Στο «Υπερταμείο» ακίνητα - μνημεία (;) εν αγνοία των Ηπειρωτικών αρχών!

- Μετά τον πανελλαδικό ξεσηκωμό, αναδιπλώνεται τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δηλώνει επανεξέταση της λίστας των 10.119 δημόσιων κτημάτων που ιδιωτικοποιούνται

- Άγνωστο ποια ακριβώς είναι τα 182 στην Ήπειρο Μετά τον πανελλαδικό ξεσηκωμό, αναδιπλώνεται τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δηλώνει επανεξέταση της λίστας των 10.119 δημόσιων κτημάτων που ιδιωτικοποιούνται 

PANORAMIKH GIANNINA

• Πανελλαδικός σάλος έχει ξεσπάσει για την εκχώρηση των δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στη λίστα των 10.119 φαίνεται πως περιλαμβάνονται μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι (!), με τις τοπικές Αρχές να… πιάνονται κυριολεκτικά στον ύπνο!
Η ευθύνη γα το απίστευτο αλαλούμ που έχει προκληθεί βαραίνει τον Υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε υπογράψει σχετική υπουργική απόφαση για συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο «τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της Γ.Γ.Δ.Π. ακινήτων που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση…»!
Όπως ήταν αναμενόμενο τα περισσότερα πυρά στρέφονται κατά του Ευ. Τσακαλώτου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορούν για υποτελή στάση απέναντι στους δανειστές που απαιτούν δέσμευση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και για το γεγονός ότι τώρα μεταθέτει τις ευθύνες αλλού!

182 στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο τα ακίνητα που μεταβιβάζονται ανέρχονται σε 182, χωρίς όμως να είναι κανείς σε θέση να ενημερώσει την τοπική κοινωνία ποια είναι αυτά. Το θέμα συζητήθηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με την Δημοτική Αρχή να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, που δεν γνώριζε ποια ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου βρίσκονται στις λίστες προς αξιοποίηση κι αν σ’ αυτά περιλαμβάνονται περιοχές αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος!

Και τώρα επανέλεγχος!
Μετά λοιπόν τη γενική κατακραυγή για το ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας εξέδωσε ανακοίνωση αποδίδοντας τα λάθη στα ελλιπή στοιχεία που έλαβε από το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Στην ανακοίνωση λοιπόν διευκρινίζονται τα εξής:
- Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβιβάζονται, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν, αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος 4389/2016 εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά.
- Σε πρώτη επεξεργασία, και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων που δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, διαμορφώθηκε μία αρχική λίστα.
- Επειδή όμως τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελλιπή ή δεν είναι επαρκώς επικαιροποιημένα με πλήρη και ακριβή στοιχεία, για αυτό ρητώς τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι, ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν.
- Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης όσων ακινήτων εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου.
- Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κλπ).
- Τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και των επόμενων γενεών και δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Η εξαίρεση στο νόμο είναι σαφής και δεν πρέπει να παρερμηνεύεται.
- Μετά τον επανέλεγχο και με τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο Κτηματολόγιο.
- Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να γίνει πλήρης και ακριβής η καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου, διαδικασία που απαιτεί ευρεία συνεργασία.
- Περαιτέρω και ανεξάρτητα από τις φημολογούμενες μεταβιβάσεις μνημείων που δεν αληθεύουν, είναι σημαντικό ότι η προσπάθεια δημιουργίας λίστας έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο.