Από την άλλη τσέπη τα παίρνει η Κυβέρνηση…

Για να μην κόψουν τις συντάξεις «θυσιάζουν» κοινωνικές παροχές!

Πιέζει ο χρόνος τον Αλ. Τσίπρα ενόψει της ΔΕΘ και της άφιξης των «θεσμών» στην Αθήνα

SXOLIKA GEYMATA

 

• Σε δύσκολο «σταυρόλεξο» έχει μετατραπεί για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το θέμα των συντάξεων, αφού μπορεί τα στελέχη της να διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι αναγκαία η συμφωνημένη από 1η Ιανουαρίου 2019 περικοπή τους, ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να βρουν ισοδύναμα για να… θυσιάσουν, έτσι ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική παρέκκλιση.
Με άλλα λόγια… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αφού τελικά στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι υποσχέσεις που μοιράζουν τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα αφειδώς στους συνταξιούχους, δεν θα είναι «αναίμακτες». Το ερώτημα είναι τι θα θυσιάσει ο Αλ. Τσίπρας για τις συντάξεις, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, ενόψει της εκλογικής χρονιάς που έρχεται!
Τα σενάρια πάντως διαδέχονται το ένα το άλλο, αφού για την Κυβέρνηση η ΔΕΘ αποτελεί κομβικό σημείο. Εκεί ο Αλ. Τσίπρας, δυο ημέρες πριν την άφιξη των «θεσμών» στην Αθήνα, σε επικοινωνιακό επίπεδο θα εκμεταλλευτεί σίγουρα την τυπική «έξοδο» από τα Μνημόνια, όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις εξαγγελίες άλλων κοινωνικών παροχών, εάν δεν είναι επαρκώς κοστολογημένες.

Τι θα θυσιάσει;
ΚΙ επειδή οι περικοπές στις συντάξεις, θα αποτελούσαν ίσως το τελειωτικό χτύπημα για την εικόνα της Κυβέρνησης, σε μια μάλιστα προεκλογική χρονιά, ψάχνουν εναγωνίως τρόπους για να το αποφύγουν. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, χωρίς απώλειες.
-Αναγκαστικά, όπως αναφέρει το «in.gr» θα χρειαστεί να βάλει «κόφτη» και στο σύνολο των αντίμετρων.
 Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων (ας σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση έχε ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Ήπειρο αφορούσε 47 σχολεία).
- Στο… συρτάρι ενδέχεται να μείνει και η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, που θα έδινε λύση στις περίπου 30.000 οικογένειες οι οποίες δεν καταφέρνουν να βάλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν τα τροφεία.
- Στον «πάγο» μπορεί να μπουν ακόμη επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων, όπως και προγράμματα του ΟΑΕΔ για μείωση της ανεργίας.
- Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το πολυδιαφημισμένο τις τελευταίες μέρες επίδομα στέγασης το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και αφορά στην ενίσχυση με τουλάχιστον 70 ευρώ μηνιαίως των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία είτε αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο είτε καταβάλλουν ενοίκιο για την κάλυψη των βασικών τους στεγαστικών αναγκών.
Το μόνο κοινωνικό μέτρο που αναμένεται να γλιτώσει το «τσεκούρι» είναι τα οικογενειακά επιδόματα.