Εκτιμήσεις μετά τα χθεσινά στατιστικά του Υπ. Παιδείας  

Έτσι θα κινηθούν οι βάσεις
των πανελλαδικών εξετάσεων 

 Ανοδική πορεία για το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
• Πτώση αναμένεται στις Οικονομικές Σχολές (5ο πεδίο) 

MHXANOGRAFIKO

 

• Μπορεί η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους να τελείωσε την Τρίτη, όταν και ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο αυτές τις μέρες βρίσκονται σε περισυλλογή για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, με τις Σχολές προτίμησής τους.
Έτσι, έχουν ακόμη 10 μέρες– η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Ιουλίου – για να μελετήσουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και να κάνουν την επιλογή τους.

Τα οικονομικά παίζουν ρόλο…
Λόγω συνθηκών, στις περισσότερες περιπτώσεις θα λαμβάνεται υπόψιν κυρίως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, καθώς πολλοί γονείς θα δυσκολευτούν να στείλουν τα παιδιά τους μακριά από την οικογενειακή εστία. Βέβαια, για όσους μένουν σε πόλεις που υπάρχει Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, όπως τα Γιάννενα, η επιλογή θα είναι πιο εύκολη και το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνους που αναγκαστικά θα πρέπει να φύγουν από την πόλη τους για να σπουδάσουν. Λιγότερο άγχος έχουν φυσικά όσοι έγραψαν καλά στις εξετάσεις κι έχουν σίγουρη την είσοδο στη Σχολή προτίμησής τους, ενώ εκείνοι με τις μέτριες επιδόσεις, θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν οι βάσεις.

Τα στατιστικά  
Χθες το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων και σύμφωνα με αυτά φαίνεται ότι υπάρχει ανοδική τάση των βάσεων στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικές), στο 2ο (θετικές επιστήμες), στο 3ο (επιστήμες υγείας)  και στο 4ο (τεχνολογικές επιστήμες). Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί το 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση). Όπως αναφέρει το protothema.gr, τα γραπτά στα δύσκολα, όπως αποκαλούνται, μαθήματα, είναι καλύτερα βαθμολογημένα από πέρυσι, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης έγραψε φέτος το 35,5%, ενώ πέρυσι το 57,8% και στα Μαθηματικά Θετικής ποσοστό 28,5%, έναντι 47,8%.

Ο Πρόεδρος των Φροντιστών
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γ. Βαφειαδάκης εκτιμά ακόμα και βάση άνω των 19.000 μορίων για την Ιατρική Αθηνών, ενώ για το 3ο επιστημονικό πεδίο εκτιμά ότι η άνοδος θα είναι γενικότερη από 300 έως και 500 μόρια.
Η πτώση στο 5ο επιστημονικό πεδίο, όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός, οφείλεται στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων και στη μείωση των εισακτέων κατά 21%.
Εκτιμάται ότι θα έχουν ανοδική τάση οι αστυνομικές σχολές, καθώς αναμένεται να πάρουν άτομα για σπουδές ενώ, σύμφωνα με την ανάλυση των βαθμολογικών δεδομένων, ανοδική θα είναι η τάση και στα Πολυτεχνικά τμήματα, καθώς οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά είναι υψηλές. Οι μετεγγραφές, όπως επισημαίνεται, θα αυξήσουν κατά πολύ τις βάσεις στα λεγόμενα καλά περιφερειακά τμήματα, όπως τα τμήματα των Μηχανολόγων στην επαρχία, που θεωρούνται ότι έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Οι μετεγγραφές
Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα μετεγγραφής των επιτυχόντων του 2014 θα παρέχεται με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.
 Το όριο θα είναι το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφή, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιούχων μετεγγραφής είναι μεγαλύτερος του 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

Ελεύθερα οι πολύτεκνοι!..
Παράλληλα, ισχύουν όσα ψηφίστηκαν ήδη, δηλαδή θα εφαρμόζονται τα κοινωνικά κριτήρια τρίτεκνων, πολύτεκνων και ειδικών κατηγοριών που δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής. Οι υποψήφιοι από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα διευκολυνθούν και δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις, αφού η διαδικασία μετεγγραφής θα είναι αυτόματη.
 Όπως και πέρυσι, οι δικαιούχοι για μετεγγραφή θα μπορούν να επιλέγουν έως δύο αντίστοιχα, με αυτό στο οποίο εισήχθησαν, τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ προκειμένου να γίνει η μεταφορά της θέσης τους