Οι γνωστοί «κύκλοι» αντιδρούν στην απόφαση του Υπ. Παιδείας, όμως…

Καμιά σκοπιμότητα δε θα «φρενάρει» την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής!

  ΤΡΙΑΝΤ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περίμενε έξι χρόνια για την έγκρισή της...

• Η έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων ισχύει για όλα τα ΑΕΙ

PANEPISTHMIO IOANNINON 2

• Αρκετά χρόνια τώρα, μια εξαετία σχεδόν, αγωνίζεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να θέσει σε λειτουργία την περίφημη Αρχιτεκτονική Σχολή που ιδρύθηκε στο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου τον Μάρτιο του 2009 και έκτοτε παρέμενε στα… χαρτιά!
Το πολυσυζητημένο αυτό «σήριαλ» φτάνει πια σ’ ένα αίσιο τέλος, αφού με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ιωαννίνων αναμένεται να λειτουργήσει από το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος 2015 – 16. Ωστόσο, η απόφαση του Υπουργού, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και θέτει ουσιαστικά τη βάση προκειμένου να συσταθεί Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συναντά ξανά τις γνωστές «αντιδράσεις» πανεπιστημιακών κύκλων και όχι μόνο, που κάνουν λόγο για δήθεν «λαϊκίστικες λογικές» από πλευράς του Υπ. Παιδείας και επικαλούνται την ανεργία των πτυχιούχων μηχανικών, αλλά και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ που δεν επιτρέπει τέτοια «ανοίγματα».
Οι «αντιδράσεις» αυτές δεν έχουν βάση και γι’ αυτό προκάλεσαν χθες την παρέμβαση του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει με έμφαση ότι δεν μπορεί να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχέση με νεότερα ανώτατα ιδρύματα, τα οποία διαθέτουν σήμερα Τμήματα Αρχιτεκτόνων. Συνολικά, έξι Αρχιτεκτονικές υπάρχουν στην Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων σε Πανεπιστήμια μικρότερα απ’ το δικό μας!
Αβάσιμα επιχειρήματα
Η ανεργία που μαστίζει τους πτυχιούχους μηχανικούς δεν είναι δικαιολογία ώστε να μην λειτουργήσει Τμήμα Αρχιτεκτόνων στα Γιάννενα. Αν ένας σπουδαστής επιλέξει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα, αυτό είναι δική του υπόθεση και σαφώς θα το κάνει λαμβάνοντας πρώτα υπόψη τις προοπτικές του. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να του δώσει την δυνατότητα να σπουδάσει αυτό που επιλέγει και μάλιστα στον τόπο του, αν γίνεται.
Όσο για την οικονομική κρίση, η οποία είναι γεγονός ότι έχει αφήσει άνεργους εκατοντάδες μηχανικούς, αυτή κάποια στιγμή θα περάσει. Οι πρώτοι πτυχιούχοι της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων θα βγουν στην αγορά εργασίας έπειτα από έξι ή επτά χρόνια. Ως τότε πολλά θα’ χουν αλλάξει στον τόπο μας. Πιθανώς η οικοδομική δραστηριότητα και τα δημόσια έργα να έχουν τονωθεί ξανά, οπότε μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα χρειαστούν. Ο τεχνικός κόσμος, εξάλλου, θα παίξει σημαντικό ρόλο γενικά στην μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου!
Υπάρχουν υποδομές
Αναφορικά με  το ζήτημα την έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού ή της μειωμένης χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που επικαλείται σε χθεσινό της ρεπορτάζ η «Καθημερινή», αυτό ισχύει για όλα τα Πανεπιστήμια και όχι μόνο για εκείνο των Ιωαννίνων, για την επέκταση του οποίου εκδηλώνονται κάθε φορά επιλεκτικές αντιδράσεις. Για διδάσκοντες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών έχουν γίνει εδώ και καιρό διαδικασίες από το Πανεπιστήμιο, ενώ, όπως είχε διαβεβαιώσει παλιότερα ο Πρύτανης, υπάρχουν διαθέσιμες κτιριακές υποδομές για την στέγασή του. Για την χρηματοδότηση θα γίνουν προσπάθειες να εξασφαλιστεί…
Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Άμεση υπήρξε χθες η αντίδραση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που, επικαλούμενο… αντιδράσεις πανεπιστημιακών για την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής, κάνει λόγο για «αποφάσεις που υπηρετούν λαϊκίστικες, πελατειακές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης».
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περίμενε έξι χρόνια για την έγκριση της λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από την ίδρυσή του το έτος 2009. Το Τμήμα θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 16 και θα αποτελέσει τη βάση για την οργάνωση της Πολυτεχνικής Σχολής, στην οποία ζητείται, με πάγια απόφαση της Συγκλήτου και των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, να ενταχθούν και τα Τμήματα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.
Υπάρχουν σκοπιμότητες
Ο κ. Αλμπάνης απορρίπτει τις πελατειακές σκοπιμότητες πίσω από την πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι κοινά για όλα τα ΑΕΙ και δεν αφορούν μόνο το Πανεπιστήμιό μας.
«Οι… λαϊκίστικες και πελατειακές λογικές και στάσεις ας αναζητηθούν σε όσους εμποδίζουν για δικούς τους λόγους την ίδρυση και λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, όταν σε νεότερα Ιδρύματα ίσχυσαν άλλα μέτρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρύτανης. Παράλληλα, εκφράζει την λύπη του επειδή, όπως σημειώνει, «επιλεκτικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια λειτουργίας της Σχολής ανακαλύπτονται η μειωμένη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και η ανεργία των πτυχιούχων, σαν να μην ισχύουν τα στοιχεία αυτά για όλα τα Τμήματα και για όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα»!
Το ιστορικό
Κρατάει… χρόνια η κολόνια με την Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων. Η Σχολή έχει ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιό μας από το 2009 με το Προεδρικό Διάταγμα 173/2009. Όμως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε τότε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό.
Για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που είχε θέσει το Υπουργείο ώστε η Σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-13, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκήρυξε στις αρχές του 2011 εκλογές για τις θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές Σχολές αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε! Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε στις αρχές του 2013, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι, την άνοιξη του 2013 το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να λειτουργήσει από το 2014 - 15 Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τελικά ήταν η σειρά της νυν ηγεσίας του Υπουργείου να υπογράψει το ΦΕΚ λειτουργίας της από το 2015 - 16.