Αλλαγή χάραξης ζητά ο Β. Σπύρου με επιστολή του προς τον Υπ. Ενέργειας

Και εγγράφως η «ένσταση» του Δήμου Ζαγορίου για τον ελληνοϊταλικό αγωγό Φυσικού Αερίου

Προτείνεται να διέλθει κατά μήκος της Εγνατίας Οδού για να μην επηρεαστούν το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία ή τα ιερά δάση της περιοχής

• Θέμα χρόνου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ΜΠΕ του έργου…

FYSIKO AERIO

• Μεγάλο έργο και για την Ήπειρο ο ελληνοϊταλικός αγωγός Φυσικού Αερίου «Poseidon», η κατασκευή του οποίου επανήλθε ξανά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για σύνδεση της περιοχής μας με το δίκτυο παροχής του συγκεκριμένου καυσίμου.
Κι ενώ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η σχετική μελέτη, ο Δήμος Ζαγορίου επανέρχεται στο θέμα ζητώντας με έγγραφό του από τον Υπουργό Περιβάλλοντος αλλαγή χάραξης του αγωγού για λόγους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς. Ο Δήμος σπεύδει φυσικά να διευκρινίσει ότι θέλει τον αγωγό και καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για τη διέλευσή του.
Όπως σε κάθε μεγάλο έργο, έτσι κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, διαφωνίες και εμπόδια. Αρκεί μόνο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν υπόψη τους ότι οι υπερβολές δε βοηθούν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και πως μερικές ευκαιρίες δε δίνονται και δεύτερη φορά!
Πριν τη διαβούλευση…
H Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αγωγό που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η ελληνοϊταλική κοινοπραξία IGI, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Κήπους του Έβρου προς τα παράλια της Ιταλίας μέσω Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας έχει ολοκληρωθεί και, όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», κατατέθηκε προς έγκριση στο υπουργείο Ενέργειας. Η ΜΠΕ αφορά στο χερσαίο τμήμα του αγωγού μήκους 760 χλμ. περίπου. Σύντομα λοιπόν και μετά τη γνωμοδότηση του αρμόδιου υπουργείου, πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρώτη ένσταση
Πριν γίνει αυτό, ο Δήμος Ζαγορίου έσπευσε να καταθέσει και γραπτώς τις αντιρρήσεις του όσον αφορά στη χάραξη του αγωγού που θα διέλθει και από τη δική του περιοχή. Αυτή είναι και η πρώτη «ένσταση» με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το συγκεκριμένο έργο, το οποίο πριν από μια δεκαετία περίπου είχε μπει στον «πάγο» εξαιτίας των αντιδράσεων για τη δημιουργία σταθμού συμπίεσης σε παραλία της περιοχής της Πέρδικας Θεσπρωτίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου είχε συζητήσει το θέμα σε συνεδρίασή του τον περασμένο Μάρτιο και είχε πει «ναι» στη διέλευση του αγωγού από την περιοχή των Ιωαννίνων, απορρίπτοντας όμως την προτεινόμενη χάραξη στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου. Μάλιστα, κατέθεσε τη δική του εναλλακτική πρόταση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο με μεγάλα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τη χρήση αυτής της ενέργειας, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να χαθεί.
Επιστολή προς Σταθάκη
Εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αγωγού ο Δήμος Ζαγορίου επανέρχεται με τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου να απευθύνει επιστολή στον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη ενημερώνοντας τον για τους λόγους που οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της προτεινόμενης χάραξης στο Ζαγόρι.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία, η οποία ζήτησε την γνώμη του Δήμου, δεν έλαβε υπόψη στην σύνταξη της ΜΠΕ την αντίδρασή του και την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου να διέλθει ο αγωγός κατά μήκος της Εγνατίας οδού (παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων - Μετσόβου) δε θα συναινέσει στην προτεινόμενη χάραξη που θα επηρεάσει αρνητικά το Ανατολικό Ζαγόρι, το φυσικό περιβάλλον, οικισμούς, σημαντικά μνημεία ή τα ιερά δάση της περιοχής και τις ασχολίες των κατοίκων.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος παραθέτει αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας με την προτεινόμενη χάραξη, επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι σε γνώση του Δήμου εάν και κατά πόσο ελήφθησαν υπόψη στη σύνταξη της ΜΠΕ οι παρατηρήσεις και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία απεστάλη στην κοινοπραξία εταιριών που ανέλαβαν την εκπόνηση της οριστικής μελέτης.
Οι λόγοι της αντίδρασης
Ο κ. Σπύρου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως ο αγωγός θα διέρχεται από μία περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της περιφερειακής Ζώνης του, μέσα από τους οριοθετημένους οικισμούς Μηλιωτάδων, Ποταμιάς και Αμπέλου (Τσίπιανης) και πολύ κοντά στους οικισμούς Γρεβενιτίου και Τριστένου. Επίσης, προτείνεται η διέλευσή του σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια Τσίπιανης και Καμπέρ Αγά, τα οποία χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία, αλλά και από τις λίγες πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, στους Μηλιωτάδες και την Ποταμιά. Επιπρόσθετα, κάνει γνωστό πως θα διέρχεται από τα χαρακτηρισμένα ως ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου, τα οποία εντάσσονται από το 2014 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος επισημαίνει: «Επαφίεται στην εταιρία IGI, η οποία με σχετικό δελτίο τύπου για την κατάθεση της ΜΠΕ δηλώνει ότι με την εκπόνησή της στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών οφελών που θα αποφέρει το έργο στις κοινότητες που επηρεάζονται από την υλοποίηση του, να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις μας, εάν δεν το έπραξε ήδη με την ΜΠΕ που κατέθεσε». Και συμπληρώνει πως ο Δήμος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και την δημόσια διαβούλευση.