Βαρυσήμαντη ομιλία του Κ. Τασούλα στο Συνέδριο των Αποδήμων

 Η προκοπή των  Ηπειρωτών Εξωτερικού,
δείχνει το δρόμο εξόδου από την κρίση!

  Σκληρή δουλειά, επιμονή και πείσμα το τρίπτυχο της επιτυχίας τους
  Υψηλού επιπέδου οι εισηγήσεις των εργασιών, που ολοκληρώνονται σήμερα

TASOULAS GRAND-SERAI APODHMOI

• Το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων «σημάδεψε» τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του Γ’ Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, η οποία έκλεισε με την ομιλία στο επίσημο δείπνο του Υπ. Πολιτισμού Κ. Τασούλα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά.
Την ικανοποίησή του για την πορεία του Συνεδρίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκ. Συμβουλίου Χρυσόστ. Δήμου, ο οποίος όπως είπε, είναι εξειδικευμένο και έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Μας δείχνει το δρόμο
Ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι η επιτυχία του Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τον δρόμο με τον  οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Είναι το τρίπτυχο, που περιέγραψε ο Πρόεδρός του κ. Χρυσόστομος Δήμου, στο χαιρετισμό του,  εξωστρέφεια, καινοτομία, ανάπτυξη.
Ο Κ. Τασούλας με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, τόνισε ότι το Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες και ειδικότερα στους Ηπειρώτες να παραδειγματιστούν από τον τρόπο που οι Απόδημοι του Εξωτερικού είναι επιτυχημένοι στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τους βίο, που είναι συνδυασμός σκληρής εργασίας, επιμονής και πείσματος.
Το παράδειγμα
Το παράδειγμα της προκοπής των Ηπειρωτών του Εξωτερικού είναι η πεμπτουσία της ανάγκης που έχει σήμερα η χώρα μας.  «Αυτό το παράδειγμα  καλούμαστε και εμείς σήμερα να εφαρμόσουμε μέσα στη χώρα μας, για να νικήσουμε το πελατειακό κράτος που μας οδήγησε εδώ, να νικήσουμε το λαϊκισμό και τον κρατισμό. Για αυτό το παράδειγμα των Ηπειρωτών του Εξωτερικού είναι πολύτιμο, όχι για τις ομιλίες και τα συνέδρια, όσο σαν υπόδειγμα επιτυχίας και προκοπής μέσα από τη δουλειά. Σας βλέπουμε σαν παράδειγμα επιτυχίας και όχι σαν ομιλητές. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, χρειάζεται και τη βοήθεια των παιδιών της από το εξωτερικό», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση.
Ο Αντώνης Μπέζας
Στην τοποθέτησή του, χθες το μεσημέρι, ο Θεσπρωτός Υφυπουργός Εργασίας κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το ξεπέρασμα της κρίσης για να προσθέσει:  «Η ανάπτυξη όμως, δεν έρχεται από μόνη της, δεν έρχεται με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού. Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών, αλλαγών και  μεταρρυθμίσεων. Είναι επομένως αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει. Όχι μόνο δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά εντελώς αντίθετα, οφείλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι «πολυτέλεια» αλλά ζωτική ανάγκη. Κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον πεθαίνει».
Ο Περιφερειάρχης
Στην πρωινή συνεδρίαση μίλησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία των Υπουργείων σε ότι αφορά τις επενδύσεις και την εξυπηρέτηση των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι σε επίπεδο Περιφέρειας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των επιχειρηματικών δράσεων.  
Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και  στο σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού προγράμματος, τονίζοντας ότι η Ήπειρος πρέπει να στηριχθεί για την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.  
Χαιρετισμό απηύθυναν το πρωί ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς  Μπέγκας και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης.
Ο Στ. Καλογιάννης
Ο βουλευτής, πρώην Αν. Υπουργός, Σταύρος Καλογιάννης,  εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις μελλοντικές προοπτικές της Ηπείρου, συνδυάζοντάς τες με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων: «Η κρίση -υπογράμμισε- είχε βέβαια και τα θετικά της. Μας βοήθησε να εκτιμήσουμε την αξία όσων είχαμε χάσει ή υποτιμήσει στα χρόνια της ευημερίας, και αναφέρομαι σε αξίες και σε ιδανικά.
Υπάρχουν τομείς της οικονομίας οι οποίοι κινούνται με θετικούς ρυθμούς, όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, στις οποίες οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται στη διεθνή πρωτοπορία, τα μεγάλα έργα υποδομής.
Θα κάνω μόνο μία αναφορά στους μεγάλους οδικούς άξονες που αφορούν στην Ήπειρο: στην Ιόνια οδό και τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).
Όταν η τρικομματική Κυβέρνηση Σαμαρά ανέλαβε της διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούνιο του 2012, τα έργα ήταν σταματημένα ήδη επί 2½ χρόνια. Με τεράστιο αγώνα πετύχαμε να επανεκκινήσουν και σήμερα, όποιος ταξιδεύει από Ιωάννινα προς Αθήνα, διαπιστώνει ότι τα εργοτάξια κατά μήκος των αξόνων αυτών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
Μόλις ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί θα δώσουν τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο και γενικά στη Δυτική Ελλάδα».
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα το πρωϊ στο Grand Serai.