ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΛΗ (αντιδήμαρχος Παιδείας): Θα υπάρξει σοβαρό
    πρόβλημα στη διαχείρισή τους. - Σε 17.000 άτομα ανέρχεται το μαθητικό
    δυναμικό του Δήμου μας. - Ποια είναι η πρόταση του Υπ. Εσωτερικών…

SXOLEIA

• Με αποτελεσματικό τρόπο λειτούργησαν τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια οι Σχολικές Επιτροπές στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως παραδέχονται τόσο η εκπαιδευτική Κοινότητα όσο και οι Σύλλογοι Γονέων. Παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις, κατάφεραν να διαχειριστούν τις ανάγκες 150 σχολείων σε όλο τον διευρυμένο Δήμο, το μαθητικό δυναμικό των οποίων φτάνει τις 17.000 παιδιά. Ένα έργο δύσκολο, όπως αποδεικνύουν τα μεγέθη αυτά, που όμως σε γενικές γραμμές υλοποιήθηκε ικανοποιητικά.
Ωστόσο, η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργησή τους θα δημιουργήσει, αν τελικά εφαρμοστεί, σοβαρές δυσλειτουργίες τόσο στα ίδια τα σχολεία που ούτως ή άλλως έχουν μεγάλες ανάγκες, όσο και στον Δήμο Ιωαννιτών που θα κληθεί να αναλάβει το έργο της διαχείρισης και της χρηματοδότησης των 150 αυτών εκπαιδευτηρίων της πόλης μας.
Την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκφράζει μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» η αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη, αρμόδια για θέματα Παιδείας, η οποία γνωρίζει καλά το σύστημα της διαχειριστικής λειτουργίας των σχολείων στο Δήμο Ιωαννιτών. Όπως σημειώνει, τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τελικά πολλά.

Παρήγαγαν έργο
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι όχι μόνο το οικονομικό σκέλος αλλά και το θεσμικό. Αν δηλαδή οι Σχολικές Επιτροπές, αυτά τα Νομικά Πρόσωπα με το ειδικό καθεστώς  που στο δικό μας Δήμο πρωτολειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2011 παρήγαγαν έργο ή όχι», τονίζει η Παρασκευή Τσίλη, προσθέτοντας ότι «στα τριάμισι αυτά χρόνια όλοι ομολογούν και η εκπαιδευτική Κοινότητα και οι Σύλλογοι Γονέων και όσοι εμπλέκονται με την λειτουργία των σχολείων ότι οι Επιτροπές λειτούργησαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά, μέσα από τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ’ ότι παλιότερα».
Οι Σχολικές Επιτροπές πέτυχαν τον εξορθολογισμό των δαπανών, την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, έστω κι αν υπήρξαν ελλείψεις ή και αστοχίες, όπως επισημαίνει η Αντιδήμαρχος.

Τι προτείνει το Υπουργείο
Ξαφνική και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ήταν η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προτείνει την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Μια πρόταση η οποία βρίσκει αντίθετο το Δήμο Ιωαννιτών, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Οι τροποποιήσεις αναφορικά με τις Επιτροπές που επιχειρείται να περάσουν μέσα από το Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τρεις.
Πρώτον, ότι αυτές καταργούνται και αυτοδίκαια, με την ψήφιση του Νόμου, μεταβιβάζονται όλες οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους στους Δήμους. Μπορεί όμως το δημόσιο λογιστικό ενός μεγάλου Δήμου όπως αυτός των Ιωαννιτών να λειτουργεί σε καθημερινή βάση ένα ζωντανό οργανισμό 150 σχολείων που φτάνουν να έχουν ένα μαθητικό δυναμικό της τάξης των 17.000 ατόμων; Εδώ είναι το ερώτημα.
Η διαχείριση όλων αυτών θα γίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή (Δήμαρχο και Αντιδημάρχους), όμως, όπως αναφέρει η κ. Τσίλη, δεν είναι δυνατόν το συγκεκριμένο όργανο που προγραμματίζει, ελέγχει και κάνει πολιτική να ασχολείται με επιμέρους ζητήματα, σημαντικά μεν, που αφορούν όμως μια συγκεκριμένη λειτουργία.
Η τρίτη τροποποίηση έχει να κάνει με το οικονομικό. Η πρόταση του Υπουργείου λέει ότι θα διατίθεται με πάγια προκαταβολή στους διευθυντές των σχολείων ένα ποσό για την κάλυψη των δαπανών τις οποίες θα προσδιορίσει ο Υπουργός μετά από υπουργική απόφαση. «Το έργο ενός διευθυντή είναι κυρίως εκπαιδευτικό, πώς να ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα και να τα κταφέρνει;», αναρωτιέται η Αντιδήμαρχος, η οποία έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη εβδομάδα.

«Θα έχουμε πρόβλημα…»
Τι θα γίνει λοιπόν από την επόμενη σχολική χρονιά αν το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιήσει την πρόταση για κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών; «Νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα και στα Γιάννενα και παντού. Είναι γνωστό πώς λειτουργούν οι Δήμοι, οι οποίοι θεσμικά έχουν καταλήξει στο άλλο άκρο με την γραφειοκρατία και τις διαδικασίες ελέγχου», σημειώνει με έμφαση η Παρασκευή Τσίλη, προσθέτοντας ότι οι Επιτροπές και διαφάνεια είχαν και αξιοκρατία και αξιολόγηση. Εξάλλου, οι πρόεδροι και τα μέλη τους δεν λάμβαναν μισθό!
Η ίδια καταλήγοντας εκφράζει την άποψη ότι το Υπουργείο προχώρησε σε αυτή την πρόταση επειδή θέλει από τη μία να δείξει δείγματα κατάργησης Νομικών Προσώπων, ανεξαρτήτως του καθεστώτος που διέπει αυτά και από την άλλη για να υποχρεωθούν οι Δήμοι να λειτουργήσουν τα σχολεία με πόρους από τους ΚΑΠ που τους διατίθενται, οι οποίοι φέτος θα είναι και μειωμένοι.