Φτάνουν σήμερα και οι τελευταίοι ταξιδιώτες

 Γέμισαν τα χωριά της Ηπείρουαπό απόδημους και φίλους τους!

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες από Δήμους, Συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείςπου έχουν προγραμματίσει ποικίλες εκδηλώσεις (από πανηγύρια μέχρι συνέδρια!)

XORIO PLATEIA KOSMOS

• Μπορεί η περίοδος που τα χωριά σ’ όλη την Ήπειρο ξαναζωντανεύουν να είναι χρονικά περιορισμένη, όμως έστω κι έτσι, οι απόδημοι που επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για λίγες ημέρες διακοπών και ξεγνοιασιάς, φέρνοντας συχνά και φίλους τους μαζί, δίνουν μία καλή τονωτική ένεση στα ορεινά τα οποία ζουν και φέτος ημέρες… δόξας βουλιάζοντας από κόσμο!
Είναι εξάλλου και η κρίση που στρέφει πολλούς και φέτος προς τις προγονικές εστίες, όπου τα έξοδα είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα απαιτούν οργανωμένες καλοκαιρινές αποδράσεις σε νησιά ή και εκτός χώρας, όπως συνηθίζονταν κατά κόρον παλιότερα. Μόνο μειονέκτημα, το υψηλό κόστος του ταξιδιού από Αθήνα προς Γιάννενα μέσω Ολυμπίας και Ιόνιας Οδού!
Όσο για το γιορτινό «μενού» στους μικρούς οικισμούς της περιοχής μας, αυτό είναι πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται πια στο αποκορύφωμά τους.
Τον Αύγουστο… χωριό!
Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας του χωριού και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται… πανηγυρικά και φέτος, με τους δεκάδες ορεινούς οικισμούς της Ηπείρου να «βουλιάζουν» αυτές τις ημέρες από κόσμο! Ακόμη και χωριά όπου το χειμώνα κυριαρχεί η ερημιά, έχουν ζωντανέψει ενόψει Δεκαπενταύγουστου και θα εξακολουθήσουν να έχουν ζωή τουλάχιστον έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, κάποια ίσως και για λίγο περισσότερο. Χθες, η επιβατική κίνηση στον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή μας και οι τελευταίοι ταξιδιώτες, καθώς είμαστε πια στην παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
Η αναχώρηση των εκδρομέων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σιγά – σιγά στις εστίες και στις δουλειές τους, αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Κυριακή.
Απόδημοι και φίλοι
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις και φέτος που απόδημοι Ηπειρώτες οι οποίοι καταφθάνουν μαζικά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους το τελευταίο διάστημα, φέρνουν μαζί τους και φίλους για να τους φιλοξενήσουν στα πατρικά σπίτια και να γνωρίσουν από κοντά την ορεινή Ήπειρο. Πρόκειται για ανθρώπους που συνήθως δεν έχουν καταγωγή από χωριό και θεωρούν μεγάλη ευκαιρία την απόδραση στη φύση για τον Δεκαπενταύγουστο, η οποία κοστίζει ελάχιστα σε χρήματα, όχι όμως και σε αναψυχή!
Ακριβό μου ταξίδι…
Μόνο… εμπόδιο σε όσους ταξιδεύουν αυτή την εποχή προς τα Γιάννενα και γενικά την Ήπειρο από την Αθήνα είναι το υψηλό κόστος στους νέους αυτοκινητόδρομους, την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό. Στον πρώτο αυτοκινητόδρομο, δηλαδή από Αθήνα μέχρι Ρίο, το σύνολο των διοδίων που καλείται να καταβάλλει ο οδηγός ενός Ι.Χ. είναι 11,60 ευρώ. Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κοστίζει 13,30 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιλέξει κανείς τα καραβάκια που εξακολουθούν να συνδέουν ακτοπλοϊκά Πελοπόννησο με Στερεά Ελλάδα θα πληρώσει περίπου τα μισά χρήματα, δηλαδή 6,50 ευρώ. Όσο για την Ιόνια Οδό, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα το κόστος των διοδίων φτάνει τα 12,50 ευρώ! Το ταξίδι είναι φυσικά ασφαλές και γρήγορο, όμως κοστίζει ακριβά!
Παντού εκδηλώσεις!
Αυτές τις γιορτινές ημέρες δεν υπάρχει χωριό που να μην φιλοξενεί τουλάχιστον ένα πανηγύρι, ενώ δεν λείπουν τα ανταμώματα, οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, οι αθλητικοί αγώνες (όπως η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου), οι ημερίδες (π.χ. η εκδήλωση την Κυριακή των Αδελφοτήτων Πωγωνίου στη Μερόπη), οι εκδηλώσεις μνήμης (όπως στο Κεράσοβο και το Κομμένο Άρτας), οι κατασκηνώσεις και οι διάφορες γιορτές (αναλυτική «ατζέντα» για τις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στις σελίδες 4 και 5). Στις περισσότερες από τις εκδηλώσεις η προσέλευση του κόσμου είναι μαζική, άρα και η επιτυχία τους θεωρείται δεδομένη.
Εξάλλου, η διασκέδαση σε ένα πανηγύρι αποτελεί μάλλον φτηνή υπόθεση, ενώ σε γενικές γραμμές οι εκδηλώσεις τέχνης και αθλητισμού στα χωριά είναι δωρεάν, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για κάποιον να τις παρακολουθήσει.
Δήμοι και Σύλλογοι
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια κορυφώνονται σήμερα και αύριο, ενώ θα υπάρξει συνέχεια τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα. Οι Δήμοι είναι γεγονός πως ενισχύουν κάθε προσπάθεια, ενώ αναβιώνουν ενδιαφέροντα ήθη κι έθιμα του παρελθόντος, με στόχο να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.
Φυσικά ρόλο – κλειδί παίζουν οι Σύλλογοι και οι Αδελφότητες που, παρά την ερήμωση των χωριών και την κρίση, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ενεργά στον χώρο του πολιτισμού, αποτελώντας τον κινητήριο «μοχλό» για τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σ’ αυτά.