Προσφέρει στέγη και φροντίδα σήμερα σε 155 ηλικιωμένους

Το Γηροκομείο Ιωαννίνων «αντέχει»
παρά τα προβλήματα και το… Π.Ε.Δ.Υ.!

 Π. ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ (Διευθυντής): Ο πρ. ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει νοσήλια έξι μηνών… 4 Πάνω από 100 αιτήσεις σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης κλινών
• Ακόμα στο ένα τρίτο η λειτουργία του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας

GHROKOMEIO

• Η απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου «Ζωσιμάδες» και κατ’ επέκταση και τους Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας θα είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ευθύνες που θα επωμιστεί ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Το Γηροκομείο είναι εξάλλου η μεγαλύτερη δομή της Μητρόπολης και μπορεί η θέση του να είναι καλύτερη φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν, με βασικότερο την καθυστέρηση του Π.Ε.Δ.Υ. στην εξόφληση των οφειλών του προς το ίδρυμα. Παράλληλα, η ζήτηση σε κλίνες από ηλικιωμένους παραμένει αυξημένη στα Γιάννενα, κάνοντας επιτακτική την όσο το δυνατόν ταχύτερη πλήρη λειτουργία του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας που σήμερα ανταποκρίνεται μόλις στο ένα τρίτο της συνολικής δυναμικότητάς του.
Εδώ φυσικά θα χρειαστεί η συνεργασία και κοινή προσπάθεια του νέου Μητροπολίτη με τον νέο Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, καθώς ο Οίκος Ευγηρίας απαιτεί αρκετό προσωπικό για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα κι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά «στοιχήματα» της επόμενης Δημοτικής Αρχής, ώστε να καλυφθούν ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Τα οικονομικά
Σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι, όπου είχε φτάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο, βρίσκεται αυτή την περίοδο το Γηροκομείο Ιωαννίνων, όπως αναφέρει μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής του κ. Πέτρος Τσόδουλος.
Το προσωπικό του ιδρύματος, 60 άτομα συνολικά, πληρώνεται κανονικά και εργάζεται συχνά χωρίς ωράριο, για να καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων ενοίκων του. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του ιδρύματος (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές υποχρεώσεις κ.λ.π.) είναι είτε πληρωμένες είτε έχουν ρυθμιστεί και με την ανοχή των προμηθευτών η κατάσταση κυλάει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

155 φιλοξενούμενοι
Σήμερα στο Γηροκομείο και τον Ζωγράφειο Οίκο φιλοξενούνται συνολικά 155 άτομα, εκ των οποίων οι 47 είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι, δηλαδή κατάκοιτοι. Οι μισοί ηλικιωμένοι είναι μόνοι στη ζωή, δεν έχουν δηλαδή οικογένεια, ενώ ένα 20% του συνόλου δεν διαθέτει καμία ασφάλιση! Στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 33 ηλικιωμένοι, οι οποίοι καλύπτουν μόλις το ένα τρίτο της συνολικής δυναμικότητάς του, που ανέρχεται σε 100 κλίνες!

Οφειλές του Π.Ε.Δ.Υ.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το Γηροκομείο έγκειται στα νοσήλια τα οποία υποχρεούται να καταβάλει το Π.Ε.Δ.Υ. – πρώην ΕΟΠΥΥ, για τους 47 μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους που φροντίζει το ίδρυμα. Εδώ η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών έχει φτάσει τους έξι μήνες (!), με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, απαραίτητο για την απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου. «Αυτά τα χρήματα περιμένουμε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αν το Π.Ε.Δ.Υ. μας εξοφλούσε κανονικά δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσόδουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους στέλνει στο Γηροκομείο ο ίδιος ο ασφαλιστικός τους φορέας με διαδικασία επιλογής από τις δικές του υπηρεσίες και την Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς να αναμειγνύεται το Γηροκομείο. Φυσικά οι ανάγκες φροντίδας τους είναι πολύ μεγάλες, καθώς οι ίδιοι βρίσκονται μόνιμα καθηλωμένοι στο κρεβάτι και από οικονομικής άποψης και όσον αφορά το απαιτούμενο προσωπικό.

Πολλές οι αιτήσεις
Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον ηλικιωμένων Γιαννιωτών αλλά και πολιτών απ’ όλο το Νομό για την εξασφάλιση μίας κλίνης στο Γηροκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα, βασικός παράγοντας γι’ αυτό είναι και η ανασφάλεια που κυριαρχεί στα χωριά της περιοχής μας, η οποία ωθεί αρκετούς ηλικιωμένους να αναζητούν ασφαλέστερη στέγη και διαμονή!
 Όπως λέει ο Διευθυντής του, «αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα περισσότερες από 100 αιτήσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αφού δεν υπάρχει χώρος στο ίδρυμα».

Ο Ζωγράφειος Οίκος
Ωστόσο, χώρος για την φιλοξενία ηλικιωμένων ατόμων υπάρχει αρκετός στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, ο οποίος, όταν λειτουργήσει πλήρως, θα στεγάσει τουλάχιστον 75 ακόμη άτομα, αφού τώρα είναι σε χρήση μόνο το ένα τρίτο του, όπως προαναφέρθηκε!
Απαιτείται όμως κι άλλο προσωπικό για να λειτουργήσει ο Οίκος αυτόνομα, αφού σήμερα βασικές λειτουργίες του όπως η παρασκευή φαγητού για τους φιλοξενούμενους και το πλύσιμο των ρούχων γίνονται από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων». Εδώ λοιπόν θα χρειαστεί η συνεργασία του νέου Δημάρχου Θωμά Μπέγκα με τον Μητροπολίτη Μάξιμο για να ολοκληρωθεί η πολύ σημαντική αυτή κοινωνική δομή της πόλης μας, η οποία θα ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που υπάρχουν σήμερα από ηλικιωμένους Γιαννιώτες.

Αρωγοί στο Γηροκομείο
Και πώς το Γηροκομείο Ιωαννίνων καλύπτει τις ανάγκες τους σε εποχές δύσκολες όπως τα τελευταία δύο – τρία χρόνια; Μα φυσικά, με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, φορέων και πολλών επιχειρήσεων που στέκονται αρωγοί στο έργο του.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για παράδειγμα, καλύπτει για δύο χρόνια (2013 – 14) τις δαπάνες που απαιτούνται για φάρμακα, ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και πάνες νυκτός! Το ύψος τους ξεπερνά τα 200.000 ευρώ!
Ο κ. Τσόδουλος έκανε αναφορά και σε επιχειρήσεις όπως τα Σούπερ Μάρκετ «Metro» και Βασιλόπουλος, τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π. που σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση προσφέρουν τρόφιμα κυρίως και άλλα αναγκαία είδη στο Γηροκομείο.