Με παρέμβαση του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης  

Λύνεται το πρόβλημα κτηνοτρόφων για τις εξισωτικές αποζημιώσεις

 Ενστάσεις έως 31 Αυγούστου απ’ όσους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις
 ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο…

KTHNOTROFOS

• Φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ κτηνοτρόφων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση, από την οποία έμειναν εκτός πολλοί Ηπειρώτες παραγωγοί, λόγω των βοσκοτόπων.
Οι αντιδράσεις όλο το προηγούμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο, από Περιφέρεια Ηπείρου, Ενώσεις Κτηνοτρόφων, αλλά και πολιτικούς, που πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση, έκαναν το Υπουργείο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ
Υπό την πίεση και των πανελλαδικών Οργανώσεων των κτηνοτρόφων τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, τον  αναπλ. Υπουργό Π. Κουκουλόπουλο και στελέχη του ΟΠΕΚΕΚΕ, στην οποία αποφασίστηκε:
* Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων είναι η 31η Αυγούστου.
* Να υπάρξει διεύρυνση ορισμένων βασικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων, με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.
Το Υπουργείο εκτιμά ότι με τις ρυθμίσεις αυτές και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις Ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό.

Σαφείς οδηγίες  
Κύριο μέλημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι να βελτιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των παραγωγών και κτηνοτρόφων, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.
Για το λόγο αυτό δόθηκαν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) σχετικά με την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν. Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του υπουργείου, θα παρέχουν στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους διευκρινίσεις και υποστήριξη, ώστε οι φάκελοι να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα.
Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο για την πληρωμή του συνόλου της εξισωτικής για το 2013 ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ και όπως είχε γίνει για το 2012, τα αναλογούντα ποσά σε κάθε δικαιούχο, θα πιστωθούν σε δόσεις έως το τέλος της χρονιάς. Έτσι, η δεύτερη πληρωμή της εξισωτικής στους δικαιούχους έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο.

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:  Να λυθεί οριστικά…
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης σε εκδήλωση κτηνοτρόφων που έγινε προχθές στην Αγία Τριάδα Φιλιατών και πριν γίνουν οι παραπάνω ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά τον χαιρετισμό του υπενθύμισε ότι χάρη στις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί και τη συνεργασία που υπήρξε με τον πρώην Υπουργό Αθ. Τσαυτάρη, αντιμετωπίστηκε το ζήτημα για το 2015 και μετέπειτα.
Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι ζήτησε να υπάρξει κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργείων ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί με πραγματικούς και όχι με υποθετικούς όρους το ζήτημα που έχει προκύψει και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2012, όταν και το πρόβλημα «κρύφτηκε κάτω από τα χαλί», για να εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια με μεγάλη ένταση και οδυνηρές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους.