AKINHTA FOROS STEGASTIKO

Δεν έχουν τέλος οι φορολογικές επιβαρύνσεις…

Ο ξεσηκωμός για τον ΕΝΦΙΑ φέρνει διορθώσεις λαθών και αναβολή α’ δόσης

➦  Για εμπαιγμό μιλάει ο Αγροτ. Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και για εξωπραγματικές χρεώσεις το Επιμελητήριο. • Τι αναφέρει σχετικά ο πρ. Οικονομικός Επιθεωρητής Γ. Κρανάς

 • Ανάστατοι είναι το τελευταίο διάστημα και πολλοί Ηπειρώτες, που βλέπουν την… λυπητερή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του λεγόμενου ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για εξοντωτικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν.
Μπορεί χθες η Κυβέρνηση να ανακοίνωσε, υπό την πίεση των συνεχών αντιδράσεων, την αναβολή της καταβολής της πρώτης δόσης για τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διορθωθούν τα πολλά λάθη που εντοπίζονται στα εκκαθαριστικά και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση των φορολογουμένων, ωστόσο τα παράπονα κυρίως από τον επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο δεν έχουν τέλος.
Τα λάθη βέβαια που εντοπίζονται, δημιουργώντας ένα πραγματικό αλαλούμ, δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν τους κυβερνώντες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιαννιώτης πρ. Οικονομικός Επιθεωρητής κ. Γιώργος Κρανάς, αφού «η προχειρότητα με την οποία έχουν συνταχθεί πλείστα φορολογικά νομοσχέδια, έχει οδηγήσει σε πολλά ανάλογα φαινόμενα κατά το παρελθόν».
Ο αγροτικός κόσμος
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται και χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, λόγω ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για ωμή φορολογική βία και εμπαιγμό για την δήθεν απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή του φόρου.
Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη (την κοινοποιεί ακόμη στους Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Μαυραγάνη, Γ, Καρασμάνη, Π. Κουκουλόπουλο, Κ. Τασούλα, Στ. Καλογιάννη, Α. Ασημακοπούλου, Χρ. Μαντά, Μιχ. Κασσή, Αλ. Καχριμάνη, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΚ), ζητά από την Κυβέρνηση «να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως μας είχατε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα δεν θα υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, ή να δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον στους αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς, οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω ακίνητα και τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς τους, να ισχύει το ίδιο που ισχύει στα νομικά πρόσωπα».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, «παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποβληθεί ο φόρος στα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για τον κύριο φόρο, αλλά όχι για τον συμπληρωματικό. Ακόμη και για το λεγόμενο «χαράτσι» που επιβλήθηκε το έτος 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υπήρχε πρόνοια και ήταν απαλλαγμένα τέτοιου είδους ακίνητα…».
Και ο Αγροτ. Συνεταιρισμός σημειώνει ότι «οι αγροκτηνοτρόφοι αντί να ελαφρυνθούν, επιβαρύνονται τόσο για την αστική τους περιουσία αλλά και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν. Επίσης επιβαρύνονται για τις εγκαταστάσεις που κατέχουν (προβατοστάσια, βουστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, κλπ.) για τις οποίες απαιτούνται μεγάλες επιφάνειες και κατά συνέπεια προσδιορίζονται μεγάλες αξίες οι οποίες αθροίζονται με την υπόλοιπη περιουσία με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 ευρώ και να υπόκεινται σε κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση».
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων
Τις διαμαρτυρίες της επιχειρηματικής κοινότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τις εξωπραγματικές χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, μεταφέρει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρεται «ζητά την επέμβαση του Πρωθυπουργού προσωπικά για τον ΕΝΦΙΑ αποσύροντας τα σημειώματα πληρωμής του φόρου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ώστε να εκδοθούν νέα μαζί με τα εκκαθαριστικά σημειώματα υπολογισμού του φόρου, αφού προηγηθεί η Υπουργική Απόφαση και διορθωθούν τα λάθη, εάν δε αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να μετατεθεί η πρώτη δόση για 30/9/2014 με παράλληλη αύξηση των δόσεων σε 12, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της διόρθωσης των λαθών με την αναμενόμενη έκδοση των εκκαθαριστικών υπολογισμού του φόρου και της Υπουργικής Απόφασης διορθώσεων-αλλαγών».
Τα λάθη…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Κρανά, τα περισσότερα λάθη αφορούν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος,  μιας και  για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων όλων των λοιπών Δήμων του Νομού, λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές της χαμηλότερης τιμής ζώνης του Δήμου. Απτό παράδειγμα  αποτελεί και ο νομός Άρτας, διότι κανένα χωριό στο Νομό, πλην του Δήμου Αρταίων, δεν έχει ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οπότε  για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων όλων των λοιπών χωριών του Νομού, λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές της χαμηλότερης τιμής ζώνης του Δήμου Αρταίων. Για τα λάθη, αυτά με εντολή του κ.  Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε  να επαναφέρει  στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4000 οικισμούς στη χώρα.
Στο σχετικό άρθρο του ο κ. Κρανάς τονίζει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «λάθη σοβαρά των εκκαθαριστικών εντοπίζονται σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, η αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, η μη συμπλήρωση του αριθμού ορόφου κλπ.  Όμως οι σημαντικότερες αδικίες  εντοπίζονται και στα οικόπεδα των χωριών του Νομού Ιωαννίνων που από το 2011 εντάχθηκαν  στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και δυστυχώς γι’ αυτά  δεν προβλήθηκε καμία  ισχυρή αντίδραση   από τους βουλευτές και τους πολιτικούς εκπροσώπους μας. Έτσι, για το Νομό Ιωαννίνων  έχουν  καθορισθεί  για κάθε τοπικό διαμέρισμα Τιμές ζώνης που κυμαίνονται από 600 ευρώ έως 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο! Οι  υψηλές αυτές  τιμές ζώνης σε συνάρτηση και με τους υπόλοιπους προσδιοριστικούς συντελεστές όπως ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο.), ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), ο συντελεστής εμπορικότητας κλπ διαμορφώνουν  παράλογες αξίες για τα οικόπεδα και εξοντωτικά ποσά φόρων».
Για τα διατηρητέα
Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητά τη μείωση κατά 50% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα περίπου 10.200 διατηρητέα κτίρια σε όλη την επικράτεια έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Ο υπουργός στην επιστολή του εξηγεί ότι από τη στιγμή που η πολιτεία «στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες» δεν μπορεί να λάβει ειδικά πολλαπλά μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών «παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικιστικών συνόλων, ιστορικών τόπων, αρχαιολογικών χώρων, κ.α. (...) οφείλει να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κατά το δυνατόν ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον για όλα τα "Διατηρητέα Κτίρια", έχοντας την ευθύνη αφενός μεν για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφετέρου δε για την προστασία των πολιτών».
Διευκρινίζει, επίσης, ότι «οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρέπει να αφορούν σε ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος».