Τα μάτια στραμμένα στην Ήπειρο για Κωπηλατικούς και Ορεινό Τρέξιμο

 Δύο κορυφαία πανελλήνια αθλητικά γεγονότα προσέλκυσαν πλήθος αθλητών και επισκεπτών το Σαββατοκύριακο
 Σάρωσε τα μετάλλια ο Ν.Ο.Ιωαννίνων • 1.118 δρομείς Έλληνες και ξένοι στο Ζαγόρι

KOPHLASIA1 27 07 14

• Όλα τα απαραίτητα… προσόντα, φυσικά αλλά και σε επίπεδο υποδομών και έμψυχου δυναμικού διαθέτουν η Ήπειρος ευρύτερα και ο Νομός Ιωαννίνων ειδικότερα, προκειμένου να μετατραπούν σε πόλο ανάπτυξης και του αθλητικού τουρισμού, με ευεργετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
 Χρειάζεται  βέβαια συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στήριξη των αθλητικών σωματείων που φέρνουν αγώνες, συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και δημιουργία καινούριων, ώστε να προσελκύσει η περιοχή μας ακόμα περισσότερες διοργανώσεις και κατ’ επέκταση ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.
 Τις προοπτικές αυτές φανερώνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο η αξιοσημείωτη επιτυχία με την οποία στέφθηκαν δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα και το Ζαγόρι. Στην Παμβώτιδα διεξήχθη η β΄ φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 350 αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα με τους συνοδούς και τους επισκέπτες να ξεπερνούν τα 1.000 άτομα. Μεγάλος θριαμβευτής του αναδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων!
Στην περιοχή του Ζαγορίου από την άλλη έγινε ο αγώνας Ορεινού Τρεξίματος «The North Face Zagori Mountain Running» σπάζοντας ρεκόρ συμμετοχών και προσελκύοντας πάνω από 1.000 δρομείς και εκατοντάδες θεατές απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Ν.Ο.Ι. σάρωσε!
Αναμενόμενη ήταν η θριαμβευτική νίκη του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και στη β’ φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας για της Κατηγορίες Παίδες, Κορασίδες και ΑΜΕΑ, οι αγώνες της οποίας διεξήχθησαν επί διήμερο στην Παμβώτιδα.
 Κάτω από ευνοϊκές καιρικές και αγωνιστικές συνθήκες και παρουσία εκατοντάδων φίλων της Κωπηλασίας στις εξέδρες του ΕΑΝΚΙ, στην Λιμνοπούλα, οι νεαροί κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. κατέκτησαν 5 χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο αφήνοντας πολύ πίσω τα δύο σωματεία από τον Βόλο, τον ΟΕΑΝΑΒ με ένα χρυσό και 4 ασημένια μετάλλια και τον ΝΟΒΑ με ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο. Στο σύνολο και μαζί με τους αγώνες της α΄ φάσης, ο Ν.Ο.Ι. κατέκτησε συνολικά 35 μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον ΕΝΟΑ με 9 και τρίτο το ΝΟΘ με 16 μετάλλια. Και στην συνολική βαθμολογία του φετινού πρωταθλήματος ο Ν.Ο.Ι. ήταν πρώτος με 313 βαθμούς, ο ΝΟΘ δεύτερος με 126 και ο ΝΟΒΑ τρίτος με 123,5 βαθμούς.

Οι δηλώσεις
• «Σε αγώνες και διοργανώσεις όπως το Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και ο αγώνας στο Ζαγόρι πρέπει να είμαστε αρωγοί όλοι οι τοπικοί φορείς», ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Όπως είπε, προχθές παρέδωσε στον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα ένα σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα μπορούν Περιφέρεια και Υπουργείο να συντηρούν τις αθλητικές υποδομές και να στηρίζουν αθλητές και σωματεία. «Η Ήπειρος έχει πολλές δυνατότητες στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, πρέπει όμως να είμαστε όλοι μαζί και να συνεργαζόμαστε. Διαφορετικά δεν γίνεται τίποτα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα, έδωσε τα συγχαρητήριά του για την άψογη διοργάνωση των αγώνων Κωπηλασίας στη λίμνη, καθώς και στον πολυνίκη Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων.
• «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) είναι ημέρα γιορτής. Επανέρχονται στη λίμνη μας αγώνες Κωπηλασίας όπου είχαμε χάσει λίγο το ρυθμό μας. Σε συνδυασμό και με το Θαλ. Σκι, τα Γιάννενα επανέρχονται στο Πανελλαδικό και το Πανευρωπαϊκό προσκήνιο για τους ναυταθλητικούς αγώνες», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Παράλληλα, έκανε λόγο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ε.Α.Ν.Κ.Ι. που σχεδιάζεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο χάρη και στην θετική ανταπόκριση του Γιαννιώτη Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν σημαντικότατες εξελίξεις στο θέμα των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
• Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς σημείωσε ότι «παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στον αθλητισμό, η συμμετοχή αθλητών στους αγώνες των Ιωαννίνων αυξήθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αγάπη για το άθλημα και στήριξη από τις οικογένειες των αθλητών», ενώ δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο των αγώνων που φιλοξενήθηκαν στην Παμβώτιδα.
• Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Σωτήρης Στάμος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αλλά και για τις νίκες του Ν.Ο.Ι. σ’ αυτούς. «Τα Γιάννενα απέδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν αγώνες υψηλού επιπέδου και να πετύχουν σ’ αυτούς. Το Πρωτάθλημα διοργανώθηκε με υποδειγματικό τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στάμος συνεχάρη δημόσια τους προπονητές και τους αθλητές του Ν.Ο.Ι. για τις επιτυχίες τους, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και τους υπόλοιπους χορηγούς των αγώνων για την συμβολή τους σ’ αυτούς.

ZAGORI-2Το Ορεινό Τρέξιμο
Στόχος και «στοίχημα» των διοργανωτών του αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «The North Face Zagori Mountain Running», που για πρώτη φορά φέτος διεξήχθη με την υποστήριξη του ΕΟΤ, είναι η ανάδειξη της περιοχής σε έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς προορισμούς της Ευρώπης και η προώθηση του αθλητικού τουρισμού ως μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που θα τονώσει την τοπική οικονομία.
Αυτό το πέτυχαν, όπως απέδειξε κατά το διήμερο του αγώνα τόσο η συμμετοχή αθλητών στις επιμέρους διαδρομές του όσο και η κίνηση γενικότερα επισκεπτών στο Ζαγόρι. Τα ορεινά χωριά του ζωντάνεψαν, οι κάτοικοί τους συμμετείχαν ενεργά στις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ στην επιτυχία τους συνέβαλαν με τον τρόπο τους και οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.

Μεγάλη συμμετοχή
Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ήταν η συμμετοχή στον φετινό 4ο αγώνα «The North Face Zagori Mountain Running». Συνολικά στις αφετηρίες των τεσσάρων διαδρομών του βρέθηκαν 1.118 δρομείς, Έλληνες και ξένοι και απ’ αυτούς τερμάτισαν οι 1.087. Παράλληλα, έγινε και παιδικός αγώνας δρόμου του ενός χιλιομέτρου!
Μεγάλος νικητής στον αγώνα Ultra των 80 χλμ. ήταν ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι έτρεξε σε παρθένα και απάτητα για χρόνια μέρη του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου. Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση ότι «το φυσικό τοπίο, η παράδοση και ο πολιτισμός στα ελληνικά βουνά κερδίζουν τους ξένους αθλητές»!