Κατηγορηματικές οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος  

Υπάρχουν οι συνθήκες λειτουργίας  
Αρχιτεκτονικής στο Πανεπ. Ιωαννίνων

 Ήδη άρχισαν οι διαδικασίες εκλογής των τριών πρώτων καθηγητών…
 Σαφείς απαντήσεις σε όσους αντιδρούν, διακινδυνεύοντας την προοπτική Πολυτεχνείου

PANEPISTHMIO IOANNINA EISODOS ARXITEKTONIKH

• Από… σαράντα κύματα θα περάσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, μέχρις ότου λειτουργήσει (και εάν) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οποίο βεβαίως θα δώσει το έναυσμα για να δημιουργηθεί η Πολυτεχνική Σχολή.  
Μπορεί να υπάρχουν αρνητικές… αιτιάσεις εντός (!) κι εκτός Ιωαννίνων για την λειτουργία του Τμήματος, προβάλλοντας χίλιες δυο δικαιολογίες, και το Υπουργείο Παιδείας να λέει και να ξελέει, ωστόσο οι πρυτανικές αρχές του Ανώτατου Ιδρύματος της Ηπείρου, δηλώνουν αποφασισμένες να μην μπει ξανά στον «πάγο» η Αρχιτεκτονική, έχοντας κάνει τον σχεδιασμό τους, έτσι ώστε να την λειτουργήσουν χωρίς καμία βοήθεια, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο.
Υποδομές υπάρχουν, έχει δρομολογηθεί και το θέμα του διδακτικού προσωπικού, οπότε εάν στηριχθεί και από Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών, γιατί να μην λειτουργήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αφού το Υπουργείο ρίχνει το… μπαλάκι στα ίδια τα Ιδρύματα;

Αντιδρώντες «εντός»
Βέβαια, αν και κοινό το αίτημα για λειτουργία της Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εύλογα ερωτηματικά προκάλεσε η αντίθετη άποψη που εξέφρασε τελευταία ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας  της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά κατά της λειτουργίας του Τμήματος της Αρχιτεκτόνων, τονίζοντας μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση ότι «πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ είναι πως η ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων πρέπει να ανταποκρίνεται σε υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες με εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του απαραίτητου επιστημονικού δυναμικού για τη λειτουργία τους».

Στρατηγική επιλογή…
Ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τριαντ. Αλμπάνης – σύμφωνα με το vimanews.gr - σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «στρατηγική επιλογή», διαβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία του Τμήματος.
«Ξέρουμε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι. Υπάρχει συνεργασία κυρίως με την Περιφέρεια, αλλά και με το Δήμο για τις υποδομές της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Το πρόγραμμα των τριών πρώτων χρόνων της λειτουργίας με βάση το διδακτικό προσωπικό είναι οργανωμένο και βγαίνει. Ήδη είμαστε σε εκλογή των τριών πρώτων Καθηγητών του Τμήματος, καθώς επίσης και από τους πόρους τους οποίους έχουμε από το αποθεματικό μπορούμε να καλύψουμε το πρόβλημα των διδασκόντων για τα τρία πρώτα χρόνια. Θεωρούμε ότι αν κανένας αρχίζει να αναβάλλει για οικονομικούς λόγους την Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα, ουσιαστικά δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει», ανέφερε σχετικά ο Πρύτανης.

Δεν θα επηρεαστεί το Πανεπιστήμιο
Ακόμη και στους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι ότι η λειτουργία του Τμήματος θα επηρεάσει συνολικά την ομαλή ροή του Πανεπιστημίου, ο Τρ. Αλμπάνης είναι κατηγορηματικός: δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία των υπολοίπων Τμημάτων και εν γένει του Πανεπιστημίου.
«Ένα μέρος της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σημαντικό, λειτουργεί με βάση την επιχορήγηση που γίνεται από το κράτος και τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση η οποία υπερβαίνει το 60%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περνάει η χώρα. Θεωρούμε, όμως, ότι ακόμη και με αυτούς τους όρους, αν το Πανεπιστήμιο διαχειριστεί ορθά τους περιορισμένους πόρους που έχει, αναζητήσει συμπληρωματικούς πόρους και συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναφέρομαι στο Δήμο και στην Περιφέρεια, τότε μπορεί να βρεθεί τρόπος λύσης, ώστε η Αρχιτεκτονική να λειτουργήσει», σημείωσε.

Σε κτίριο της πόλης η στέγαση
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τη στέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε κτίριο εντός της πόλης των Ιωαννίνων.
«Υπάρχει μία συζήτηση για το Παπαζόγλειο που είναι το Ίδρυμα απέναντι από το Καπλάνειο, καθώς επίσης και το παλαιό κτίριο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα. Αλλά αυτή είναι μία συζήτηση η οποία έχει γίνει σε πρώτη φάση και θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Όταν είμαστε έτοιμοι, θα συζητήσουμε, φαντάζομαι μέσα στον Σεπτέμβριο με την Περιφέρεια για να έχουμε ένα χρόνο να προετοιμαστούμε», επισήμανε ο Πρύτανης και κατέληξε λέγοντας πως οι φοιτητές τους οποίους έχει ζητήσει το Πανεπιστήμιο για να ξεκινήσει το Τμήμα φτάνουν μόλις τους 40.