Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου…

Η ΔΕΗ κρατά «αιχμάλωτους» καταναλωτές και επιχειρήσεις  

 Η Ήπειρος… γλίτωσε χθες τις διακοπές ρεύματος • Κινητοποιήσεις
στην Άρτα κατά της εκχώρησης των φραγμάτων στο Πουρνάρι

DEH PYLONES REYMA

• Κι ενώ οι θερμοκρασίες χτυπάνε «κόκκινο», η απειλή ενός γενικευμένου «μπλακ άουτ» εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια επιχειρήσεων και καταναλωτών, την ώρα που χθες, εν μέσω καταγγελιών για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την Αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,  κατά πλειοψηφία  επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Η Β' ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, ενώ η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του.
Πάντως χθες η Ήπειρος δεν ήταν ανάμεσα στις περιοχές, για τις οποίες ανακοινώθηκε πρόγραμμα διακοπής ρεύματος. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται και από την ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 μεγαβάτ.
Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου για το εάν κριθεί παράνομη η απεργία της ΓΕΝΟΠ βρίσκονταν χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τους συνδικαλιστές πάντως να τονίζουν ότι και στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο και δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Έκκληση από τους επιχειρηματίες  
Την ίδια ώρα καταναλωτές και επιχειρήσεις κάνουν έκκληση προς τους συνδικαλιστές να διεκδικήσουν με άλλον τρόπο τα αιτήματά τους, χωρίς να κρατάνε «ομήρους» μια ολόκληρη κοινωνία και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου!
«Η κοινωνία και η αγορά δεν αντέχουν, ούτε άλλα οικονομικά, ούτε ηλεκτρικά "μπλακ-άουτ"» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)  και του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η απόφαση του Διαχειριστή του συστήματος για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε: «Έπειτα από σχετική ενημέρωση που υπήρξε από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περιοχή της χώρας δεν θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης άνω των 20 λεπτών και όπου συμβεί να επικοινωνούμε μαζί τους.
»Ωστόσο, τη στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωσή του, ζητάμε την κατανόηση και συνεργασία από πλευράς των συνδικαλιστών, καθώς οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συνεννόησης, σεβόμενοι η μια κοινωνική και εργασιακή ομάδα την άλλη.
»Κατ' επέκταση, ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνει παράκληση, ώστε το κόστος των κινητοποιήσεων να μην οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις για την αγορά, η οποία δοκιμάζεται, εν μέσω μάλιστα μιας κρίσιμης θερινής τουριστικής περιόδου.
»Υπενθυμίζουμε ότι, το 2011 αντίστοιχες κινητοποιήσεις στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατ. ευρώ ανά ημέρα και ζημιές πολλών εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται και να απεργούν, αλλά ζητάμε από τους απεργούς να δείξουν υπευθυνότητα και να σεβαστούν τα δικαιώματα του Έλληνα καταναλωτή».

Κινητοποιήσεις στην Άρτα  
Συλλαλητήριο κατά της εκχώρησης σε ιδιώτες του φράγματος Πουρναρίου Ι και ΙΙ, στην Άρτα, πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης πολίτες, φορείς και εργαζόμενοι στην ΔΕΗ.
Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα της  ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρνάρι Ι &ΙΙ και όπως αναφέρεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν «διεκδικούμε τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε αναλάβει η ΔΕΗ από το 1981 και δεν έχουν εκπληρωθεί έως σήμερα αλλά και τη μεγιστοποίησή τους όσον αφορά τόσο την ύδρευση όσο και την άρδευση, τη συνεχή ροή του ποταμού και τον εγκιβωτισμό της κοίτης του ποταμού Αράχθου».

Αυξάνονται οι αντιδράσεις  
• Κατά της ιδιωτικοποίησης της «μικρής» ΔΕΗ τάσσεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου. Χθες η Διοικούσα Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της επεσήμανε πως πρόκειται για «επιλογές που βάσιμα πλήττουν, την δυνατότητα παρέμβασης και τον δημόσιο έλεγχο στην διασφάλιση παροχής των δημόσιων κοινωνικών αγαθών».
Και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της τονίζει ότι «αντί να θεσμοθετηθούν και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων και προσέλκυσης νέων πελατών, μέσα από νέες επενδύσεις, προσφέρονται προς πώληση έτοιμα τμήματα της περιουσίας του Ελληνικού λαού».
• Και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών με ανακοίνωσή της ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της ότι «η πώληση της μικρής ΔΕΗ και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, θα συνοδευτεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων  και των μισθών στον κλάδο, ακριβότερη άρδευση για τμήμα αγροτών».