Βούλιαξαν από κόσμο τα χωριά αλλά και τα παράλια της Ηπείρου

Βουνό – θάλασσα και πανηγύρια «μαγνήτισαν» τους επισκέπτες!

Απόδημοι και τουρίστες απόλαυσαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου έναν σπάνιο συνδυασμό

• Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ ξεκίνησε η επιστροφή στις πόλεις

PANHGYRI XORIO

• «Χρυσός» τουριστικά αποδεικνύεται για την Ήπειρο ο συνδυασμός βουνού – θάλασσας – παραδοσιακών πανηγυριών – νέων οδικών αξόνων, καθώς χάρη σ’ αυτόν η περιοχή μας δέχθηκε μέσα στον Αύγουστο πληθώρα επισκεπτών, κυρίως αποδήμων αλλά και ξένων που την επέλεξαν για τις θερινές τους διακοπές.
Πολλοί ήταν εκείνοι που συνδύασαν τη διαμονή στα ορεινά χωριά με αυθημερόν αποδράσεις στις παραλίες, τις οποίες ευνοεί πλέον η εύκολη οδική πρόσβαση, ενώ τα πανηγύρια που συνεχίζονται σε κάθε χωριό, μικρό ή μεγάλο, προσέλκυσαν και φέτος πλήθος κόσμου, όπως εξάλλου και οι ποικίλες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ως κινητήριο «μοχλό» τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους και αδελφότητες.
Από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η φυγή των αποδήμων, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν στις προγονικές εστίες τους τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα.
Η κρίση βοήθησε…
Από τη μία ήταν η οικονομική κρίση που «ψαλίδισε» και φέτος τα όνειρα των περισσότερων για διακοπές σε νησιά ή στο εξωτερικό, αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός δύσκολα αντέχει πια τέτοιες δαπάνες. Κάπως έτσι, ήταν περισσότεροι αυτή τη φορά οι απόδημοι Ηπειρώτες οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν διακοπές στα πατρικά τους σπίτια στα χωριά, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα διαμονής που δεν είναι καθόλου αμελητέα! Πολλοί μάλιστα, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», έφεραν και φίλους μαζί για να τους φιλοξενήσουν στα πάτρια εδάφη, τονώνοντας τη ζωή της υπαίθρου αλλά και γενικότερα την τουριστική κίνηση.
Βουνό και θάλασσα!
Από την άλλη, οι αποστάσεις από το βουνό ως τα παράλια της Ηπείρου, οι οποίες έχουν… συρρικνωθεί εξαιτίας των αυτοκινητόδρομων και κυρίως της Εγνατίας Οδού, βοηθούν στο να συνδυάζει κανείς τη διαμονή σε χωριό με αυθημερόν αποδράσεις για μπάνιο στη θάλασσα και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνητρο για πολλούς αποδήμους να επιλέγουν ξανά την Ήπειρο για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους. Με μικρό κόστος λοιπόν και χωρίς να ταλαιπωρείται κανείς από το ταξίδι έχει στη διάθεσή του έναν συνδυασμό που αποτελεί ό,τι καλύτερο για το καλοκαίρι κι αυτό μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την Ήπειρο, η οποία είναι προικισμένη από τη φύση με μοναδικές ομορφιές τόσο στο εσωτερικό της όσο και στα παράλια.
Όσον αφορά στα παραθαλάσσια, τα ενοικιαζόμενα σε Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα, Πλαταριά κ.λ.π. καταλήφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες λιγότερο από Ηπειρώτες παραθεριστές, οι οποίοι έχουν γίνει πλέον… λάτρεις της αυθημερόν επίσκεψης στη θάλασσα και πιο πολύ από τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως όμως από τις κοντινές Βαλκανικές χώρες που έχουν αποκτήσει εύκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή μας.
Ήρεμα τα Γιάννενα
Όσο για τα Γιάννενα, μπορεί οι κάτοικοί τους να τα εγκατέλειψαν μαζικά για μερικές ημέρες διακοπών και χαλάρωσης, ωστόσο, «ορφανά» από κόσμο δεν έμειναν χάρη στο μεγάλο αριθμό τουριστών που δέχθηκαν το περασμένο διάστημα! Αυξημένη κίνηση είχαν η Παραλίμνιος περιοχή, το Κάστρο και το Νησί και λιγότερο το κέντρο της πόλης που έμοιαζε κατά διαστήματα… άδειο με περιορισμένη κίνηση ακόμα και σε ώρες λειτουργίας της αγοράς.
Πέρα από τα Γιάννενα, αυξημένο τουριστικό ρεύμα είχαν δημοφιλείς προορισμοί του Νομού όπως το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και αρκετά χωριά του Ζαγορίου, με τα ποτάμια τους όπως ο Βοϊδομάτης και ο Αώος να αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της Ηπειρώτικης φύσης.
Τα πανηγύρια
Καλά… κράτησαν τα πατροπαράδοτα πανηγύρια, οι συναυλίες και όλες οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις που τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα παντού: Σε πλατείες χωριών, έξω από εκκλησίες, σε αύλειους χώρους μοναστηριών, δίπλα σε λίμνες και ποτάμια.
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» πέρασε, όμως οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα, ενώ και ο Σεπτέμβριος επιφυλάσσει αρκετά πανηγύρια. Με την ολοκλήρωσή τους η ύπαιθρος θα επιστρέψει και πάλι στην γνώριμη ησυχία της, επακόλουθο κι αυτή της ερήμωσης που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Ξεκίνησε η επιστροφή
Αυξημένη ήταν χθες το πρωί η κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από Γιάννενα προς Αθήνα να αναχωρούν γεμάτα. Η επιστροφή των επισκεπτών του Αυγούστου ξεκίνησε ήδη από το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, αρκετοί είναι και εκείνοι που θα παραμείνουν στα χωριά και αυτή την εβδομάδα, καθώς το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους.
Για την ασφαλή αναχώρηση των επισκεπτών, αυξημένα μέτρα ελέγχου στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ιδιαίτερα σημείων του που είναι επισφαλή, έχει θέσει σε εφαρμογή η Τροχαία σ’ όλη την Ήπειρο, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση εκείνων των παραβάσεων που συναντώνται πιο συχνά στους ελληνικούς δρόμους.