DELBINAKI KOIMHSH-THEOTOKOY

Ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου επενδύει στην πολιτιστική κληρονομιά

Ανάδειξη μουσικής παράδοσης και θρησκευτικού τουρισμού

➦  «Έχουμε πολυφωνικό τραγούδι και μοναδικά μνημεία», λείπει όμως η επαρκής αστυνόμευση, τόνισε χθες ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης

 • H πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η μοναδική παράδοση είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του ακριτικού Πωγωνίου, το οποίο, με την κατάλληλη ανάδειξη, θα μπορούσε να βγάλει την περιοχή από την απομόνωση και να την βάλει σε δρόμο ανάπτυξης.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό, είναι να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα της παραμεθορίου, με πρώτο την εγκληματικότητα που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται μέσω της λεηλασίας θρησκευτικών θησαυρών από ναούς της περιοχής.
Όσον αφορά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πωγωνίου, ο Δήμος την έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης. Ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Ευρωπαϊκό έργο «POLY.SONG» στο οποίο συμμετέχει, που αφορά το πολυφωνικό τραγούδι, μοναδικό σ’ όλη την Ελλάδα μουσικό γνώρισμα της περιοχής, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιείται σήμερα στα Κτίσματα επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πολυφωνικό Τραγούδι και Μουσική Παράδοση» (λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του στη σελίδα 6).
Ο Κώστας Καψάλης
«Μέσα σ’ αυτή την κρίση που βιώνει η χώρα μας και πολύ περισσότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα και να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής. Έτσι και ο Δήμος μας προσπαθεί μέσα από προγράμματα να βελτιώσει τις συνθήκες και να αναδείξει εκείνα τα πλεονεκτήματα που έχει ως περιοχή», τόνισε χθες ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Όπως είπε, ένας συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το Πωγώνι είναι η πολιτιστική του κληρονομιά και η μουσική παράδοση με πρώτο το πολυφωνικό τραγούδι. Για το λόγο αυτό, δηλαδή για την παρουσίαση της πλούσιας μουσικής παράδοσης της περιοχής, πραγματοποιείται σήμερα στα Κτίσματα το συνέδριο για το Πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι, που σύμφωνα με τον κ. Καψάλη είναι μοναδικό στην Ελλάδα.
«Αναδεικνύοντας το πολυφωνικό τραγούδι ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα, προσδοκούμε ότι θα φέρουμε κόσμο στον τόπο μας, κυρίως φίλους της μουσικής παράδοσης», τόνισε ο Κ. Καψάλης, ενώ αναφέρθηκε και σ’ ένα δεύτερο συνέδριο με το ίδιο θέμα που θα γίνει στο Κεφαλόβρυσο το Σάββατο, 23 Αυγούστου.
Ο θρησκευτικός τουρισμός
Πέρα από την μουσική παράδοση, ο θρησκευτικός τουρισμός είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο «ποντάρει» ο Δήμος Πωγωνίου για την ανάδειξη της περιοχής. «Τα μοναστήρια μας είναι αξιοποιήσιμα αλλά δεν έχουν γίνει διαδρομές ώστε ο επισκέπτης να έρχεται στην περιοχή μας», τόνισε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να αναδείξουμε όλα αυτά τα θρησκευτικά μνημεία, μοναστήρια και ναούς, να κάνουμε θρησκευτικές διαδρομές, ώστε να μπορεί εύκολα να τα επισκεφθεί κανείς».
Η εγκληματικότητα
Βασικό πρόβλημα, τόσο στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού όσο και γενικότερα για την παραμεθόριο είναι η εγκληματικότητα. «Η περιοχή μας είναι στόχος επιτηδείων που δρουν οργανωμένα και πραγματοποιούν κλοπές σε εκκλησίες και μοναστήρια», ανέφερε ο Κ. Καψάλης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προστατευθεί ο θρησκευτικός αυτός πλούτος. «Το μείζον ζήτημα είναι η αστυνόμευση», σημείωσε με έμφαση, προαναγγέλλοντας νέες συντονισμένες ενέργειες από όλους τους Δήμους της παραμεθορίου που έχουν τα ίδια προβλήματα με το Πωγώνι.
Ο Υπουργός Δημ. Τάξης
Στο μεταξύ, ακόμα αναμένεται από τους ιθύνοντες της ακριτικής περιοχής η ακριβής ημερομηνία έλευσης του υπουργού Δημ. Τάξης Βασίλη Κικίλια που επρόκειτο να έρθει μέσα στον Ιούλιο, όμως αυτό δεν έγινε. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου εξέφρασε την άποψη ότι ο Υπουργός θα έρθει μέσα στον Αύγουστο προκειμένου «να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτουμε ως Τοπ. Αυτοδιοίκηση και ως πολίτες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και οι συνοριοφύλακες που υπηρετούν στην περιοχή κάνουν φιλότιμες προσπάθειες αλλά δεν αρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες φύλαξης ολόκληρης της ελληνο – αλβανικής μεθορίου.