Απολογήθηκαν χθες οι κατηγορούμενοι Δημ. Σύμβουλοι και Υπάλληλοι

Στα χέρια των δικαστών η υπεξαίρεση 1,3 εκ. ευρώ  από το Δήμο Ιωαννιτών

Περιοριστικοί όροι στην πρώην Διευθύντρια Οικονομικών,  διαφωνία για την προφυλάκιση του Ταμία

• Ελεύθερα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

 DHMARXEIO IWANNINWN

 Αποκλειστικά στα «χέρια» της Δικαιοσύνης έχει περάσει πλέον η διερεύνηση του σκανδάλου του ελλείμματος του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών, που συγκλονίζει την πόλη την τελευταία διετία. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα αποδώσει και θα επιμερίσει ευθύνες στους έμμεσα ή και άμεσα εμπλεκόμενους.

«Πρόγευση» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, δόθηκε χθες, με τις απολογίες των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, της πρώην προϊσταμένης των Οικονομικών Υπηρεσιών και του Ταμία.
 Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα, με απόφαση και ανακριτή, ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Ελεύθερη με εγγύηση 10.000 ευρώ και με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε η πρώην Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών.  Διαφωνία Ανακριτή και Εισαγγελέα υπήρξε ωστόσο για την προφυλάκιση ή μη του πρώην ταμία του Δήμου, η οποία θα επιλυθεί από το Συμβούλιο Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων απολογιών, υπάρχει το ενδεχόμενο συνέχισης της προανάκρισης και διεύρυνσης του καταλόγου των κατηγορουμένων. Σε διαφορετική περίπτωση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να οριστεί τακτική δικάσιμος και η πολύκροτη υπόθεση να εξεταστεί στο ακροατήριο.

Ποιος θα πληρώσει;
Σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό, τόσο για τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το έλλειμμα του σημαντικού αυτού ποσού, το οποίο – όπως προεξοφλούν ήδη πολλοί- θα επιβαρύνει τους δημότες.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους κατέθεσαν χθες απολογητικά υπομνήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θανάσης Μανταλόβας, Βασίλης Μασσαλάς, Δημήτρης Γκόγκος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, αλλά  και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που  είτε  απουσίαζαν κατά την κρίσιμη συνεδρίαση, είτε ψήφισαν λευκό!
 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που είναι και Δημόσιοι Υπάλληλοι, αντιμετωπίζουν και πρόσθετο πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με το Νόμο, σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, τίθενται αυτόματα σε διαθεσιμότητα.