Με επιτυχία και εύσημα έκλεισε το Πρόγραμμα του 2007-13 και…

Η Ήπειρος ανοίγει πρώτη στην Ελλάδα το «βιβλίο» του νέου ΕΣΠΑ!  

 Κατέθεσε ήδη το Πρόγραμμά της για την περίοδο 2014-20
 Ικανοποιημένος ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ για την δουλειά που γίνεται
 Προσωπικό και κονδύλια ζήτησαν οι Περιφερειάρχες από τα αρμόδια Υπουργεία…

PERIFEREIA

• Μπορεί ορισμένοι να την θεωρούν ή να την θέλουν την φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης, όμως η Ήπειρος είναι αποφασισμένη να αποτινάξει μία και καλή από πάνω της την «ρετσινιά» αυτή, βαδίζοντας με ταχύτερα βήματα στον δρόμο προς την ανάπτυξη!
Κυριότερο «εργαλείο» για να επιτευχθεί αυτή η πολυσυζητημένη ανάπτυξη είναι φυσικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η έως τώρα επιτυχημένη αξιοποίησή του από την Περιφέρεια Ηπείρου αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι η ίδια και θέλει και ξέρει πώς να το χρησιμοποιεί. Ήταν εξάλλου Πανελλαδικά η πρώτη Περιφέρεια που έκλεισε το Πρόγραμμα του 2007 – 13, παίρνοντας μάλιστα τα εύσημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η Ήπειρος πρώτη σε όλη την Ελλάδα υπέβαλλε το νέο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για την περίοδο 2014 – 20, το οποίο, καθώς ήταν πλήρες, προωθήθηκε ήδη στις Βρυξέλλες.
Τα παραπάνω συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα όπου βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και μαζί με συναδέλφους του είχε επαφές στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, τόσο για το νέο ΕΣΠΑ όσο και για άλλα «καυτά» θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015, η κινητικότητα υπαλλήλων κ.λ.π..

KAXRIMANHS

Ικανοποίηση Καχριμάνη
Απόλυτα ικανοποιημένος από την δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου πάνω στο προηγούμενο αλλά και στο ΕΣΠΑ που ανοίγει για την περίοδο ως το 2020, εμφανίστηκε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης.
Όπως τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σχετικά με το κλείσιμο του λήξαντος Επιχειρησιακού Προγράμματος στο Υπουργείο Ανάπτυξης, «η μόνη Περιφέρεια που ολοκλήρωσε τη διαδικασία σε ελάχιστα λεπτά, αν όχι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία μάλιστα πήρε τα εύσημα από την πλευρά του Υπουργείου.  Όπως ειπώθηκε και από πλευράς συναδέλφων, είχε παραληφθεί ένα Πρόγραμμα με αρκετά προβλήματα, αν και για την Ήπειρο δεν ήταν τόσα, το οποίο τελικά έκλεισε με επιτυχία, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 20».
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε δημόσια όλους όσοι δούλεψαν για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-13 και για την κατάθεση της πρότασης στο νέο Πρόγραμμα, κάνοντας μνεία στην Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, που μέσα από την ομάδα που συστάθηκε δούλεψε το πρόγραμμα, στον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Γρηγόρη Σιαμόπουλο, στην πρώην Προϊσταμένη της υπηρεσίας Ελένη Ρόκκου και σε όλο το προσωπικό της Ε.Δ.Α..

Το ΕΣΠΑ 2014 - 20
Από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή κατατέθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση το πρώτο Πανελλαδικά σχέδιο για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 - 20. «Δεν χρειάστηκε καν να ελεγχθεί από πλευράς πληρότητας και προωθήθηκε αμέσως στις Βρυξέλλες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Καχριμάνης, ενώ πρόσθεσε με έμφαση ότι για την διαμόρφωση του Σχεδίου της Περιφέρειας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με όλους τους φορείς της Ηπείρου (Πανεπιστήμιο κ.λ.π.) ώστε να καταθέσουν καθένας τις προτάσεις του.

Πού πέφτει το βάρος
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν έχει πολλά έργα για υποδομές, όπως το προηγούμενο, καθώς θεωρείται δεδομένο από την Ε.Ε. ότι αυτές έγιναν μέσα από τα προγράμματα που προηγήθηκαν.
Όπως ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες και τον χειρισμό από δω και μπρος, «εμείς έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει σε όλη την Ήπειρο. Το θέμα είναι ότι θα προκηρύσσονται τα μέτρα του κάθε προγράμματος και εκεί για όσες μελέτες είναι έτοιμες, θα προχωρά η διαδικασία ένταξής τους. Και προ καιρού, μιλούσαμε για έργα με συνέργειες, καινοτομία και αποτελεσματικότητα. Αυτό αφορά τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, ενημερωνόμαστε πως για τη δράση κατά της ανεργίας προωθείται η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για μαθητεία και απόκτηση δεξιοτήτων για ανέργους διάρκειας 36 μηνών».

Άλλα τρέχοντα ζητήματα  
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε στην Αθήνα και συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με τον υπουργό Εσωτερικών Α. Ντινόπουλο και τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ιωαννίδη στην οποία τέθηκαν επί τάπητος καίρια τρέχοντα ζητήματα των Περιφερειών, όπως η κινητικότητα προσωπικού, η κατάρτιση του προϋπολογισμού 2015 και οι περικοπές στις δαπάνες.
Όσον αφορά την κινητικότητα του προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Κχριμάνης ανέφερε χθες ότι «είπαμε στον Υπουργό πως εμείς έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 30 - 40% του προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης. Με βάση Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών η πληρωμή του προσωπικού των Περιφερειών γίνεται απευθείας από τις κεντρικές υπηρεσίες. Ζητήσαμε αυτή η απόφαση να ισχύσει και για την επόμενη πενταετία, συμπεριλαμβάνοντας και το προσωπικό που θα μεταταχθεί στις Περιφέρειες».
Από την πλευρά του Υπουργού τονίστηκε πως από τη διαδικασία μετάταξης 2.000 υπαλλήλων από Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, θα καταβληθεί προσπάθεια αυτοί να δοθούν σε Περιφέρειες και σε άλλους φορείς που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού.

Ο προϋπολογισμός του ’15
Σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Περιφερειών για το 2015, οι Περιφερειάρχες ανέφεραν στον Υπουργό πως υπάρχουν και ανελαστικές δαπάνες, για τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί και άλλη περικοπή 7%, όπως, για παράδειγμα, η μεταφορά μαθητών και το επίδομα νεφροπαθών. Ζήτησαν λοιπόν οδηγίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τόνισαν ιδιαίτερα το έργο της ανεξάρτητης υπηρεσίας του Περιφερειακού Ταμείου.
Τέλος, σε συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΝ.Π.Ε.  ενημερώθηκε για την επικείμενη έναρξη των νέων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, λαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι σύντομα τα σχετικά κονδύλια θα είναι στην διάθεση των Περιφερειών.