Εγκαινιάστηκαν χθες οι τρεις πρώτες στα Γιάννενα

Οι ΤΟΜΥ φιλοδοξούν να φέρουν νέα «κουλτούρα» στην Πρ/βάθμια Υγεία

- ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός): Πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά το τοπίο…

- Β. ΓΟΡΓΟΛΗΣ (Αντιπεριφερειάρχης): Αναγκαία η άμεση ενημέρωση του κοινού…

TOMY EGKAINIA

 • Μία νέα φιλόδοξη δομή έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία έχει υποστεί τα… πάνδεινα τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Ο λόγος για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), κάτι σαν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που αποστολή έχουν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων από ασθενείς που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Στα Γιάννενα λειτουργούν ήδη τρεις ΤΟΜΥ, με τις δύο εξ’ αυτών (3η και 4η) να συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο στην Ανατολή και χθες έγιναν τα επίσημα τα εγκαίνιά τους παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στο πλαίσιο των οποίων τονίστηκε και ο πολύτιμος ρόλος του ΕΣΠΑ για την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων.
Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή του εγχειρήματος, καθώς τους επόμενους μήνες θα ιδρυθούν κι άλλες ΤΟΜΥ στα Γιάννενα. Πέρα όμως απ’ αυτό, απολύτως αναγκαία είναι η πραγματοποίηση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου μίας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το νέο θεσμό ώστε να τον αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.
Επίσημα εγκαίνια
Στην 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων, απέναντι από το 2ο Λύκειο βρέθηκε χθες το πρωί ο Υπουργός Υγείας όπου παρέστη στα επίσημα εγκαίνιά της, ενώ εν συνεχεία παραβρέθηκε στα κοινά εγκαίνια των δύο άλλων Μονάδων της πόλης.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και Χρήστος Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος, οι Διοικητές των δύο Νοσοκομείων της πόλης Βασίλης Τσίκαρης και Βαγγέλης Καρβούνης κ.α..
Ο Υπουργός Υγείας
Μια καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία στον τόπο μας χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Ανδρέας Ξανθός, στον χαιρετισμό του μετά τον αγιασμό στην 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «δημιουργούμε νέες δομές που προστίθενται στις σημερινές, προφανώς με προβλήματα λειτουργούσες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά κυρίως αυτό που κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα κουλτούρα στο σύστημα της υγείας».
Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν περίπου 20 χρόνια να γίνουν νέες δημόσιες δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προσθέτοντας πως «φιλοδοξούμε να αναδιοργανώσουμε συνολικά το τοπίο και στην Π.Φ.Υ. και στο σύστημα υγείας εν γένει. Θέλουμε να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους του συστήματος από την περίθαλψη στο πεδίο της πρόληψης».
Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε πως και μετά τα τέσσερα πρώτα χρόνια που η λειτουργία των ΤΟΜΥ θα γίνεται με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί η συνέχεια των μονάδων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο ΕΣΥ. Απευθυνόμενος δε στο προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ τους προέτρεψε να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια και να παρέχουν καλές υπηρεσίες στον κόσμο.
Άλλοι χαιρετισμοί
- Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός έκανε γνωστό ότι σήμερα λειτουργούν 70 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, οι οποίες σύντομα θα γίνουν 90 και υποσχέθηκε πως «ως υπουργείο θα είμαστε δίπλα στις νέα δομές για ό,τι προκύψει», προσθέτοντας πως δε θα απαξιωθούν τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και των πόλεων αλλά θα αποτελέσουν το δεύτερο επίπεδο της Π.Φ.Υ..
- Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παν. Νικολόπουλος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη λειτουργία των ΤΟΜΥ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Δήμαρχο Ιωαννίνων για την παραχώρηση κτηρίου του Δήμου στην οδό Ναπ. Ζέρβα, αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου.
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική γιατί συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών και τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.
- Ο Θωμάς Μπέγκας επίσης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη για τον τομέα της υγείας την ίδρυση των ΤΟΜΥ και σημείωσε ότι ο Δήμος στέκεται δίπλα στην προσπάθεια του υπουργείου προσθέτοντας με έμφαση πως «οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για να πάμε τη χώρα μπροστά».
- Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Διαχειριστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου η προϊσταμένη Ευγενία Παπανικολάου, η οποία, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι μέσω του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 20 θα διατεθούν 5,6 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ σ’ όλη την Ήπειρο.