Εγκληματική η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων γι’ αυτές τις υποδομές 

Ρημάζουν o Γεωργικός Σταθμός Κατσικάκαι το πρώην Τυροκομείο Δουρούτης!

- Αναξιοποίητα μένουν εδώ και δεκαετίες 1.100 στρέμματα αρδευόμενης αγροτικής γης

- Τι λέει στον «Π.Λ.» ο πρ. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Σπ. Πανταζής

TYROKOMEIO DOYROYTHS

• Την τύχη άλλων δημόσιων υποδομών στην περιοχή μας στα οποία μπήκε λουκέτο και αφέθηκαν να ρημάζουν παραδομένα στη φθορά του χρόνου ακολουθούν τα κτίρια του Τυροκομείου της πρώην Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων στη Δουρούτη, δίπλα ακριβώς στην Πανεπιστημιούπολη. Το ίδιο ισχύει και για το συγκρότημα του Γεωργικού Σταθμού στον Κατσικά, η τεράστια αγροτική έκταση του οποίου κοντεύει να γίνει… δάσος!
Ιδιαίτερα η εικόνα των κτιρίων του πρ. Τυροκομείου είναι σήμερα απογοητευτική, καθώς εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια και χωρίς συντήρηση έχει μετατραπεί σε… φάντασμα, ενώ η στέγη σε μεγάλο τμήμα του υποχώρησε με αποτέλεσμα να απειλείται γενικότερα με κατάρρευση.
Σχολιάζοντας το γεγονός, ο πρ. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου Σπύρος Πανταζής χαρακτηρίζει ντροπή για τον τόπο μας το κατάντημα των συγκεκριμένων υποδομών.

Μια σημαντική ενότητα
Το τυροκομείο της πρώην Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων στη Δουρούτη, δίπλα στη Μονή Περιστεράς, αποτελούσε παλιότερα, μαζί με τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας του Κατσικά που κι αυτός σήμερα ρημάζει παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεράστια κτιριακή υποδομή, μηχανήματα και 1.100 στρέμματα ενιαίας αρδευόμενης αγροτικής γης, τους στάβλους στη Λιμνοπούλα που κατέρρευσαν ως επί το πλείστον και τη Γαλακτοκομική Σχολή στην οδό Βορείου Ηπείρου, μία πολύ σημαντική λειτουργική ενότητα βιομηχανικής παραγωγής και επεξεργασίας κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεισέφεραν, δε, τόσο στη βελτίωση των φυλών των ζώων (πρόβατα κλπ.) όσο και στη διδασκαλία μιας σειράς επαγγελματιών που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία των προϊόντων της.

Έμεινε μόνο η Σχολή!
Σήμερα η ενότητα αυτή δεν υπάρχει πια, με την εξαίρεση της Γαλακτοκομικής Σχολής που εξακολουθεί να λειτουργεί, δεχόμενη σπουδαστές από ολόκληρη τη χώρα, η οποία ωστόσο ήδη από το 1986 έχει μεταφερθεί από το κτίριο της Βορείου Ηπείρου, στο οποίο στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις εγκαταστάσεις του Κατσικά. Υποδομές λοιπόν που θα μπορούσαν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αναθέρμανσης της πρωτογενούς μας παραγωγής παραμένουν ανεκμετάλλευτες, τη στιγμή μάλιστα που πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, κυρίως κυβερνητικά στελέχη, κάνουν διαρκώς λόγο περί πρωτογενούς τομέα και για το πόσο αυτός μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τα κτίρια Δουρούτης
Τα κτίρια του παλιού τυροκομείου δίπλα ακριβώς από την Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων θα μπορούσαν να στεγάσουν και να καλύψουν παραπλήσιες ανάγκες, αφού μελετηθούν, εξευρεθούν πιστώσεις και επισκευαστούν. Αυτό φυσικά θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη, αν λάβει κανείς υπόψη πόσα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «τρέχουν», μέσω των οποίων είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι. Υπάρχουν λοιπόν μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους φορείς για την αδιαφορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα!

Οι χαρακτηρισμοί
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή που προϊστάμενος στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου ήταν ο αρχιτέκτονας και π. Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σπύρος Πανταζής, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία χαρακτηρισμού ως διατηρητέων των κτιρίων όλης αυτής της ενότητας. Πριν συνταξιοδοτηθεί, πρόλαβε τον χαρακτηρισμό του κτιρίου της πρ. Γαλακτοκομικής στη Βορείου Ηπείρου και του πέτρινου κτιρίου στη Λιμνοπούλα όπου στεγάζεται το 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, όχι όμως και του Γεωργικού Σταθμού στον Κατσικά, ούτε των κτιρίων του παλιού τυροκομείου στη Δουρούτη.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», «δεν έχει σημασία ο χαρακτηρισμός των κτιρίων αυτών ως διατηρητέων. Μπορούν κι έτσι να αξιοποιηθούν. Είναι ντροπή για τον τόπο μας να ρημάζουν. Είναι λίγες οι εγκαταστάσεις και όλος ο χώρος του Γεωργικού σταθμού στον Κατσικά που είναι μοναδικός στην Ελλάδα;». Και συμπλήρωσε με έμφαση: «Αν δεν νοιαστούν και γι’ αυτά η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Αλ. Καχριμάνης, τότε σίγουρα θα καταρρεύσουν και θα εξαφανιστούν»!