Απανωτά τα… φάουλ του Υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ

Πάλι οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα λάθη αυτών που τα διέπραξαν!

 Τώρα «παγώνουν» και οι επιστροφές φόρων, ενώ μόνο στις Δ.Ο.Υ. για ασφαλιστικές ενημερότητες
 «Φρένο» από την Τρόικα για ρυθμίσεις οφειλών 100 δόσεων

YPOYRGEIO OIKONOMIKON

• «Ενός κακού μύρια έπονται» και αυτό φαίνεται να βρίσκει πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (του γνωστού μας πλέον ως ΕΝΦΙΑ) που έχει γίνει ο «πονοκέφαλος» του καλοκαιριού για εκατομμύρια φορολογούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και αγρότες!
Κι ενώ οι αντιδράσεις για τους κακούς χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου συνεχίζονται, (οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν και δεν… φτάνουν για τις διορθώσεις, δίνοντας κι ένα μήνα παράταση για καταβολή της α’ δόσης), τώρα οι υπόχρεοι έρχονται αντιμέτωποι και με νέες… περιπέτειες, αφού έχουν «παγώσει» οι επιστροφές φόρων, καθώς και οι ηλεκτρονικές φορολογικές ενημερότητες για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο μεταξύ, και η ρύθμιση που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για τις 100 δόσεις προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν φαίνεται να παίρνει το «OK» της Τρόικα, βάζοντας έτσι φρένο σε μια ακόμη ευνοϊκή διάταξη για εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Νέες εκπλήξεις…
Το νέο πρόβλημα που προέκυψε σχολιάζει και η «Καθημερινή», τονίζοντας σχετικά ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις στους φορολογούμενους,
Συγκεκριμένα, όσοι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτοχρόνως είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρόκειται να πάρουν την επιστροφή αυτή.
Διότι προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. Σημειώνεται ότι από την 31η Ιουλίου έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Πότε θα συμψηφισθούν;
Πολλοί φορολογούμενοι επισκέφθηκαν τις Εφορίες τους για να ενημερωθούν πότε θα γίνει η επιστροφή φόρου. Οι υπάλληλοι τους ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, διότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Τους είπαν ακόμα ότι κάποια στιγμή θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Σεπτέμβριο και αργότερα θα γίνει ο συμψηφισμός.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που, λόγω του παγώματος και των βεβαιωμένων οφειλών ΕΝΦΙΑ, δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με τον νόμο, φορολογική ενημερότητα δεν χορηγείται ηλεκτρονικά εάν υπάρχουν οφειλές, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες.

Διευκρινίσεις Γ.Γ. Δημ. Εσόδων
Βέβαια, χθες μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε η Γεν. Γραμματεία Δημ. Εσόδων έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι όμως ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί, στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών το πιστοποιητικό έχει ισχύ ενός μηνός και μπορεί να χορηγηθεί από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή ελεγκτικό κέντρο και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.
Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) η Γ.Γ. Δημ. Εσόδων παραπέμπει σε μελλοντική απόφαση του Υπ. Οικονομικών που ρυθμίζει το ζήτημα.

Σε εξέλιξη οι διορθώσεις…
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς, όπου πολλαπλασιάστηκαν οι αξίες ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των περιοχών που «έκαψε» ο ΕΝΦΙΑ, συγκαταλέγονται οι Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.
Όπως έχει διαβεβαιώσει το Υπουργείο Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα συμπληρώσουν ή να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων, προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Οι 100 δόσεις
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει 24 ως 100 δόσεις, με την ελάχιστη καταβολή να αρχίζει από τα 50 ευρώ. Στόχος είναι να ανακουφιστούν 3.380.358 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και 1.243.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ με 6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από φέτος τον Ιανουάριο, ενώ τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η αντίδραση των δανειστών φαίνεται να είναι αρνητική, κυρίως από το ΔΝΤ.