Δεν μας… κολακεύει καθόλου η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα

Τα Γιάννενα επιτέλους πρέπει να γίνουν καθαρότερη πόλη!

  Ανεξέλεγκτες απορρίψεις ογκωδών αντικειμένων, κάδοι που μυρίζουν, αφισορύπανση, άκοπα χόρτα τα κυριότερα προβλήματα.

• Τι ανέφερε χθες ο αντιδήμαρχος Δημ. Κατηρτσίδης

ANAKYKLOSH RYPANSH

• Σπουδαία υπόθεση είναι η εικόνα για μια πόλη με φυσική ομορφιά και έντονο τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Γιάννενα και κυρίως η καθαριότητα και η τάξη στους κοινόχρηστους χώρους της.
Κι αυτό γιατί από την μία πλευρά βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ από την άλλη υποβοηθούνται οι προσπάθειες που γίνονται από τους φορείς της για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τοπική οικονομία.
Δυστυχώς όμως η καθαριότητα είναι ένα «στοίχημα» που τα Γιάννενα ως πόλη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον,

δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Όλοι ανεξαιρέτως όσοι ζούμε στην πόλη. Οι πολίτες που δεν την φροντίζουν, τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν του… κεφαλιού τους και φυσικά ο Δήμος που δεν έχει καταφέρει ακόμα να παρέμβει αποτελεσματικά επιβάλλοντας τον σεβασμό της, έστω και μέσω της επιβολής προστίμων σ’ όσους παρανομούν!
Η απόρριψη ογκωδών αντικειμένων δίπλα σε κάδους ή όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς από ιδιώτες και επιχειρήσεις, η αφισορύπανση που… καλά κρατεί, οι καθυστερήσεις στο άδειασμα των κάδων ανακύκλωσης και η δυσοσμία σε ορισμένους απ’ αυτούς, καθώς και το γεγονός ότι, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου, τα χόρτα σε ιδιωτικά οικόπεδα και εκτάσεις έφτασαν να θυμίζουν… ζούγκλα, είναι τα βασικότερα προβλήματα που αμαυρώνουν σήμερα, εν μέσω καλοκαιριού, την εικόνα των Ιωαννίνων και απογοητεύουν ντόπιους και επισκέπτες.

Ο Δημ. Κατηρτσίδης
Σε ορισμένα βασικά προβλήματα καθαριότητας που αντιμετωπίζει η πόλη αναφέρθηκε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης, παραδεχόμενος ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή η αντιμετώπισή τους. «Ο Δήμος μας κάνει μία μεγάλη προσπάθεια στον τομέα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας παράλληλα δημόσια έκκληση προς όλους να βοηθήσουν ώστε τα Γιάννενα να εμφανίζουν μία καλύτερη εικόνα.
«Είναι απαράδεκτο μεγάλα συγκροτήματα σούπερ μάρκετ να μην σέβονται τους πολίτες και να εναποθέτουν ό,τι θέλουν σε κάδους ανακύκλωσης αφήνοντας ανοιχτά τα καπάκια τους ή να πλημμυρίζουν με απορρίμματα τα πεζοδρόμια», σημείωσε με έμφαση, ενώ μίλησε για αρνητικές εικόνες σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων όπου ο καθένας πετάει ό,τι θέλει και όποια ώρα του κατέβει.

Τα ογκώδη αντικείμενα
Ο Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για επιβολή προστίμων σε όσους βρωμίζουν την πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον κανονισμό». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ειδοποιούν το Εργοτάξιο του Δήμου στα τηλ.: 26510 – 75555, 31448 και 31168, προκειμένου να προγραμματίζεται η αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, τα οποία, όπως παραδέχθηκε, «δημιουργούν κακή εικόνα στην πόλη, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο και δημιουργούν μέσω δημοσιευμάτων την εντύπωση ότι δεν νοιαζόμαστε και δεν κάνουμε περισυλλογή».
Ο κ. Κατηρτσίδης διαβεβαίωσε ότι περισυλλογή γίνεται καθημερινά, όμως αν ο πολίτης δεν ειδοποιεί για το πού έχει αποθέσει άχρηστα αντικείμενα, είναι δύσκολο αυτά να βρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στο θέμα των ανοιχτών κάδων όσο και σ’ αυτό των ογκωδών αντικειμένων που συχνά συναντώνται πεταμένα σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων έχει αναφερθεί και σχολιάσει επανειλημμένα ο «Π.Λ.», ζητώντας αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος από την Δημοτική Αρχή!

«Πληγή» η αφισορύπανση
Αγιάτρευτη «πληγή» που πλήττει ευθέως την εικόνα των Ιωαννίνων ως τουριστικής πόλης παραμένει η αφισορύπανση όπως παραδέχθηκε χθες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, τονίζοντας ότι «παρατηρείται ένα αλαλούμ, αφού ο κάθε σύλλογος, πολιτιστικός ή αθλητικός και ο κάθε επιχειρηματίας νομίζει ότι μπορεί να αναρτά ό,τι θέλει».
Παρόλα αυτά, περιορίστηκε στο να κάνει απλώς μία δημόσια έκκληση προς όσους τοποθετούν αφίσες στην πόλη προκειμένου να συνεννοούνται προηγουμένως με τον Δήμο και μετά το τέλος κάθε εκδήλωσης να τις μαζεύουν ξανά! «Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, άρα απαιτείται από όλους μας μια μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εικόνα που όλοι θέλουμε για την πόλη μας», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.
Όσον αφορά τους κάδους που μέσα στο καλοκαίρι  εκπέμπουν δυσωδία, διαβεβαίωσε ότι το πλυντήριό τους λειτουργεί καθημερινά, όμως χρειάζεται περίπου 30 ημέρες για να ξαναπλυθεί ένας κάδος λόγω του μεγέθους της πόλης. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε σημεία όπου διαπιστώνεται ιδιαίτερη δυσοσμία γίνεται προσπάθεια να πλένονται οι κάδοι και ο γύρω χώρος πιο συχνά.

Οι κάδοι ανακύκλωσης
Αφθονία νέων κάδων ανακύκλωσης διαθέτει σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών, αφού έχει παραλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της παραγγελίας που έχει κάνει και αυτή τη στιγμή γίνεται ο προγραμματισμός για την τοποθέτησή τους τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά των Ιωαννίνων. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου, όταν ο Δήμος θα παραλάβει και τα τρία νέα απορριμματοφόρα που παρήγγειλε, τα οποία θα κάνουν αποκομιδή αποκλειστικά ανακυκλώσιμων υλικών.
Προς το παρόν, τους κάδους ανακύκλωσης αδειάζει ένα απορριμματοφόρο μέρα παρά μέρα, γι’ αυτό και συχνά παρατηρείται καθυστέρηση στην διαδικασία αυτή, ενώ υπάρχει και ένα ειδικό απορριμματοφόρο, συμβατικό όχημα, το οποίο αδειάζει τους μπλε κάδους σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως τα νοσοκομεία και άλλους αντίστοιχους χώρους.

Άκοπα χόρτα
Αρκετές εκκλήσεις έχει κάνει ως τώρα ο Δήμος Ιωαννιτών προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και άλλων εκτάσεων για την κοπή χόρτων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς ή άλλο πρόβλημα.
Η ανταπόκριση των πολιτών είναι μέχρι στιγμής αρνητική (!) όπως παραδέχθηκε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως είπε, κάνουν κάποιες κατά βούληση παρεμβάσεις, όπως γίνεται αυτές τις ημέρες στην ακτή Μιαούλη και στον Βοτανικό, μπαίνοντας και σε ιδιωτικές εκτάσεις όταν χρειάζεται!
Καθώς μέσα στον Αύγουστο αυξάνουν οι πιθανότητες πυρκαγιάς, κάλεσε τους πολίτες να κόβουν τα χόρτα τους ή να επικοινωνούν με το Εργοτάξιο για να βρεθεί κάποια λύση.