Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στα Γιάννενα, αλλά…

«Βροχή» τα ερωτήματα για την ποιότητα του νερού!

Απολογητικός χθες ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας για την διήμερη ταλαιπωρία • Χρονοβόρα η διαδικασία εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ

MPEGKAS SOTHRIADHS DEYAI

• Μπορεί η υδροδότηση στην πόλη να αποκαταστάθηκε πλήρως αργά το βράδυ της Πέμπτης και η διήμερη ξαφνική ταλαιπωρία που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι πλέον παρελθόν, τα ερωτηματικά για την λειτουργία της ΔΕΥΑΙ και κυρίως για το τι ποιότητας νερό φτάνει τελικά στα σπίτια μας, παραμένουν αναπάντητα και μάλιστα μετά την τελευταία περιπέτεια αυξάνονται!
Ακόμη και χθες πολλοί ήταν οι συμπολίτες που απευθυνόμενοι στον «Π.Λ.» ζητούσαν να πληροφορηθούν για την καταλληλότητα του νερού, αφού υπήρχαν περιπτώσεις που αυτό έφτανε στις βρύσες θολό!
Διαβεβαιώσεις, αλλά…
Μπορεί η Δημοτική Αρχή Μπέγκα από την πρώτη στιγμή να διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό και ότι γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις, ωστόσο, το εύλογο ερώτημα όλων είναι γιατί η ΔΕΥΑΙ δεν δημοσιοποιεί τις εργαστηριακές μετρήσεις στην ιστοσελίδα της, έτσι ώστε οι Γιαννιώτες να μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν. Βέβαια και χθες παρά τις προχθεσινές επισημάνσεις του «Π.Λ.» δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση γύρω από το καυτό θέμα της υδροδότησης.
Ειδικά τώρα κρίνεται επιβεβλημένο να γίνει κάτι τέτοιο, για να μην ανησυχούν οι δημότες, οι οποίοι με τα όσα συμβαίνουν φαίνεται πως δεν μπορούν να πειστούν μόνο με τις προφορικές διαβεβαιώσεις.
Κι αφού για την ίδια την ΔΕΥΑΙ λέει πως πρώτη προτεραιότητα ήταν να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού που θα έφτανε στους καταναλωτές, γιατί αυτή δεν επισφραγίζεται και με τα απαραίτητα έγγραφα;
Απολογητικός ο Θ. Μπέγκας
Χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θ. Μπέγκας μαζί με τον Γενικό Δ/ντή της Επιχείρησης Ν. Σωτηριάδη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα στον αντλιοστάσιο, που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει ολόκληρη η πόλη χωρίς νερό για δυο ημέρες και το χειρότερο χωρίς καμία ενημέρωση.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο Θ. Μπέγκας ξεκίνησε την συνέντευξη ζητώντας συγγνώμη από τους κατοίκους, ενώ δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα σε όσους υπαλλήλους της Επιχείρησης έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα.
Για να δικαιολογήσει το έλλειμμα ενημέρωσης ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η βλάβη δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ στάθηκε και στην απεργία των δημοσιογράφων που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την ενημέρωση των κατοίκων.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έγινε λανθασμένη εκτίμηση στην ώρα που θα γέμιζαν ξανά οι δεξαμενές.
Τι συνέβη…
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και ο ίδιος στο χρονικό της υπόθεσης. Όπως εξήγησε, στις 7.15 το πρωί της Τετάρτης διαπιστώθηκε θολό νερό στον χώρο του Βιολογικού και ταυτόχρονα υπήρξαν τηλεφωνήματα στη ΔΕΥΑΙ για το ίδιο θέμα από κατοίκους της Δ.Ε. Περάματος και Κρύας. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός, έγινε έλεγχος των γεωτρήσεων και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα προέρχονταν από την Γ4 γεώτρηση η οποία και τέθηκε αμέσως εκτός λειτουργίας.
Το πρόβλημα ήταν η είσοδος υλικών του υπεδάφους (χώμα ) στον χώρο άντλησης του νερού της γεώτρησης λόγω καθίζησης του υπεδάφους.
Μετά από έλεγχο στις δεξαμενές διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα μεταφέρεται στην πόλη και αμέσως έγινε διακοπή της υδροδότησης στις 9 το πρωί.
Αμέσως ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ, εκκενώθηκαν οι δεξαμενές της πόλης και άρχισε ο καθαρισμός τους, μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος, έπρεπε να αντιμετωπιστούν δύο μέτωπα. Η τεχνική λύση αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
Παράλληλα, ο Θ. Μπέγκας στηλίτευσε τη στάση που κράτησαν συγκεκριμένες παρατάξεις κατηγορώντας τες για επικίνδυνο λαϊκισμό.
Για εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ ο Θ. Μπέγκας υπογράμμισε πως είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία η οποία αποδεικνύεται στην πράξη πιο χρονοβόρα από όσο είχε υπολογιστεί. Τόνισε όμως ότι έχουν γίνει βήματα αναβάθμισης προσθέτοντας πως η σημερινή Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να παλεύει για την πλήρη εξυγίανση της Επιχείρησης.
Καταλήγοντας ανέφερε πως ο στόχος που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή για μείωση των τιμολογίων θα επιτευχτεί στη διάρκεια αυτής της θητείας, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΙ.