Αν και πέρασε στη Βουλή με 150 ψήφους κι έγινε Νόμος του Κράτους…

Ο «Κλεισθένης» δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης!

- Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ (ΚΕΔΕ): Επικράτησε η λογική της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων

- Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (ΕΝΠΕ): Το Ν/Σ συγκρούεται με την πραγματικότητα…

EKLOGES KALPES

• Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών της χώρας, ο «Κλεισθένης» έγινε Νόμος του Κράτους, αφού πέρασε στη Βουλή το σχετικό Νομοσχέδιο, με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά.
Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά, η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και Αττικής (241 ψήφους υπέρ και 31 κατά).
Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.
Νομοσχέδιο «έκτρωμα»!
Για νομοσχέδιο «έκτρωμα» που δεν έχει κανένα αναπτυξιακό προσανατολισμό και δεν προωθεί καμία μεταρρύθμιση, αλλά επιχειρεί να αλώσει το χώρο της Αυτοδιοίκησης, να την ελέγξει και να την τιθασεύσει, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης, με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλά ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «δεν έλαβε υπόψιν καμία από τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις μας, επιλέγοντας να κάνει διάλογο «κωφών», επιδεικνύοντας μία βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά».
Μικροκομματικά συμφέροντα
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχολιάζοντας την ψηφοφορία στη Βουλή επεσήμανε ότι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «δεν απορρίφθηκε μόνο από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ουσιαστικά και από την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας».
Και εξαπολύοντας επίθεση προς την Κυβέρνηση σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά επικράτησε η λογική της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, χωρίς να ληφθεί υπόψιν το συμφέρον της χώρας. Με ευθύνη του Υπουργού Εσωτερικών «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» δύο χρόνια διαλόγου. Χάθηκε η ευκαιρία της επίτευξης ευρύτερων συνθέσεων και συναινέσεων, για την υλοποίηση μιας πραγματικής μεταρρύθμισης, που έχει ανάγκη η χώρα…».
Και επιστολή στον Αλ. Τσίπρα
Ας σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ νωρίτερα έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα ζητώντας να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο, προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και agenda που θα περιέχει την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Όπως υπογραμμίζει η Ένωση, το σχέδιο νόμου δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα λειτουργίας των Δήμων. Δεν προωθεί την αποκέντρωση. Δεν ενισχύει οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους.
Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλο» το εκλογικό σύστημα που καθιερώνεται, καθώς «αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και αλλού το πλειοψηφικό σύστημα». Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, ανοίγουμε «κερκόπορτα» στις δυνάμεις της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα μας να ελέγξουν και τα όργανα των Δήμων και είναι πλέον γνωστό ότι «ένα κράτος, μία κυβέρνηση, ένας Δήμος, κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. Για να είμαστε, όμως, αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να διοικήσουμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Και δεν μπορούμε να λάβουμε καμία απόφαση, χωρίς να μπαίνουμε σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής».
«Συγκρούεται με την πραγματικότητα»
«Όποιος γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η ζωή θα οδηγήσει σε αλλαγή του «Κλεισθένη» για τον απλούστατο λόγο ότι συγκρούεται με την πραγματικότητα». Αυτό τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την ψήφιση του Νόμου. «Στη Βουλή μπορεί να ήταν αρκετή η ψήφος των «149» και των «150». Στην πράξη, όμως, εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα αντιληφθούν πλήρως τους επόμενους μήνες τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους και η δική τους «ψήφος» θα είναι αρνητική», σημειώνει ο Κ. Αγοραστός.
Η Νέα Δημοκρατία
Την ίδια ώρα ούτε για τη Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.
«Μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση αυτή φυλλορροεί και παραπαίει. Είναι κοινοβουλευτικά πρωτοφανές, μείζονες αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς τουλάχιστον 151 ψήφους», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να καταλήξει ότι «η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι εθνικές εκλογές».
Ο Ι. Στέφος
Τα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, βλέπουν το Νομοσχέδιο με άλλο μάτι. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εμβαθύνει τη δημοκρατία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τον Ι. Στέφο «η εμβληματικότερη καινοτομία του «Κλεισθένη I» είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογικές αναμετρήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με το συγκεκριμένο μέτρο από τη μία πλευρά εξασφαλίζεται η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας της λαϊκής βούλησης, ενώ, από την άλλη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εμπέδωση μιας ‘κουλτούρας’ ευρύτερης συνεργασίας και συμμαχιών».