Ανθελληνικός ο Αλβανικός «Καλλικράτης»

ΟΧΙ στα σχέδια Ράμα θα πουν σήμερα οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές!..

Μήπως έφτασε κάτι… στα αυτιά του Ευ. Βενιζέλου που έγινε «λινιά» για να μπει η Αλβανία σε καθεστώς προένταξης στην Ε.Ε.;

BOYLH ALBANIKH

• Σκληρή «μάχη» αναμένεται να δοθεί σήμερα στο αλβανικό Κοινοβούλιο για την τελική έγκριση ή όχι της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας, για την οποία εντονότατες υπήρξαν οι αντιδράσεις από τους όπου γης Βορειοηπειρώτες.
Με το νέο «μέτωπο» που άνοιξε τελευταία, ο Έντι Ράμα επιχειρεί να «σβήσει» από τον πολιτικό χάρτη της Αλβανίας την ελληνική εκπροσώπηση σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, την μόνη που μέχρι τώρα μπορεί να χαράζει μια έξω από κομματικές επιρροές πορεία.
Με την πρόταση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής – που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία – πρόκειται να αποσπαστούν περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό και να ενταχθούν σε Δήμους με καθαρά αλβανικό πληθυσμό.
Η στάση της Ελλάδας
Εκείνη που παραμένει όμως εντελώς απαθής είναι η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών. Η «σιωπή» και η απόλυτη ανοχή στις απαιτήσεις και τους ανθελληνικούς σχεδιασμούς της Αλβανικής Κυβέρνησης, είναι παροιμιώδεις και γεννά πολλά ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά, αλλά κυρίως για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελληνική Εξωτερική πολιτική ως προς τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Αλβανία και ειδικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με την προστασία της Ελληνικής Μειονότητας.
Ο Βαγγ. Παπαχρήστος
Το ιστορικό στέλεχος του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού Βαγγέλης Παπαχρήστος σε προχθεσινό άρθρο του (που έστειλε και στον «Π.Λ.»), μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, η Κυβέρνηση Ράμα, κινεί θεούς και δαίμονες, για να βγει νικητής. Χαρακτηρίζει, ο Πρωθυπουργός, την εσωτερική διαμάχη, που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και διαμαρτυρηθέντων, ως μια προσωπική υπόθεση και κατεβάζει στο Νότο όλο το βαρύ πυροβολικό. Όχι ως ίσους προς ίσους για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, αλλά ως διευθύνων, επικριτές και ρυθμιστές των συναντήσεων των βορειοηπειρωτικών Φορέων. Έφτασαν στο σημείο, μάλιστα, ν’ απειλούν ώστε να μην αντιδράσουν και να συμμορφωθούν με το νέο σχέδιο, προτεινόμενο από τους Τσάμηδες και εγκριμένο από την κυβέρνηση.
Αυτά, άραγε,  έπεσαν στ’ αυτιά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών που «έγινε λινιά»,  για να κερδίσει η Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία δέσμευση;
Εκείνοι, όμως, που έχουν το μεγάλο βάρος και υπευθυνότητα μπροστά στους ομογενείς τους, Βορειοηπειρώτες, είναι οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Είναι δεδομένη η στάση των βουλευτών Ντούλε, Τάβου και Μάρτου, γιατί εναντιώθηκαν ανοιχτά. Ποια, όμως, η στάση των τριών άλλων: Δεν ακούσαμε καμιά δήλωση, ούτε τοποθέτηση του κ. Α. Αγγελή, με καταγωγή από τη Γέρμα των Αγ. Σαράντα και βουλευτή της Δρόπολης. Η κ. Λ. Τζουβάνη (Παπαθανάση) δήλωσε πως εκπροσωπεί και τους Αλβανούς πολίτες. Πολύ σωστά, ποιος της είπε να μην τους εκπροσωπήσει; Αλλά, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση. Με μια καταπάτηση των δικαιωμάτων των ελληνικής καταγωγής πολιτών, δικαιώματα για τα οποία ο θείος της, Φίλιππος Παπαθανάσης,  πέθανε στις αλβανικές φυλακές. Η κ. Βασιλική Χύση τι στάση θα κρατήσει;
Πέντε αλβανικής καταγωγής βουλευτές, ανταρτοποιήθηκαν, δημιουργώντας μια μεγάλη ρωγμή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Θα καταψηφίσουν το ανορθόδοξο σχέδιο του «αλβανικού Καλλικράτη». Δημοκράτες και σοσιαλιστές  ενώθηκαν κατά της ένωσης του Ορικούμ με την Αυλώνα. Το ίδιο και στο Ελβασάν. Οι αντιδράσεις και οι φωνές έντονες σε πολλά μέρη της χώρας. Αυτοί που δεν ακούγονται είναι μόνον οι Τσάμηδες. Μάλιστα κοκορεύονται με το κατόρθωμά τους.
Αυτό που αναρωτιόμαστε και περιμένουμε όλοι μας είναι το γεγονός: Ποια θα είναι η αντίδραση και η τελική πράξη των ελληνικής καταγωγής βουλευτών;
Τώρα τους χρειάζεται η ομογένεια, η φυλή μας, η ιδιαίτερη Πατρίδα η Βόρεια Ήπειρος και τους κάνουμε έκκληση και διαμέσου αυτών των γραπτών.  Στις 31 Ιουλίου (σήμερα), γιατί η πρώτη Αυγούστου θα είναι αργά.