Το Γ’ Συνέδριο του ΠΣΗΕ αρχίζει αύριο στα Γιάννενα

Την μελλοντική πορεία της Ηπείρου συζητούν οι Ηπειρώτες Εξωτερικού

 Ο Πρόεδρος του Παγκ. Συμβουλίου Χρυσοστ. Δήμου μιλάει στον «Π.Λ.»

PSHE KAXRIMANHS

• Μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στην ατζέντα  του Γ’ Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ) – οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο Πέμπτη στα Γιάννενα - είναι και το εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου, με εγνωσμένου κύρους ομιλητές.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Χρυσόστομος Δήμου, απαντώντας έτσι έμμεσα και σε άρθρο του κ. Παν. Μπάρκα που δημοσιεύτηκε στον «Π.Λ. Δευτέρας».
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να αναλυθούν μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν κυρίως την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.
Ας σημειωθεί ότι το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ  Στρατηγικός Συνεργάτης του ΠΣΗΕ είναι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου και συνδιοργανωτής το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Για την στάση των Αλβανών
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας, με την οποία επιχειρείται αλλοίωση της ταυτότητας της ελληνικής μειονότητας, αλλά και γενικότερα την προκλητική στάση που κρατούν οι γείτονές μας σε πολλά ζητήματα,  ρωτήσαμε τον κ. Δήμου για το ποια είναι η θέση του ΠΣΗΕ. Απάντησε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες του Συμβουλίου, γι’ αυτό και ήδη, όπως είπε, έχουν προβεί σε ενέργειες και διαβήματα εντός και εκτός Ελλάδας, παρακολουθώντας από κοντά όλα τα θέματα. Για την εγκατάλειψη των αρχοντικών των Ζάππα στο Λάμποβο, είπε ότι θα πρέπει οργανωμένα να πιέσουμε το Ζάππειο Ίδρυμα και κάθε αρμόδιο ελληνικό φορέα, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα μια λύση, για να μην καταλήξουν σε «ξένα χέρια».
Για το Βορειοηπειρωτικό
Όσον αφορά τις εργασίες  του συνέδριου, αύριο, πρώτη ημέρα ξεχωρίζει η ομιλία της Δέσποινας Σκεντέρη – Φουρνιάδη για την «Ζωή και το Έργο του Καθηγητή Νικολάου Α. Σταύρου», ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Βορειοηπειρώτη συγγραφέα, αρθρογράφο, μια από τις πιο μαχητικές φωνές του απόδημου ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και το Σάββατο θέμα ομιλίας θα είναι «η προστασία μειονοτήτων και ανθρώπινα δικαιώματα. Η περίπτωση της Βορείου Ηπείρου», με ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.
Είναι άδικο λοιπόν, να κατηγορούν κάποιοι τους απόδημους Ηπειρώτες ότι δεν ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της Βορείου Ηπείρου, είπε ο κ. Δήμου, ενώ υπενθύμισε ότι στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συμμετέχει και ο Βορειοηπειρωτικής καταγωγής και πρόσφατα υποψήφιος ευρωβουλευτής Λευτέρης Δημητρίου, που είναι και ο Γεν. Γραμματέας του ΠΣΗΕ.
Έμφαση στη νεολαία…
Ο κ. Χρυσοστ. Δήμου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των νέων επιστημόνων που θεωρούνται το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η οποία θα απασχολήσει τις εργασίες του Συνεδρίου. «Τα τελευταία δυο χρόνια, σαν Παγκόσμιο Συμβούλιο, υποστηρίξαμε το Τεχνολογικό Πάρκο και το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων στις Οδύσσειες Καινοτομίας», ανέφερε στον «Π.Λ.» ο κ. Δήμου, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του και στην λειτουργία του προγράμματος ελληνομάθειας στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, όπου φιλοξενούνται παιδιά από το εξωτερικό.
«Κάναμε τεράστιο αγώνα για να φέρουμε στην Ήπειρο αυτούς τους καταξιωμένους ομιλητές, ώστε να γίνει μια σωστή ενημέρωση, για το ποιο είναι το οικονομικό – επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, πώς η Περιφέρεια μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους επιστήμονες και τους νέους γενικότερα…».
Ο ρόλος του ΠΣΗΕ
Παράλληλα, επειδή υπάρχει σύγχυση για τον ρόλο του Παγκόσμιου Συμβουλίου ο κ. Δήμου ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του είναι να συντονίζει τις διάφορες Ηπειρωτικές Ομοσπονδίες του Εξωτερικού, δίνοντας κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς με αναφορά την Ήπειρο θα συνεργαστούν όλοι μαζί καλύτερα.  Όσον αφορά τα έξοδα του συνεδρίου, αυτά καλύπτονται από ίδιους πόρους.
Επίσκεψη στην Περιφέρεια
Στο μεταξύ, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, επισκέφθηκε χθες  ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ.. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Γ’ Τακτικό  Συνέδριο  του Π.Σ.Η.Ε.. Σήμερα στη μια το μεσημέρι στο ξενοδοχείο  Grand Serai θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου  από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρύτανη Τριαντ. Αλμπάνη και τον Πρόεδρο του Π.Σ.Η.Ε. Χρυσ. Δήμου.