Ανά Νομό και ανά πάροχο κατανέμεται ο προϋπολογισμός  

ΕΟΠΥΥ: Όχι ανεξέλεγκτα  οι διαγνωστικές εξετάσεις

 Αναζητείται μόνιμη λύση για τα χειρουργεία του νοσοκομείου Πρέβεζας…

MAGNHTIKH TOMOGRAFIA

• Να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα και στον χώρο της υγείας επιχειρεί η Κυβέρνηση, φθάνοντας πολλές φορές στο άλλο άκρο, θέλοντας να βάλει φρένο στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση του παρελθόντος. Αυτά που οδήγησαν το ΕΣΥ, να αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις, με τους ασθενείς όμως και πάλι να πληρώνουν… το μάρμαρο σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο της αναπροσαρμογής.
Τα προβλήματα στα νοσοκομεία και της Ηπείρου μεγάλα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και υλικών, όταν μάλιστα ειδικά τα δυο των Ιωαννίνων δέχονται  μεγάλο αριθμό ασθενών όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και απ’ ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα και την Αλβανία!

Στο νοσοκομείο Πρέβεζας
Στο μεταξύ, μόνιμη λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει στο νοσοκομείο Πρέβεζας με τα χειρουργεία, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού κατά την διάρκεια των εφημεριών τον Αύγουστο, αναζητά το Νοσηλευτικό Ίδρυμα, με την προσθήκη γιατρού να διευθετεί το ζήτημα προσωρινά.
Ας σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες γιατροί παθολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων καλούνταν να καλύψουν κενά στα Ιδρύματα της Πρέβεζας και της Άρτας.
Σε έγγραφη ενημέρωση του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η αναγκαιότητα της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης για την κάλυψη των εφημεριών στα επείγοντα του Χειρουργικού Τομέα, με εντολή του Υπουργού Υγείας σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας δόθηκε λύση ως προς την άμεση αναγκαιότητα της κάλυψης της Χειρουργικής Κλινικής. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μόνιμη επίλυση του θέματος σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Όριο στις διαγνωστικές
Στο μεταξύ, ανά νομό και ανά πάροχο θα κατανέμεται ο προϋπολογισμός του  ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες θα ισχύσει όριο συνταγογράφησης με υπουργική απόφαση.
Στόχος είναι «η διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και η αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».
Τα κριτήρια θα είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό-ανάγκες αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά.
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι «η εποχή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν.
Η πρακτική αυτή», σημειώνει, «οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια, μετά την ενοποίησή τους».
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την όσο γίνεται δικαιότερη κατανομή στους παρόχους.