Η Περιφέρεια Ηπείρου εξασφάλισε από το Υπ. Οικονομίας 1,27 εκατ. ευρώ

«Ανάσα» σε ΦΟΔΣΑ – Δήμους Ηπείρου για τη μεταφορά των απορριμμάτων!

Για ένα χρόνο γλιτώνουν οι δημότες από «φουσκωμένα» ανταποδοτικά τέλη

• Έγγραφο Τατιάνας Καλογιάννη προς εμπλεκόμενους φορείς
• Σπ. Κωνσταντόπουλος: Είναι πολύ σημαντικό γεγονός…

APORRIMMATA DIAXEIRISH

• Αντίστροφα μετρούν οι μέρες ως την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, με την οποία συμπληρώνεται ουσιαστικά η «αλυσίδα» της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την περιοχή μας.

Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς πόσο πίσω βρίσκονται στον συγκεκριμένο τομέα άλλες περιοχές της χώρας και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα, η Κέρκυρα όπου δε λειτουργούν σήμερα ούτε καν οι ΧΥΤΑ!
Όσο για τον «πονοκέφαλο» που είχαν οι Φορείς Διαχείρισης και κατ’ επέκταση οι 18 Δήμοι της Ηπείρου από τη λειτουργία του Εργοστασίου σχετικά με το υψηλό κόστος μεταφοράς των αποβλήτων σ’ αυτό κι από κει στους ΧΥΤΥ, το… παυσίπονο έρχεται να δώσει η Περιφέρεια χρηματοδοτώντας στο σύνολό της τη διαδικασία για τον επόμενο ένα χρόνο!
Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό με έγγραφο που απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. Σε δήλωσή του στον «Π.Λ.» σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός.
Ξεκινά η Μονάδα
Στις 4 Οκτωβρίου, εκτός φυσικά απροόπτου, θα τεθεί σε λειτουργία, σε δοκιμαστικό στάδιο, η Μονάδα επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Η Μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να επεξεργάζεται κατ' ελάχιστον 72.000 τόνους σύμμεικτών αποβλήτων ανά έτος και 8.000 τόνους προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα ανά έτος, ενώ η μέγιστη δυναμικότητά της είναι 105.000 τόνοι αποβλήτων ετησίως. Μετά την επεξεργασία των αποβλήτων, τα υπολείμματά τους θα μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ Ελληνικού, Καρβουναρίου και Βλαχέρνας, οι οποίοι μετατρέπονται έτσι από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων τα οποία δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε ΧΥΤΥ, δηλαδή σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, δηλαδή του υλικού που έχει προκύψει από την επεξεργασία των σκουπιδιών. Με άλλα λόγια, η Ήπειρος περνάει σε μία νέα φάση όσον αφορά στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της, σύμφωνα με όσα ισχύουν στον προηγμένο δυτικό κόσμο!
Λύση από Περιφέρεια
Ωστόσο, τα καλά νέα ήρθαν χθες για τους τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων και για τους συνολικά 18 μικρούς και μεγάλους Δήμους της Ηπείρου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τελευταία σοβαρό «πονοκέφαλο» όσον αφορά στο υψηλό κόστος που συνεπάγεται η μεταφορά των αποβλήτων στη Μονάδα ΑΣΑ κι από κει στους ΧΥΤΥ. Κόστος που θα ήταν υποχρεωμένοι οι Δήμοι να μετακυλήσουν στους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών που εκείνοι πληρώνουν με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο, ειδικά για τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε!
Μετά από πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1.273.988,10 ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος από την επεξεργασία των απορριμμάτων από τη Μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ Ελληνικού, Καρβουναρίου και Βλαχέρνας.
Με τον τρόπο αυτό και χάρη στον προγραμματισμό της Περιφέρειας, για έναν ολόκληρο χρόνο δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των ΦΟΔΣΑ της περιοχής μας, και κατ΄ επέκταση οι δημότες της Ηπείρου!
Έγγραφο Τ. Καλογιάννη
Για την θετική αυτή εξέλιξη ενημέρωσε χθες τους Δημάρχους και τους ΦΟΔΣΑ με έγγραφό της η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία τους καλεί επίσης να μεριμνήσουν για την ομαλή μεταφορά των συμβατικών ποσοτήτων αστικών απορριμμάτων του κάθε Δήμου προς την εγκατάσταση. Διαδικασία για την οποία οι αρμόδιοι φορείς θα ενημερωθούν προσεχώς.
Όπως κάνει γνωστό η κ. Καλογιάννη, για τη μεταφορά των υπολειμμάτων από το Ελευθεροχώρι στου τρεις ΧΥΤΥ θα διενεργηθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός υπ’ ευθύνη της Περιφέρειας.
Ο Σπ. Κωνσταντόπουλος
Σχολιάζοντας την εξασφάλιση των 1,2 εκατ. ευρώ από πλευράς της Περιφέρειας για τη μεταφορά των υπολειμμάτων της Μονάδας ΑΣΑ προς τους ΧΥΤΥ, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο στον «Π.Λ.» για ένα αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς, όπως είπε, οι Δήμοι βγαίνουν κερδισμένοι, αφού δε θα χρειαστεί να βάλουν χρήματα για τη μεταφορά των αποβλήτων. Συμπερασματικά, όπως ανέφερε, δε θα υπάρξει αύξηση στο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό είναι πάνω απ’ όλα θετικό για τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δε θα κληθούν, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, να πληρώσουν «φουσκωμένα» ανταποδοτικά τέλη!