Ήλιος με… δόντια από σήμερα στην Ήπειρο

Μετά την νεροποντή έρχεται δριμύ ψύχος

Που διαπιστώθηκαν χθες τα μεγαλύτερα προβλήματα

DROMOS PLHMMYRA

• Ευτυχώς περιορισμένα σχετικά προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή νεροποντή, με τα καιρικά φαινόμενα να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα έντονα, αλλά μικρής διάρκειας.
Η παραλίμνια περιοχή έγινε για μία ακόμη φορά ένα με τη λίμνη και χρειάστηκε η επέμβαση συνεργείων του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ για να αποσυρθούν τα νερά. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σημειώθηκαν  βλάβες και σε φανάρια, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες  
Ήδη από χθες πριν το μεσημέρι τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο εκτονώθηκαν, ενώ σύμφωνα με τις χθεσινές μετεωρολογικές προβλέψεις από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα τουλάχιστον, δεν προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στην περιοχή μας. Η αραιή συννεφιά, θα εναλλάσσεται με ηλιοφάνεια, ενώ από αύριο Παρασκευή προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο πρωινές ώρες να αγγίζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις κατολισθήσεις και τις καταπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή των Τζουμέρκων, στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, μετά το 60ο χιλιόμετρο, στα Κούρεντα, τη Γρανίτσα, το Μαυρούδι Θεσπρωτίας και τα Θεοδώριανα Άρτας. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου εργάζονταν από χθες το πρωί πυρετωδώς με 18 μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Πλημμύρισαν σχολεία…
Δύο σχολεία στα Γιάννενα δεν λειτούργησαν χθες, το Πολυκλαδικό και το Δημοτικό στο Κάστρο λόγω της πλημμύρας των δρόμων και των εισόδων, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν σε τρία σπίτια, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση υδάτων.
Προβλήματα παρουσιάστηκαν στα σημεία που υπάρχουν εκκρεμότητες με εργολαβίες, με τα νερά της βροχής να παρασύρουν φερτά υλικά, ενώ αναφορές για προβλήματα υπήρξαν στους Αμπελόκηπους, στα Καρδαμίτσια, στο Σταυράκι και στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής, Παμβώτιδας και Μπιζανίου, όπου πλημμύρισαν παραγωγικές μονάδες. Ο Δήμος χρειάστηκε να επέμβει και στην Ανατολική, όπου λόγω καταπτώσεων υπήρξε αποκλεισμός δύο οχημάτων.

Έφραξαν φρεάτια  
Σε ποτάμια, όμως, μετατράπηκαν και αρκετοί δρόμοι στην πόλη, με τη Λεωφόρο Δωδώνης να γίνεται ουσιαστικά αδιάβατη για τους πεζούς, καθώς τα φύλλα των δένδρων έφραξαν τα φρεάτια και η απορροή των ομβρίων ήταν αδύνατη.
Από τις πρώτες ώρες της νεροποντής τα συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ επιχειρούσαν σε διάφορα σημεία, ενώ επιτόπου για τον συντονισμό τους βρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Νάστος, Δημήτρης Κατηρτσίδης και Γιάννης Λιόντος, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου.

Δηλώσεις Μαυρογιώργου
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, λόγω των κλιματικών αλλαγών θα μάθουμε πια να ζούμε με ακραία φαινόμενα και να είμαστε όλοι μαζί έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Ο μηχανισμός χθες ήταν σε ετοιμότητα και λειτούργησε αποτελεσματικά, ευχαριστώντας Πυροσβεστική και Τροχαία για την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα συμβάντα. Για αρκετή ώρα έκλεισε στο ένα ρεύμα η Εθνική Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς έσπασε πλάτανος στην περιοχή του Τερόβου και έπεσε στο οδόστρωμα.
Συνεργεία χρειάστηκε να κινηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων ή μικρότερων προβλημάτων.
Στα περισσότερα σημεία η αποκατάσταση είναι πλήρης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι λειτούργησε πλήρως το αποστραγγιστικό δίκτυο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων κι έτσι αποφεύχθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σώος ο οδηγός
Στο μεταξύ, χθες τα ξημερώματα στο δρόμο από την Ηγουμενίτσα προς το Μαυρούδι, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και του δυνατού αέρα, έσπασε δέντρο το οποίο και έπεσε. Εκείνη τη στιγμή διέσχιζε τον δρόμο οδηγός ΙΧ, με αποτέλεσμα το δέντρο να το καταπλακώσει κυριολεκτικά. Ο οδηγός τυχερός, μέσα στην ατυχία του, δεν τραυματίστηκε, ενώ το ΙΧ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.