Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Υπουργό Πολιτισμού

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Στόχος μου το ολοήμερο άνοιγμα και των 250 μουσείων της χώρας!  

 Έβγαλε «από τα συρτάρια» σημαντική συλλογή σχεδίων για Γιάννενα και Μέτσοβο της περιόδου 1939-1940
 Τι είπε για: αθλητικές υποδομές, κλοπές εικόνων,  εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ

THEATRO DODONHS

• Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να ανοίξουν όλη την ημέρα το σύνολο των μουσείων της χώρας και φυσικά της Ηπείρου, δήλωσε χθες μεταξύ άλλων, ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Βίλιαν Στασινού.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις Αθλητικές Υποδομές, αλλά και σε γενικότερα πολιτικά θέματα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική του φιλοσοφία ο Κ. Τασούλας, είπε ότι στόχος του είναι να τελειώνει ότι ξεκινά και να μην το αφήνει στη μέση ή σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου. Συγκεκριμένα με αφορμή τη σημαντική συλλογή με αρχιτεκτονικές και λαογραφικές αποτυπώσεις της περιόδου 1939-1940 από την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και του Μετσόβου που συντηρείται προκειμένου έπειτα από απόφαση του ιδίου στη συνέχεια να δημοσιευθεί, ο Κώστας Τασούλας αποκάλυψε ότι την ανέσυρε μέσα από τα συρτάρια του Υπουργείου! Πρόσθεσε μάλιστα ότι επίσης σε συρτάρια ξεχάστηκαν κατά καιρούς κι άλλα σημαντικά έργα και θέματα, τα οποία πρόθεσή του είναι να τα ξεθάψει και να τα φτάσει μέχρι το τέλος.
«Μανία στην Ελλάδα να ξεκινάμε καινούρια πράγματα, για να εντυπωσιάσουμε, χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τα παλιά», είπε χαρακτηριστικά.

TASOYLAS KΑνοιχτά μουσεία
Ηχηρό μήνυμα των πολιτών και της κοινωνίας είναι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός, τόνισε ο Υπουργός, παραδεχόμενος ότι στον τόπο καταγωγής του οι υποδομές είναι περιορισμένες και προβληματικές.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του Πολιτισμού ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «στόχος μου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι Έλληνες τον πολιτισμό τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιαννιώτης Υπουργός υπογράμμισε ότι μέλημά του είναι να ανοίξουν και τα 250 μουσεία της χώρας όλη την ημέρα, ώστε να τα γνωρίσουν καλύτερα, τόσο οι Έλληνες, όσο και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας.
Επεσήμανε ότι και στον τομέα αυτόν, πως «βρήκαμε πολλά στα ντουλάπια του υπουργείου που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αναδείξουμε». Διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των εργασιών στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ενώ παράλληλα  μεριμνά και για την εξασφάλιση προσωπικού, επιστημονικού και εργατικού για τις ανάγκες των χώρων ευθύνης του, που είναι πολλές και μεγάλες.

Οι αθλητικές υποδομές
Για τον Αθλητισμό, επεσήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να προχωρήσουν υποδομές που καρκινοβατούν χρόνια ολόκληρα. «Αυτό αφορά και την περιοχή μας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι κλοπές εικόνων
Το πρόβλημα των κλοπών σε εκκλησίες του Νομού Ιωαννίνων, δεν αφήνει αδιάφορο τον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την προάσπιση του εκκλησιαστικού πλούτου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, πως σύντομα θα βρεθούν και τα κλοπιμαία και οι δράστες. Εξήρε μάλιστα την καλή συνεργασία του στο ζήτημα αυτό, τόσο με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, όσο και με την ΕΛΑΣ. Επιπλέον ρωτήθηκε και για το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, με τον οποίο, όπως είπε, θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ευχόμενος να πάει το «καράβι» μακριά από τρικυμίες…

Οι…παρλαπίπες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κ. Τασούλας, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά και ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Δήλωσε μάλιστα με δόση χιούμορ, ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας διαψεύδονται συνεχώς με τις παρλαπίπες που λένε. Αυτό το κουβεντολόι έχει κουράσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πλέον φρεσκάδα».

Η συλλογή σχεδίων
Όπως προαναφέραμε μια σημαντική συλλογή με αρχιτεκτονικές και λαογραφικές αποτυπώσεις της περιόδου 1939-1940 από την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και του Μετσόβου βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συντήρησης.
Η συλλογή σχεδίων από τα Γιάννινα και το νομό Ιωαννίνων προέρχεται από το αρχείο της Ερρικέττης Ιωαννίδου. Πρόκειται για προσωπική της εργασία κατά τα έτη 1940-41, που είχε γίνει για λογαριασμό του Συλλόγου «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη», με καθοδήγηση του περίφημου τότε καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Πικιώνη. Εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια του Συλλόγου για καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της λεγόμενης τότε «Λαϊκής Αρχιτεκτονικής», που είχε ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία το 1936. Η συλλογή αυτή που αποτελείται από δεκάδες πρωτότυπα σχέδια και φωτογραφίες ιστορικών κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ιωαννίνων κυρίως, πωλήθηκε στη δεκαετία του 1980 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και έκτοτε παρέμεινε αναξιοποίητη. Μετά την καταγραφή της από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού θα παραχωρηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να εκδοθεί ως μοναδικό ιστορικό τεκμήριο μιας συγκεκριμένης εποχής.
Το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο κατά την τελευταία 15ετία έχει εκδώσει αντίστοιχες συλλογές που αφορούν στις περιοχές της Καστοριάς, Κοζάνης, Σιάτιστας και Αθήνας (σχέδια Εγγονόπουλου – Τσαρούχη).