«Σωσίβιο» στο ΣΥΡΙΖΑ με σύμπραξη θέλει να δώσει ο Γ. Ζάψας

Οργή στο «Κίνημα Αλλαγής» από το… καπέλωμα Γεροβασίλη

Αμετακίνητος  για απλή αναλογική ο Π. Σκουρλέτης  και στη χθεσινή συνάντηση με τους Περιφερειάρχες

SKOYRLETHS ENPE

• Μετά την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ήταν η σειρά χθες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος να διαπιστώσει για άλλη μια φορά την απόσταση έργων και λόγων που διακρίνει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν μιλά για διάλογο, συναίνεση και σύνθεση απόψεων.
Στη συνάντηση που είχαν οι Περιφερειάρχες και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, όπως οι ίδιοι δήλωσαν έπεσαν σε «τοίχο», αφού ο Υπουργός αρνήθηκε να υιοθετήσει βασικές θέσεις των Περιφερειών που στοχεύουν στην ενίσχυση  του θεσμού και τον εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου τους.
Ο Υπουργός απέρριψε μάλιστα τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε η ΕΝΠΕ για τον εκλογικό νόμο, επιμένοντας στην εφαρμογή της απλής αναλογικής η οποία οδηγεί ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση σε συναλλαγές και διαπλοκή.
Όπως από πολλές πλευρές και πολλές φορές έχει αναφερθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αδιαφορεί για τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών, βλέποντας και ενεργώντας αποκλειστικά για την εκλογική της διάσωση. Θεωρεί μάλιστα ότι μέσω της απλής αναλογικής θα μπορέσουν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που  κινούνται στο χώρο της, να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο, εξασφαλίζοντας αξιώματα για τα μέλη τους.
Αναζητούν «δεκανίκια»
Οι κυβερνητικοί παράγοντες διαισθανόμενοι την πανωλεθρία που επίκειται, είτε με τον σημερινό νόμο, είτε και με την απλή αναλογική- αν τελικά ισχύσει και δεν παραπεμφθεί στις καλένδες όπως έχει διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης- επιχειρούν να διεμβολίσουν άλλες παρατάξεις που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, ή και ακόμη να  συρθούν πίσω   από επιλογές άλλων κομμάτων, όπως λέγεται ότι ήδη το επιχειρούν με τους  νυν Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος και Κρήτης.
Η νευρικότητα και η ανησυχία που τους διακατέχει εντείνεται από το γεγονός ότι και οι τρείς Περιφερειάρχες που σήμερα έχουν εκλεγεί έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα επανεκλογής. Στην Αττική η Ρένα Δούρου, σκέφτεται ήδη- όπως λέγεται- να επανέλθει στην Κεντρική πολιτική σκηνή, εγγράφοντας υποθήκες για τη διαδοχή Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, συχνός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα,  επίσης θεωρείται από «χέρι χαμένος», όπως συμβαίνει και με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο οποίος εκτός των άλλων «χρεώνεται»- μαζί με τη Δημοτική Αρχή Κέρκυρας- και με το «φιάσκο» της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπο όλο το νησί.  
Πανωλεθρία στην Ήπειρο
Με το αρνητικό κλίμα να είναι διάχυτο σε Περιφέρειες και Δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο αναζητά επειγόντως «δεκανίκια» προκειμένου να βγει με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς προβλέπεται πανωλεθρία των εκλεκτών του, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Σε επίπεδο Δήμων είναι πολύ δύσκολο να βρει υποψήφιους ικανούς να σχηματίσουν «καθαρά ΣΥΡΙΖΑιακα ψηφοδέλτια, εκτός των μεγάλων πόλεων. Στα Γιάννενα δεν είναι τυχαίο, ότι ακούγεται έντονα  για «φλερτ» με το νυν Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο οποίος έχοντας υποστεί κι αυτός μεγάλη φθορά, ίσως συζητήσει μια συνεργασία, προκειμένου να τεθεί εκτός ο Λάζαρος Νάτσης, που σήμερα ηγείται της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν προχωρήσει όμως μια τέτοια κίνηση, είναι πολύ πιθανό ο νυν Δήμαρχος να βρεθεί στο κενό,  καθώς η πλειοψηφία των δημοτικών του συμβούλων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα εκπροσωπούμενο από το Κίνημα Αλλαγής, έχει κόψει κάθε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνέχεια πολώνει σε βάρος του το κλίμα.
Τεστ στην Περιφέρεια
Το πρώτο τεστ για την βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, αποπειράθηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, επιχειρώντας να εμφανίσει περίπου ως «τελειωμένη» υπόθεση τη συνεργασία της παράταξής του «Ήπειρος Ανατροπής» με την «Συμμαχία Ηπειρωτών». Ως επισφράγισμα της συμφωνίας αυτής παρουσιάστηκε η κοινή εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας (Du Lac, ώρα 8 μ.μ.) για την απλή αναλογική, στην οποία θα παραστεί και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, που ήταν και η πρώτη αρχηγός της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλαγιοκόπηση της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» δεν έχει ωστόσο τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γιατί ναι μεν ο επικεφαλής της Γιώργος Ζάψας σύρεται πίσω από τον νυν επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστα Μπασιούκα, προσβλέποντας πιθανόν και στον ορισμό του ως επικεφαλής της ενιαίας παράταξης, ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής -από το οποίο προέρχεται η πλειοψηφία των στελεχών της παράταξής του- έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας της επιδιωκόμενης συνεργασίας.
Το «διαίρε και βασίλευε» είναι μια τακτική που την γνωρίζει, την υιοθετεί και την  εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σήμερα.
Στην περίπτωση της Ηπείρου, εκτός των άλλων, αδιαφόρησε πλήρως για το εσωπαραταξιακό πρόβλημα που προκάλεσε στην παράταξη Ζάψα, καθώς εκείνο που προέχει για αυτόν είναι να παρουσιάσει σε εθνικό επίπεδο μια έστω συμφωνίας συνεργασίας, προκειμένου να προκαλέσει θετικές εντυπώσεις για την «επιτυχή έκβαση» των ανοιγμάτων του.
Το σίγουρο είναι ότι με τις συνεργασίες και τις αλληλοϋπονομεύσεις, ο νυν Περιφερειάρχης Αλ. Καχρινάνης θα επανεκλεγεί πανηγυρικά.  
 Η συνάντηση ΕΝΠΕ - Σκουρλέτη
Όπως προαναφέραμε, σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε και η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη με το Δ.Σ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), αφού δεν υπήρξε κανένα πεδίο σύγκλισης για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη 1».
Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της απλής αναλογικής, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, ανέφερε ότι «καταθέσαμε προτάσεις για διάλογο «αλλά βρήκαμε τοίχο»!
Οι Περιφερειάρχες σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν συναινετικά ορισμένες αλλαγές, κατέθεσαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον εκλογικό νόμο:
• Στην πρώτη πρότειναν η εκλογή Περιφερειάρχη να ολοκληρώνεται στον πρώτο γύρο και να θεσπιστεί πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
• Με τη δεύτερη πρότειναν να εκλέγεται Περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 42% – 45% και να ακολουθεί δεύτερος γύρος για την κατανομή των εδρών, κάτι που απέρριψε ο κ. Σκουρλέτης.
Αμετακίνητος ο Υπουργός
Ο Υπουργός μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για «δημοκρατική τομή» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχουν αλλαγές στην απλή αναλογική», ενώ προανήγγειλε και τρεις αλλαγές: Η πρώτη που εξετάζεται ίσως προβλέψει αύξηση των υποψηφίων συμβούλων κατά 30% σε σχέση με τις έδρες. Η δεύτερη να απαλειφτεί η πρόβλεψη οι περιφερειακοί σύμβουλοι να ψηφίζονται και από άλλες περιφερειακές ενότητες. Η τρίτη, έχει αναφορά απευθείας στα… παζάρια. Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.
 Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ
 ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός δήλωσε σχετικά τα εξής:  «Σήμερα, για άλλη μια φορά, ήρθαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών με προτάσεις και ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας αλλά πέσαμε σε τοίχο.
Είχαν μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα ν’ αφήσουν βαθύ το αποτύπωμά τους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά, δυστυχώς, με υπαιτιότητα του Υπουργείου και του Υπουργού Εσωτερικών, την κλότσησαν».