Πανεπιστήμια και ΤΕΙ…θα ζοριστούν οικονομικά  για να τα βγάλουν πέρα

 Μείζον πρόβλημα η ψαλιδισμένη χρηματοδότηση και η περίθαλψη των ανασφάλιστων φοιτητών…

PANEPISTHMIO IOA

• Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και ενώ αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις, ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Παν/μιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.
Η ανεπάρκεια των διαθέσιμων πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών και άλλων δαπανών τους.
Το «ψαλίδισμα» της χρηματοδότησης οδηγεί ΑΕΙ και ΤΕΙ στο να σφίγγουν το… ζωνάρι όσο πάει για να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους, μία εκ των οποίων είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων φοιτητών τους, που σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα!
Για να επιλυθούν προβλήματα σαν κι αυτά, που αφορούν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενδέχεται πάντως να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Χρ. Σταϊκούρας.

Έλλειψη πόρων
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έφτασε το 25%, με αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να έχουν ως ύστατο μέσο τα αποθεματικά τους, τα οποία όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό της απερχόμενης Πρυτανικής Αρχής, το Ίδρυμα μετά την υποχρεωτική εξόφληση του χρέους που είχε προς τη ΔΕΗ, διαθέτει στα ταμεία του μόλις 250.000 ευρώ! Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι με το «κούρεμα» του 2012 έχασε 1.090.682,13 ευρώ.
Σήμερα το Πανεπιστήμιό μας χρειάζεται 4.100.000 ευρώ ετησίως για ανελαστικές δαπάνες, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, ο ΟΤΕ, η ύδρευση, η καθαριότητα, η φύλαξη και οι συντηρήσεις.

Οικονομίες από παντού
Τα περιορισμένα αποθεματικά των ανώτατων και ανώτερων Ιδρυμάτων τα οδηγούν στο να «σφίγγουν το ζωνάρι» για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μειώνοντας όπου γίνεται τις λειτουργικές τους δαπάνες. Ανάμεσα στα άλλα, γίνονται αλλαγές του συστήματος φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ηγεσίες των ΑΕΙ εξετάζουν τη συγκέντρωση τμημάτων τους σε μία πόλη προκειμένου να τα στεγάσουν σε κτίρια που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.
Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Διοίκηση του οποίου για την εξοικονόμηση πόρων προχώρησε σε προληπτική συντήρηση των εγκαταστάσεων με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, στην εφαρμογή αυτοματισμού στον φωτισμό των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης, αλλά και σε σύναψη νέας σύμβασης με τον ΟΤΕ για την μείωση των εξόδων τηλεφωνίας!

Η περίθαλψη φοιτητών
Στο μεταξύ, πρόβλημα υπάρχει και στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς τα ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και να πληρώνουν τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τα φάρμακα.
Μόνο τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά χρωστούν σε διάφορα νοσοκομεία 150.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα, όπως αναφέρει το «Έθνος», ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει σε ετήσια βάση 100.000 ευρώ για νοσήλια φοιτητών του.

Να χρηματοδοτεί το ΕΣΥ
Πρόεδροι ΤΕΙ και πρυτάνεις κοινοποίησαν το πρόβλημα στον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο ζητώντας να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο να προβλέπει ότι οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσοκομειακής περίθαλψης από το 2015 να χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να ασφαλίζουν όσους φοιτητές δεν έχουν προσωπική ασφάλιση ή από τους γονείς τους.