Με τα ευχολόγια Υπουργών δεν σώζεται ο κλάδος…

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρουοδηγούνται σε πλήρη αφανισμό!

- Σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κοπάδια τους, αφού η πτώση τιμών στο γάλα φθάνει και το 35%

- Σε δυσχερή θέση η αιγοτροφία, αν και η περιοχή μας την ευνοεί…

GIDIA

• Άμεσες λύσεις ζητά ο κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν αρκείται πλέον στα ευχολόγια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που απλώς τα… εντοπίζει, αλλά στην πράξη δεν κάνει απολύτως τίποτα για να τα επιλύσει, με αποτέλεσμα η αιγοπροβατοτροφία χρόνο με το χρόνο να φθίνει!
Η Υφυπ. Αγροτ. Ανάπτυξης τόσο κατά την παρουσία της στη ΔΕΘ, όσο και στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τη νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος διαπίστωσε (!) τα προβλήματα του κλάδου (ελληνοποίησεις, αθρόες εισαγωγές γάλακτος, μέτρα προ­φύλαξης από μεταδιδόμενες νόσους κ.α.), τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που δίνει το Υπουργείο στην αναζωογόνηση της Ελληνικής υπαίθρου!
Οι διαπιστώσεις όμως δεν λύνουν τα σοβαρά προβλήματα, γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που οδηγούνται σε αφανισμό εξαιτίας πολλών παραγόντων, απαιτούν λύσεις!

Κατρακύλησαν οι τιμές!
Σα να μην τους φτάνει η υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος παραγωγής, έρχονται να προστεθούν και οι νέες μειωμένες τιμές παραγωγού που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι γαλακτοβιομηχανίες.
Σ΄ αυτή την παράμετρο αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΝΕ ΚΙΝ.ΑΛ. Πρέβεζας, Τ.Ο. Δήμου Ζηρού. «Τα τελευταία δυο χρόνια η πτώση τιμών πλησιάζει το 35% κάτι που οδηγεί σε εξαθλίωση τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Ήδη μεγάλος αριθμός παραγωγών σπεύδει να ξεφορτωθεί τα ζώα του κάτι που αν συνεχίσει θα έχει τραγικές συνέπειες για την τοπική οικονομία όσο και για τον παραγωγικό ιστό της χώρας».
Παράλληλα, καλούν σε αφύπνιση όλους τους φορείς της Ηπείρου, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης ώστε να βρεθούν λύσεις στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί.
Καταλήγοντας σημειώνουν χαρακτηριστικά: «με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν λύσεις».

Απειλείται με εγκατάλειψη
Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση βρίσκεται η αιγοτροφία στην Ήπειρο. Η εκτροφή κατσικιών στην περιοχή μας όλο και λιγοστεύει. Αντί να αναπτύσσεται, καθώς υπάρχουν οι φυσικές προϋποθέσεις, απειλείται με εγκατάλειψη, μιας και ο παραδοσιακός τρόπος άσκησής της, με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, την αδυναμία εκσυγχρονισμού των υποδομών, την χαμηλή τιμή στο γίδινο γάλα, αλλά και την απουσία επιχειρηματικού πνεύματος, την καθιστούν μη βιώσιμη. Σε αυτό, πάντως, που συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την εκτροφή, είναι ότι το μέλλον του κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους παραγωγούς, που θα πρέπει να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες, με την υποστήριξη βέβαια των κρατικών φορέων.

Χρειάζονται αναβάθμιση
Παράλληλα, οι μικρές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να αναβαθμιστούν, με στόχο τη δημιουργία ημι-εντατικά εκτρεφόμενων ομάδων 300-500 ζώων και να συνδυαστούν με την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, καθώς και με ένταση των προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας γάλακτος και των μεθόδων εκτροφής. Η αιγοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ζωικής παραγωγής.
Οι περιοχές της Ηπείρου ευνοούσαν ανέκαθεν την ανάπτυξη της αιγοτροφίας. Το γίδινο γάλα και κρέας αποτελούσαν πάντα σημαντική πηγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Ο κλάδος αυτός της κτηνοτροφίας χαρακτηρίζεται από εκτατικής μορφής ανάπτυξη, με πολλές ιδιομορφίες, σε στενή εξάρτηση με το φυσικό περιβάλλον, και από έλλειψη τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων. Αυτά, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των αιγοτροφικών εκμεταλλεύσεων, έχουν ως συνέπεια το χαμηλό σχετικά εισόδημα στις περισσότερες εκμεταλλεύσεις, που ποικίλλει από εποχή σε εποχή, ακόμη και από αιγοτρόφο σε αιγοτρόφο.
Ο αριθμός των ασχολούμενων με τον κλάδο νέων αιγοτρόφων, λόγω και των δύσκολων συνθηκών παραγωγής ή διαβίωσης, δεν είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να αντικαταστήσει τους ήδη ηλικιωμένους αιγοτρόφους, που αποσύρθηκαν από το επάγγελμα.