Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της ιστορικής Σχολής χαρακτήρισε…

«Εκπαιδευτικό παράδοξο» να στερούνται τα Γιάννενα το πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας!

- Την ανάγκη να καλυφθεί το κενό επισήμαναν οι Αθ. Δάλλας, Γ. Παπαδιώτης, Α. Μπαρτζώκας και Γ. Εμμανουηλίδης

- Η Αντιπολίτευση θα ζητήσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα Αγαθοεργά

 

LYKEIO ZOSIMAIAS

 • Πέρασαν δυόμισι χρόνια απ’ την εποχή που η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με υπόμνημά της προς τον τότε υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, το οποίο έφερε «ηχηρές» υπογραφές τοπικών Αρχών και φορέων, ζητούσε το σημερινό Λύκειο της Ζωσιμαίας να ενταχθεί στα πρότυπα σχολεία, αποτελώντας έτσι τη φυσική συνέχεια του Πρότυπου Γυμνασίου που λειτουργεί στα Γιάννενα.
Πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι, ο υπουργός άλλαξε, όμως η πρωτεύουσα της Ηπείρου και γενέτειρα τόσων εθνικών Ευεργετών παραμένει χωρίς πρότυπο Λύκειο. Ωστόσο, οι απόφοιτοι της ιστορικής Σχολής δεν το βάζουν κάτω. Προχθές, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» ζήτησαν την επαναλειτουργία  του  Λυκείου της Ζωσιμαίας ως πρότυπου σχολείου και την επανασύνδεσή του με το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά.
Την εκδήλωση απασχόλησαν γενικά τα Κληροδοτήματα και η διαχείρισή τους από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης, για τα οποία έγινε γνωστό ότι οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιωαννιτών θα ζητήσουν να γίνει επίσημη συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μικρή εκπροσώπηση
Μόνο τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι παραβρέθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής στα Γιάννενα, η οποία είχε ως θέμα τη λειτουργία του Λυκείου Ζωσιμαίας ως πρότυπου σχολείου. Ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης ως εκπρόσωπος της Δημοτ. Αρχής, ο Γιάννης Εμμανουηλίδης από την παράταξη του Ν. Γκόντα και οι Άρης Μπαρτζώκας και Δημήτρης Πάνου της παράταξης «Γιάννενα Τώρα».
Εκπαιδευτικό παράδοξο
Ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση επί του θέματος του Προέδρου της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Αθανάσιου Δάλλα, ο οποίος έκανε λόγο για μία εκπαιδευτική παραδοξότητα που συντελείται στα Γιάννενα, δηλαδή το να μη λειτουργεί ακόμη το πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τέσσερα αντίστοιχα σχολεία της χώρα μας που είναι σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, τόνισε πως είναι απολύτως αναγκαία η διασύνδεση του Πρότυπου Γυμνασίου – Λυκείου με το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά, ενώ μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως, όπως παραδέχθηκε, να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι τοποθετήσεις
- Πιο συγκρατημένος από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων ήταν στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Παπαδιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις έως τώρα ενέργειες του Δήμου Ιωαννιτών για τη λειτουργία του πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας και έκανε λόγο για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την εκπλήρωση των κοινών στόχων.
- Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας μίλησε χωρίς περιστροφές για τους πραγματικούς λόγους οι οποίοι απέτρεψαν μέχρι αυτή τη στιγμή τη λειτουργία του πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας, κάνοντας λόγο για συντεχνιακή νοοτροπία κάποιων εκπαιδευτικών του σημερινού ΓΕΛ, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, αρνήθηκαν να υποβάλουν αίτηση για προτυποποίηση του σχολείου τους. Δήλωσε δε ταύτιση απόψεων με τους αποφοίτους της Ζωσιμαίας Σχολής.
- Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Γιάννης Εμμανουηλίδης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του όλου θέματος, τόνισε την πλήρη στήριξη της παράταξής του στους στόχους της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας.  
Αρκετοί επίσης συμμετέχοντες στην εκδήλωση, απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής, στις τοποθετήσεις τους κατέθεσαν προτάσεις, ιδέες και παρατηρήσεις πάνω στο ζήτημα. Ανάμεσά τους ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Ένωσης για την υποβοήθηση της προσπάθειάς της αλλά και ο αεροναυπηγός της ΝΑΣΑ Νίκος Μπλέτσος. Το συντονισμό της ενδιαφέρουσας αυτής συνάντησης είχε ο Γραμματέας της Ένωσης Αποφοίτων Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος στο τέλος της ευχαρίστησε μαζί με τον κ. Δάλλα τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και για την ποιότητα των παρεμβάσεών τους.
Περί Κληροδοτημάτων
Άμεσα συνδεδεμένο με το αίτημα για λειτουργία πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας είναι και το θέμα της διαχείρισης των Κληροδοτημάτων και Σχολικών Περιουσιών της πόλης από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή εκδήλωση με τον Άρη Μπαρτζώκα να ενημερώνει τους παριστάμενους ότι οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης θα ζητήσουν να γίνει επίσημη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για τα Αγαθοεργά Καταστήματα ή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή νωρίς το φθινόπωρο.
Σχολιάζοντας το θέμα σε χθεσινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου ανέφερε πως «η κατάσταση στα Κληροδοτήματα οικονομικά είναι τραγική και κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτό. Επίσης, πρέπει η Δημοτική Αρχή που εκπροσωπείται με δυο συμβούλους στα Αγαθοεργά να ενημερώσει το Δημ. Συμβούλιο και τους πολίτες για το τι συμβαίνει. Η σιωπή πλέον των θεσμών στο σοβαρό αυτό θέμα αποτελεί παράλειψη και αμέλεια, τουλάχιστον»!