Το αντιρατσιστικό Ν/Σ συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στην Κυβέρνηση

 Μικρασιατικές Οργανώσεις ξεσηκώθηκαν και ζητούν να γίνει ρητή αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων

1

• Σοβαρούς τριγμούς δημιουργεί στην Κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προωθείται, αφού βρίσκει ανυπέρβλητα εμπόδια κυρίως όσον αφορά στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων και των  Ασσυρίων, επειδή δεν προβλέπεται σχετική διάταξη!
Οι εσωκομματικές αντιδράσεις που ξέσπασαν, κυρίως από βουλευτές της Ν.Δ., ανάγκασαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να «παγώσει» προς το παρόν τις διαδικασίες ψήφισης του Νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητούνταν αύριο στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή». Ενδεχομένως το νομοσχέδιο να ενταχθεί στις εργασίες του Γ' Θερινού Τμήματος που αρχίζουν στις 2 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, αφού απειλείται ακόμη και η κυβερνητική συνοχή, ενώ βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πως εάν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες διορθώσεις θα το καταψηφίσουν!

Ομοσπονδία Ποντίων
Με υπόμνημά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ας σημειωθεί ότι και στα Γιάννενα υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ποντίων) ζητά ρητή αναφορά για την γενοκτονία Ποντίων, τονίζοντας ότι ήδη η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα ψήφισε και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα «Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».  Δίκαια λοιπόν αναρωτιέται η Ομοσπονδία, πως είναι δυνατόν στο σχέδιο Νόμου που εισάγεται στη Βουλή να μην περιλαμβάνεται και η φράση «και όσων Γενοκτονιών έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ποντίων, Ασσυρίων κ.λ.π.».
«Προς τι λοιπόν η άρνηση ή η παράλειψη να επαναλάβει η Βουλή των Ελλήνων στο οικείο άρθρο την Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ ήδη έχει εκπεφραστεί; Στην πράξη, εάν δεν συμπεριληφθεί η παραπάνω φράση, θα σημαίνει την αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, θα αποτελέσει πλήγμα για εμάς, θα προσβάλει την ιστορική μας μνήμη και θα δώσει τροφή σε αρνητές της Γενοκτονίας των Ποντίων...
»Τρεις χιλιάδες χρόνια ζωντανής ελληνικής παρουσίας και προσφοράς στον Οικουμενικό πολιτισμό έλαβαν τέλος βίαια με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τον αφανισμό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ελληνισμού. 353.000 θύματα ζητούν δικαίωση», τονίζεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα, το οποίο υπογράφουν η Πρόεδρος Χριστίνα Σαχινίδου και η Γεν. Γραμματέας Βικτώρια Σαββίδου.

Έντονες αντιδράσεις
Ως γνωστόν, η δυσφορία από την πλευρά της γαλάζιας πτέρυγας εκφράστηκε όταν 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό, ζητώντας να υπάρξει διάταξη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι θα είναι αδίκημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής όπως των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων και των  Ασσυρίων. Επίσης, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή, προειδοποίησε ότι  θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν υπάρχει εξομοίωση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής με το ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα για το περιεχόμενο του «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», ζητώντας να αποσυρθεί.
«Εάν κάποιος συνέλληνας  αρνηθή, ας πούμε, το εβραϊκό ολοκαύτωμα, ο αριθμός του οποίου αμφιλέγεται, διατρέχει τον κίνδυνο να του υποβληθούν μηνύσεις από ενδιαφερόμενους Εβραίους! Όμως, με το ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, τι γίνεται; Μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αρνήται; Και δεν σκέπτεται κάποιος από τους αρμοδίους την θύελλα των αντιδράσεων, που θα ξεσηκωθή από μέρους των μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων;», ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του.