Ένας «μίνι απολογισμός» του καλοκαιριού στην Ήπειρο…

Τρίτο δεκαήμερο Αυγούστου, στροφή στην καθημερινότητα

 Αναχωρούν οι απόδημοι, οι παραθεριστές επιστρέφουν,
οι φοιτητές έρχονται, οι εκπτώσεις τελειώνουν…
 Αυξημένη έως και 20% η κίνηση στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

KINHSH GIANNINA

• Στην τελευταία «στροφή» του Αυγούστου,  το τρίτο δεκαήμερό του, μπαίνουμε από σήμερα που ουσιαστικά σημαίνει την σταδιακή επιστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου στην καθημερινότητά του.
Ήδη οι απόδημοι άρχισαν να αδειάζουν σιγά- σιγά τα χωριά, οι παραθεριστές στα παράλια μειώνονται και οι πόλεις άρχισαν να αποκτούν τη γνωστή τους εικόνα: Αύξηση της κίνησης στους δρόμους, επαναλειτουργία καταστημάτων, ιατρείων, γραφείων κ.α. που είχαν διακόψει τις εργασίες τους για λίγες ημέρες.

Έρχονται οι φοιτητές
Παράλληλα από το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να αρχίσει και η μετακίνηση των φοιτητών και σπουδαστών προς τις πόλεις στις οποίες εδρεύουν οι σχολές τους, που αναμένεται να δώσει νέο «χρώμα» στην καθημερινότητα τους.  Με την επικείμενη ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα αρχίσει και πάλι το γνωστό φαινόμενο της αναζήτησης στέγης των νέων φοιτητών, που ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων, είναι έντονο και κρατά μέρες.
Τα περιθώρια επιμήκυνσης των διακοπών και της παραμονής αποδήμων στον τόπο καταγωγής τους, είναι περιορισμένα  με εξαίρεση τους συνταξιούχους  και  όσους έχουν μεγάλα παιδιά. Οι υπόλοιποι θα πρέπει – θέλοντας και μη- να είναι έγκαιρα πίσω καθώς επίκειται και η έναρξη του σχολικού έτους.

Αυξημένη κίνηση στο ΚΤΕΛ
Κατά γενική εκτίμηση το φετινό καλοκαίρι,  ιδιαίτερα στο Νομό Ιωαννίνων, υπήρξε αυξημένη κίνηση αποδήμων προς τα χωριά μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε-  αναφέρονται στο Vimanews- ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Γρηγόρης Γκίκας, σύμφωνα με τα οποία η επιβατική κίνηση μόνο στη γραμμή Αθήνα- Ιωάννινα τον Αύγουστο ήταν αυξημένη κατά 20%, ενώ κατά 10% αυξήθηκε και η κίνηση στα εντός του Νομού δρομολόγια.
Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι, επισκέπτες και απόδημοι, ήταν «φειδωλοί» σε δαπάνες, καθώς πλέον τα εισοδήματα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και επαρκούν μόνο για τα αναγκαία. Η κρίση «διαπέρασε» το σύνολο της τοπικής οικονομίας, από τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και τα πανηγύρια.
Η επιστροφή στις μόνιμες κατοικίες, επαναφέρει στα μεν χωριά μας την μελαγχολία της ερήμωσης, τους δε επανακάμψαντες φέρνει αντιμέτωπους με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Από τη μία οι φόροι, από την άλλη η κάλυψη των αναγκών του χειμώνα (θέρμανση κλπ), προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα προβληματισμού για όλους.

Τελειώνουν οι εκπτώσεις
Από το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την επανάκαμψη στο «κλεινόν άστυ» των όσων απέδρασαν, προσδοκούν να ωφεληθούν τα εμπορικά κυρίως καταστήματα των Ιωαννίνων, εκμεταλλευόμενοι τις τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων. Η καλοκαιρινή περίοδος- λαμβάνοντας υπόψη και τον άστατο καιρό Ιουνίου και του μισού σχεδόν Ιουλίου- δεν ήταν και η καλύτερη και πάντως πολύ κάτω των προβλέψεών τους, ως προς την κίνηση και τον τζίρο.

Άρχισε το κυνήγι
Στα θετικά πάντως για την ύπαιθρο, καταγράφεται η έναρξη από χθες της νέας κυνηγετικής περιόδου. Αν και τις πρώτες ημέρες – που επιτρέπεται η θήρευση πουλιών- οι έξοδοι των κυνηγών είναι περιορισμένες, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου, αυτές θα αυξηθούν κατακόρυφα και εκατοντάδες άτομα θα «αλωνίζουν» τους κυνηγότοπους, δίνοντας ένα διαφορετικό χρώμα σε εγκαταλειμμένες περιοχές και δίνοντας μικρή – έστω- οικονομική ανάσα σε ξενώνες, καφενεία και άλλα στέκια.
***
 Το στοίχημα που καλούνται  φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση να κερδίσουν είναι να πετύχουν  την  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να «ωθούνται» προς τα «πάτρια εδάφη» πολλές φορές το χρόνο οι απόδημοι και οι κατοικούντες στις πόλεις, οι μόνοι που ίσως μπορούν να δώσουν πνοή και αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας.