Έληξε η κινητοποίηση στη ΔΕΗ, ανέστειλαν οι φαρμακοποιοί, αλλά…

Στο… πόδι ο Δημόσιος Τομέας κυρίως λόγω της αξιολόγησης

 Απεργία και συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ αύριο στα Γιάννενα.

• Θα συμμετάσχει και η ΕΙΝΗ.

• Παράσταση διαμαρτυρίας από ΟΕΒΕ και Εμπορικό Σύλλογο στον ΟΑΕΕ

DHMOSIO AKSIOLOGHSH

• Εβδομάδα αναταραχών στον Δημόσιο, αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους του ιδιωτικού τομέα είναι αυτή που διανύουμε, καθώς τόσο οι συνδικαλιστές όσο και άλλες επαγγελματικές ομάδες φαίνεται πως δεν θα κάνουν διακοπές φέτος, αφού τα ανοιχτά «μέτωπα» γι’ αυτούς είναι ακόμα αρκετά.
Από την πλευρά της ΔΕΗ η κατάσταση εξομαλύνθηκε, καθώς μετά την επίταξη των απεργούντων υπαλλήλων της, η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε αναστολή της κινητοποίησης, ενώ σε απεργία δεν θα προχωρήσουν τελικά ούτε οι φαρμακοποιοί, όπως αποφάσισαν τα όργανά τους. Ωστόσο, η επιχειρούμενη αξιολόγηση στο Δημόσιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις φορέων και συνδικαλιστικών σωματείων, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο και στα Γιάννενα με την απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ. Αύριο το πρωί εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ θα κάνουν και οι έμποροι και βιοτέχνες των Ιωαννίνων διαμαρτυρόμενοι για θέματα του κλάδου.
Εξομάλυνση στη ΔΕΗ
Ιδιαίτερα προβλήματα δεν παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης από πλευράς των εργαζομένων της ΔΕΗ. Έγιναν μόνο κάποιες διακοπές ρεύματος στην Λάκκα Σούλι, στην Σκλίβανη και σε χωριά του Δελβινακίου. Τελικά, μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ και την επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση,  με απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έληξαν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι κινητοποιήσεις και η κατάσταση στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης εξομαλύνθηκε.
Η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της απηύθυνε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας «να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης».  
Η Άννα Ασημακοπούλου
Κληθείσα από τον «Π.Λ.» να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την απόφαση της ΓΕΝΟΠ για αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου τόνισε με έμφαση ότι «η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και για τον τελικό καταναλωτή. Στην συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης και έτσι θα έχει την ευκαιρία να λάβει πλήρη γνώση περί αυτής ολόκληρη η κοινωνία».
Οι φαρμακοποιοί
Δεν θα προχωρήσουν τελικά σε απεργία οι φαρμακοποιοί ως διαμαρτυρία για την υπουργική απόφαση που μειώνει το ποσοστό του κέρδους τους, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση του προέδρου του Πανελλ. Φαρμακευτικού Συλλόγου για 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Πέμπτη. Μιλώντας χθες σχετικά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και την Βίκυ Μιχέλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας υπογράμμισε ότι «είδαμε πως δεν ήταν προς όφελος ούτε δικό μας ούτε των πολιτών και γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην απεργήσουμε. Συνεχίζουμε την μάχη με επικοινωνιακή τακτική και ανοιχτά φαρμακεία και θα ξαναδούμε το θέμα στις αρχές Σεπτεμβρίου». Ο κ. Ντούσκας διαβεβαίωσε ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα αφήσουν κανέναν πολίτη χωρίς φάρμακα τώρα που ο κόσμος φεύγει για τις διακοπές του.
Απεργία αύριο
Τα προβλήματα δεν τελειώνουν με την λήξη της απεργίας στη ΔΕΗ, καθώς στον δημόσιο τομέα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Έτσι, απεργία για αύριο, Τετάρτη έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, τις διαθεσιμότητες - απολύσεις, τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.  Στα Γιάννενα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, η οποία θα γίνει στις 10:30 το πρωί και πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
Συμμετέχει η ΕΙΝΗ
Την κατηγορηματική της αντίθεση στην διαδικασία της αξιολόγησης που επιχειρείται και στις δημόσιες δομές Υγείας εκφράζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, η οποία κάνει γνωστό ότι θα συμμετέχει στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ. «Η αξιολόγηση είναι ένα μέσο της κυβέρνησης για τη στήριξη και ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που όλο και λιγότερο θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα στηρίζεται στην αφαίμαξη ασθενών και ταμείων και θα είναι απρόσιτο στα όλο και πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ανασφάλιστους», τονίζει η ΕΙΝΗ στην ανακοίνωσή της την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Καφαράκης και η Γραμματέας Μαργαρίτα Κιτσανού.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Εκτενή συζήτηση για την αξιολόγηση έγινε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την συμμετοχή των σημερινών παρατάξεων, αλλά και των νέων που θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Τοποθετήσεις έγιναν από εκπροσώπους εργαζόμενων, οι οποίοι ζήτησαν την απόσυρση του Νόμου. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, ωστόσο ως προς τον συγκεκριμένο Νόμο, συντάσσεται με τις θέσεις που έχει διατυπώσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Στο «δια ταύτα» το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή πρόταση των τεσσάρων συλλόγων υπαλλήλων και εξέφρασε την αντίθεσή του στο σύστημα αξιολόγησης που προβλέπει ο Ν. 4250/2014 και καλύπτει «πολιτικά» τους υπηρεσιακούς προϊστάμενους της Περιφέρειας που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Νόμου, να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Νόμου.  
Η παράταξη Γεροβασίλη
Την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιχειρούμενη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζει και η παράταξη της Όλγας Γεροβασίλη «Ήπειρος Ανατροπής», η οποία επιτίθεται και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η στάση της αποτελεί υποκρισία και εμπαιγμό των εργαζομένων, αφού δεν απαιτεί την κατάργηση της αξιολόγησης.
«Όχι» στην αξιολόγηση
Στο μεταξύ, την απόφασή του να μην προχωρήσει σε αξιολόγηση έκανε γνωστή με εξώδικο που απέστειλε προς την Διοίκηση του Ιδρύματος ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ο Σύλλογος συγκεντρώνει και σήμερα ανυπόγραφα τα φύλλα της αξιολόγησης για να τα στείλει πίσω. «Δεν δεχόμαστε αυτού του τύπου την αξιολόγηση συναδέλφων μας και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια», ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Φλούδας, προσθέτοντας ότι τελικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να βγουν σε διαθεσιμότητα και να οδηγηθούν σε απόλυση οι υπάλληλοι που θα πάρουν αρνητική βαθμολογία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 15% των εργαζομένων που πρέπει να αξιολογηθούν κάτω από τη βάση αντιστοιχεί σε πάνω από 200 άτομα, αφού οι υπάλληλοι ανέρχονται σε περίπου 1.500 άτομα.
Έμποροι και βιοτέχνες
 Εκτός από το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη και ώρα 8 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στην οδό Μετσόβου οι έμποροι και βιοτέχνες των Ιωαννίνων (ΟΕΒΕ), οι οποίοι στρέφονται και δικαστικά κατά του Οργανισμού επειδή ο ΟΑΕΕ στερεί το δικαίωμα στην περίθαλψη σε όσους ασφαλισμένους του οφείλουν εισφορές, ενώ υπολογίζει έντοκα τα ποσά που αντιστοιχούν στον κλάδο υγεία και απειλεί με κατασχέσεις.
Την συμπαράστασή του στους εμπόρους και βιοτέχνες εξέφρασε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αυριανή κινητοποίηση, ενώ θα επιδώσει και ψήφισμα με τα αιτήματά του στον διευθυντή του Ταμείου. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα επιδιώξει συναντήσεις με Περιφερειάρχη, Δήμαρχο Ιωαννίνων και τοπικούς βουλευτές, ενώ, μεταξύ άλλων, ζητά να θεωρηθούν άμεσα και χωρίς όρους τα βιβλιάρια όλων των εμπόρων και βιοτεχνών και να σταματήσουν άμεσα οι απειλές για κατασχέσεις.
Σε κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ αύριο, στις 8.30 το πρωί καλεί και η ΠΑΣΕΒΕ Ιωαννίνων, η οποία πάντως διαφωνεί με την τακτική που ακολουθούν ΟΕΒΕ και Εμπορ. Σύλλογος.