρόνο θέλεις στην Γερμανία. Και έγινε αυτό επί σειρά περίπου δέκα ετών. Και σε σκέφτηκα όταν ήρθα στην Αθήνα. Εσύ όμως ήρθες και με βρήκες. Και είπα «να ένας άνθρωπος που θα μου χρειαστεί».
»Γιατί είσαι τίμιος, είσαι υπεύθυνος… Και το λέω προς τους άρχοντες αυτή τη στιγμή των Ιωαννίνων και στον λαό. Είσαι αυτός που φαίνεσαι, γιατί πίσω από τα λόγια σου, δεν υπάρχουν δεύτερα λόγια αλλά είναι η ευθύτις που σε διακρίνει».

Ο νέος Μητροπολίτης
Από την πλευρά του ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μαθητεία κοντά σας είναι ένα αγαθό που δεν πληρώνεται…», προσθέτοντας ακόμη «προσευχηθείτε Μακαριώτατε να λάβω πνεύμα σοφίας, πραότητος, διακρίσεως αγάπης να μην σας πικράνω ούτε εσάς, ούτε την Εκκλησία, ούτε τον Χριστό».
Ο κ. Μάξιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους προκατόχους του μητροπολίτες Ιωαννίνων, κληρικούς που υπηρέτησαν τον λαό, όπως είπε «με το πετραχήλι και όπου χρειάστηκε με το καρυοφύλλι».
Έκδηλη ήταν η συγκίνηση στο πρόσωπό του όταν αναφέρθηκε στην μητέρα του, η οποία χήρεψε μόλις στα 34 και αγωνίστηκε σαν «άτλαντας», όπως είπε,  για να μεγαλώσει τα παιδιά της.  
***
Στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Νικαίας Αλέξιος, Καισαριανής Δανιήλ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κερκύρας Νεκτάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Μαραθώνος Μελίτων, Αχαϊας Αθάνασιος, Θερμοπυλών Ιωάννης και οι Επίσκοποι Διαυλείας Γαβριήλ, Σαλώνων Αντώνιος, Θαυμακού Ιάκωβος, Ναζιανζού Θεοδώρητος, Λεύκης Ευμένιος, Αβύδου Κύριλλος και Πατάρων Ιωσήφ.