Εάν κάνουν πράξη την απειλή τους οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Βαρύ πλήγμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι διακοπές ρεύματος

 Εκκλήσεις να πρυτανεύσει η λογική και να βρεθούν
άλλοι τρόποι για να διεκδικηθούν τα όποια αιτήματα...

DEH PYLONAS SHMA2

• Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστών, με… φόντο το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, που εισήχθη χθες το απόγευμα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Τα συνδικάτα που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις στην «καρδιά» του καλοκαιριού - και βάζοντας σ’ αυτά πλάτη σχεδόν σύσσωμη η Αντιπολίτευση με πρωτοστάτη τον ΣΥΡΙΖΑ - είναι αποφασισμένα να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα, αδιαφορώντας για τα καίρια χτυπήματα που θα υποστεί ο τουρισμός που βρίσκεται στο ζενίθ!
Την ίδια ώρα ο τρόπος που αντιμετωπίζει το όλο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι πλέον πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, έχοντας ξεφύγει από τα στενά όρια της ΔΕΗ. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στο Αμύνταιο, δίπλα στους εργαζομένους της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για εθνικό έγκλημα αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», ενώ κάλεσε τους πολίτες σε κοινωνική εξέγερση (!), προαναγγέλλοντας μάλιστα πρωτοβουλία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Άλλοι την πληρώνουν…
Το πολεμικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί και οι απειλές για ενδεχόμενο «μπλακ άουτ» εν μέσω θέρους, μάλλον θα λειτουργήσει μπούμερανγκ στους απεργούς, αφού δεν θα μπορέσουν να πάρουν με το μέρος τους την κοινωνία, η οποία το τελευταίο που επιθυμεί είναι να μείνει κατακαλόκαιρο χωρίς ρεύμα και την ώρα μάλιστα που παλεύει με νύχια και με δόντια να πληρώνει τους λογαριασμούς της.
Και είναι αναμενόμενο αυτό, αφού μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος θα δημιουργήσει τεράστιο πονοκέφαλο σε χιλιάδες επαγγελματίες, που θα έρθουν αντιμέτωποι με ανυπολόγιστες ζημιές. Όλα τα μαγαζιά με ψυγεία και ευπαθή προϊόντα θα κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας την κατάσταση ανήμποροι όμως να αντιδράσουν.
Καθολικό αίτημα των πολιτών είναι να βρεθεί άλλος τρόπος για να διεκδικήσουν οι συνδικαλιστές τα όποια αιτήματά τους και φυσικά όχι σε βάρος μια ολόκληρης κοινωνίας που παλεύει για την επιβίωση.
Ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ στα Γιάννενα Βασίλης Γούκος, μιλώντας στη «ΒΗΜΑ τηλεόραση» έκανε λόγο για δύσκολες μέρες για όλους, ενώ ανέφερε ότι σαν εργαζόμενοι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έχουμε όλοι ρεύμα».
Αν και οι απεργίες είχαν εξαγγελθεί από χθες τα μεσάνυχτα καλύτερη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και κατά πόσο οι διακοπές ρεύματος θα έχουν επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας, θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ
Απεργία θα γίνει σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, στα ορυχεία και στα Υδροηλεκτρικά έργα, μεταξύ των οποίων και στο Πουρνάρι Άρτας. H ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει συλλαλητήριο σήμερα  Πέμπτη στις 7 το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Οι διακοπές ρεύματος…
Η διοίκηση της ΔΕΗ, λοιπόν, προετοιμάζει κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής.
Οι διακοπές ρεύματος θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον μιας ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό θα προσαρμόζεται, αναλόγως με τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται.  Τη νύχτα αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών.
Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 MW.

Ακόμη και επιστράτευση…
Πάντως για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ, που εκτός των άλλων θα βλάψει ανεπανόρθωτα και την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σαν έσχατο μέτρο, αφού εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα, να φθάσει ακόμη και στην επιστράτευση.  
Παράλληλα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης. Αποτελεί άλλωστε το βασικό προαπαιτούμενο από την δέσμη των 6+6 δράσεων που πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ενδεχόμενη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα είχε σημαντικές συνέπειες στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από την Τρόικα η οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εκκλήσεις…
• Να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ζήτησε από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα πλήξουν επιχειρήσεις και οικονομία.
Όπως τόνισε «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σκέψεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και θέλω να παρακαλέσω να μην κάνουν οτιδήποτε, διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά».
• «Οι επαπειλούμενες (πιθανές) επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με αντίστοιχες χρονικές διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων μεταποίησης εποχικών και ευπαθών προϊόντων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που κατά την παρούσα περίοδο βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην Περιφέρεια και θα θέσουν εκτός αγοράς αρκετές από τις επιχειρήσεις εντάσεως χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, με χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρακτικές του παρελθόντος που οδηγούν στον εκβιασμό του κράτους, των πολιτών  και των επιχειρήσεων.
Ο ΣΒΒΕ εκπροσωπώντας τη μεταποίηση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος κάνουν έκκληση να επικρατήσει η λογική.