Σήμερα (20.30) στο «Du Lac» η ετήσια συνέλευση των μελών της

Η Συνεταιριστική Ηπείρου «χτίζει» βάσεις με το βλέμμα στο μέλλον!

- Αισθητή βελτίωση τον τελευταίο χρόνο στα μεγέθη της Τράπεζας με τα ίδια κεφάλαια να ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ

- Τι τόνισαν χθες Κ. Ζωνίδης, Β. Τσουκανέλης, Μ. Μυζήθρα…

TRAPEZA HPEIROY

 • Με περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία, έχοντας καταφέρει να σταθεί στα πόδια της την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, θέτει γερές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενη και το κενό που αφήνει η αποχώρηση των λεγόμενων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων!
Τα μεγέθη της Συνεταιριστικής όπως διαμορφώνονται τον τελευταίο χρόνο είναι θετικά, με αιχμή του δόρατος την εντυπωσιακή αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της που έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ. Σήμερα αυτά θα παρουσιαστούν στην καθιερωμένη ετήσια τακτική συνέλευση των μελών της (θα γίνει ώρα 20.30, στο ξενοδοχείο «Du Lac»). Ωστόσο, μια πρόγευση έδωσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Ζωνίδης, ο εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος Βασίλης Τσουκανέλης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Τράπεζας Μαρία Μυζήθρα.
Άντεξε τους κλυδωνισμούς
«Σήμερα, μετά από μια κυριολεκτικά καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκαετή οικονομική κρίση, που έφερε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και κλείσιμο πάνω από είκοσι τραπεζικών ιδρυμάτων, η Συνεταιριστική μας Τράπεζα όχι μόνο άντεξε, αλλά βγήκε ενισχυμένη», τόνισε ο Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Ζωνίδης.
Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία, αριθμούς και στατιστικά από την πορεία του τελευταίου έτους τα οποία αποδεικνύουν, όπως ανέφερε, πως «το μέλλον ανήκει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου».
Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι ο αριθμός των συνεταίρων αυξήθηκε κατά 5,5%, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν σήμερα τους 16.000. Το ενεργητικό της Τράπεζας αυξήθηκε επίσης κατά 7,4% φτάνοντας στα 218,014 εκατ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 67,48% εμφάνισαν τα ίδια κεφάλαιά της, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα στα 18,088 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις στη Συνεταιριστική αυξήθηκαν κατά 8,1% και οι χορηγήσεις κατά 3,5%.
Η Τράπεζα κατάφερε επίσης να μειώσει κατά 9% τα δάνεια σε καθυστέρηση και να ανεβάσει τον δείκτη Κεφαλαιακής της Επάρκειας στο 14,6% με ελάχιστο απαιτούμενο το 10,75%. Η δε κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε και στο μέλλον τονίζοντας πως «η δρομολογούμενη συρρίκνωση των συστημικών τραπεζών αφήνει τεράστιο πεδίο ανάπτυξης και μεγάλο μερίδιο αγοράς, έτοιμο να κατακτηθεί», ενώ είπε πως «εργαζόμαστε ακούραστα ώστε στο άμεσο μέλλον η Τράπεζά μας να αποτελεί πρότυπο Συνεταιριστικής Τράπεζας και μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για όλη τη χώρα».
«Είμαστε αισιόδοξοι…»
Η αύξηση κατά 67,48% των ίδιων κεφαλαίων της Συνεταιριστικής είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση καθώς πάνω σ’ αυτή μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Τράπεζας, τόνισε από την πλευρά του ο εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος Βασίλης Τσουκανέλης, προσθέτοντας πως η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πέρυσι η Τράπεζα δεν κάλεσε σε αύξηση κεφαλαίων για να διασωθεί αλλά για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. «Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε το αύριο με διαφορετική προοπτική», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμα, αναφέρθηκε στην αύξηση του προσωπικού που στο τέλος του 2018 θα ανέλθει σε ποσοστό της τάξης 15 – 20%.
Στόχος η Αθήνα!
Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Μαρία Μυζήθρα έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο από την Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως έχουν μπει οι βάσεις για το μέλλον με κινήσεις όπως η βελτίωση των πληροφορικών συστημάτων και η προσαρμογή σε μία σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση. Αναφέρθηκε δε στον στόχο απόκτησης μιας πανελλαδικής άδειας λειτουργίας που θα επιτρέψει την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα. «Οι συστημικές τράπεζες υποχωρούν κι εμείς θέλουμε να καλύψουμε το κενό με όπλο μας την τεχνολογία και με το μικρότερο δυνατό κόστος», σημείωσε με έμφαση.