Ο πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρ. Σωτηριάδης, τονίζει:

Η απομάκρυνση των αναχωμάτων μόνη λύση για την Παμβώτιδα!

Καλεί τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να εξηγήσει γιατί εμμένει τόσα χρόνια στη διατήρησή τους, σημειώνοντας πως δεν αρκεί το «σπάσιμο» αυτού της Αμφιθέας σε τρία σημεία…

PAMBOTIDA

• Όσα μέτρα κι αν λαμβάνει η Περιφέρεια για την Παμβώτιδα, αν δεν υπάρξει πλήρης απομάκρυνση των αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής – Κατσικά, τα οποία απέκοψαν από τη λίμνη μεγάλες υδάτινες εκτάσεις μετατρέποντάς την σε κλειστή δεξαμενή, σωτηρία γι’ αυτήν δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να βελτιωθεί η ποιότητα των νερών της.
Αυτό επισημαίνει ο γνωστός Γιαννιώτης έμπορος Άρης Σωτηριάδης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και επί 30 χρόνια Πρόεδρός του, ένας άνθρωπος που, αν μη τι άλλο, γνωρίζει όσο λίγοι το συγκεκριμένο θέμα.
Με εκτενή επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Σωτηριάδης επανερχόμενος στο θέμα «Παμβώτιδα», απευθύνει δημόσια μία σειρά από ερωτήματα στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, με κυριότερο το γιατί αρνείται την απομάκρυνση των αναχωμάτων από τη λίμνη, σύμφωνα και με την κατά καιρούς γνωμοδότηση διάφορων επιστημονικών φορέων όπως το ΤΕΕ – Τμήμα Ηπείρου, επιλέγοντας, όσον αφορά σε εκείνο της Αμφιθέας, το «σπάσιμό» του σε τρία σημεία, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι τα τελευταία 17 χρόνια καμία ενέργεια δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα γι’ αυτήν.

H επιστολή
Στην επιστολή του με θέμα την σημερινή κατάσταση της Παμβώτιδας ο Άρης Σωτηριάδης αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά αντικρούοντας όσα σχετικά παρέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου:
Tα σχόλιά μου για την Λίμνη (πλαγκτόν, αναχώματα κλ.π.) δημοσιευθέντα «στις Διαδόσεις» της εφημερίδας σας στις 6 Ιουλίου, με τα αρχικά μου Σ.Α., η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας, με επιστολή τους, που δημοσιεύσατε την επομένη 7 Ιουλίου, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Ότι η βελτίωση και αποκατάσταση της Λίμνης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας και έχει αναλάβει επί χρόνια διαδοχικές πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των προβλημάτων της.
…Ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η συσσώρευση του φυτοπλαγκτόν η Περιφέρεια προμηθεύτηκε έναντι 50.000 Ευρώ και εγκατέστησε πιλοτικό σύστημα πέντε συσκευών, οι οποίες αλέθουν και διαλύουν το φυτοπλαγκτόν.
… Ότι τα αναχώματα έχουν κατασκευαστεί με νόμιμες διαδικασίες πολλά χρόνια πριν ο κ. Καχριμάνης αναλάβει Νομάρχης.
…Ότι η Περιφέρεια ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης ανοίγματος του αναχώματος Αμφιθέας για την ροή των υδάτων και
…Ότι η βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι αψευδής μάρτυρας της αναστροφής της εικόνας που παρουσιάζει η Λίμνη, που βεβαίως χρειάζεται ακόμη πολλές δράσεις για να έλθει στο επιθυμητό σημείο».
Επανερχόμενος, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στο καυτό θέμα Λίμνη – Διάσωση, εκτιμώ ότι οφείλω να αντικρούσω τους ανωτέρω παραπλανητικούς ισχυρισμούς, που οδηγούν στον εφησυχασμό των πολιτών, που ανησυχούν για την Λίμνη, παρουσιάζοντας μια απατηλή εικόνα του προβλήματος και να αναδείξω το θέμα της Παμβώτιδας στην πραγματική του διάσταση.

Το φυτοπλαγκτόν
Τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Διατείνονται ότι οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, λιπάσματα, λύματα, και ότι θα αντιμετωπισθεί με ειδικές συσκευές που, όπως λένε, αλέθουν και διαλύουν το φυτοπλαγκτόν. Όμως δεν είναι μόνο το φυτοπλαγκτόν και η Λίμνη δεν είναι πισίνα ξενοδοχείου.
Οι Γιαννιώτες γνωρίζουν πολύ καλά, όπως και εκείνοι, ότι το φυτοπλαγκτόν, οι αφροί, η έντονη δυσοσμία, τα ψόφια ψάρια και τα μολυσμένα νερά είναι δημιουργήματα των αναχωμάτων, που κατέστρεψαν το αξιοθαύμαστο οικοσύστημά της
Η Παμβώτις προ της κατασκευής των αναχωμάτων ήταν πεντακάθαρη και μάλιστα σε κάποια εποχή το νερό της ήταν πόσιμο. Στα καθαρά νερά της μάθαμε να κολυμπούμε. Οι Γιαννιώτες γνωρίζουν επίσης ότι η μόνη λύση του προβλήματος είναι η απομάκρυνση των αναχωμάτων και ότι την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της Λίμνης φέρουν οι ίδιοι αρνούμενοι κάτι τέτοιο.

Τα αναχώματα
Στην απάντησή της η Περιφέρεια επικαλείται ότι τα αναχώματα κατασκευάστηκαν με νόμιμες διαδικασίες. Αυτό θα κριθεί σύντομα από το Σ.τ.Ε , αλλά τι σημασία έχει αυτό; Γεγονός είναι ότι τα αναχώματα κατασκευάστηκαν μέσα στη Λίμνη, μακριά από τις όχθες, αποκόπτοντας απ’ αυτήν μεγάλες υδάτινες εκτάσεις (καλαμώνας Αμφιθέας, ρηχά υγρολίβαδα Ανατολής – Κατσικά κλ.π.) μειώνοντας την υδροχωρητικότητά της και την έκτασή της κατά 5 χιλ. στρέμματα.
Έτσι, ο μηχανισμός λειτουργίας του ισοζυγίου της στάθμης των υδάτων, της Λίμνης και του υπογείου ορίζοντα έπαυσε να λειτουργεί, όταν αποκόπηκε από τα αναχώματα η επικοινωνία της με τις πηγές, τις καταβόθρες, τους υγροβιότοπους την παρόχθια βλάστηση και τα οποία τη μετέτρεψαν από Λίμνη - Οικοσύστημα σε κλειστή δεξαμενή. Εάν τα αναχώματα κατασκευάζονταν περιμετρικά στην όχθη της Λίμνης θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή του οικοσυστήματος.

Απομάκρυνση αναχωμάτων
Η ανάγκη να απομακρυνθούν τα αναχώματα, ήδη προ πολλών ετών έχει επισημανθεί με επιστημονικές μελέτες από το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης, από εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας των Ιωαννίνων και του εξωτερικού με δημοσιεύματά τους, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου (Τ.Ε.Ε.- Τ.Η), τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ,Π,), τον πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλογιάννη (Π.Λ. 15-12-2010), τον τοπικό τύπο και πολλούς συμπολίτες μας με δημοσιεύματά τους.
Το ΤΕΕ/ΤΗ σε έγγραφό του λέγει «εδώ και σαράντα χρόνια όφειλε η Πολιτεία να απομακρύνει τα αναχώματα, αναγνωρίζοντάς τα ως άχρηστα, επικίνδυνα και χρόνια απαξιωμένα (αρ. πρωτ. 946/2012)». Ο Φ.Δ.Λ.Π. σε έγγραφό του αναφορικά με την μελέτη δημιουργίας ποδηλατόδρομου περιμετρικά της Λίμνης «διαφωνεί με την χρήση του αναχώματος Αμφιθέας για πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο καθώς θεωρεί σκόπιμη την απομάκρυνσή του για την απρόσκοπτη ροή των νερών στη Λίμνη (αρ.πρωτ. 305/2013)».
Επιβάλλεται ο κ. Καχριμάνης που διοικεί την Νομαρχία και Περιφέρεια 17 χρόνια και διατείνεται ότι «η βελτίωση και αποκατάσταση της Λίμνης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας» να μας εξηγήσει για ποιους λόγους εμμένει στην διατήρηση των αναχωμάτων και προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν στον αποκλεισμό της απομάκρυνσής των και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Είναι πράγματι οι λόγοι αυτοί τόσο σοβαροί και μεγάλης σημασίας, ώστε η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Λίμνης να θεωρείται ήσσονος σημασίας;
Για τη ροή των υδάτων των πηγών στη Λίμνη ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για άνοιγμα του αναχώματος Αμφιθέας σε τρία σημεία των 20 μέτρων και όχι για την απομάκρυνσή του.
Οφείλει επίσης να μας εξηγήσει γιατί με εντολή του (αρ. πρωτ. 70008/6885/2012) υποχρέωσε τους μελετητές αρχιτέκτονες να τροποποιήσουν την μελέτη τους, ώστε ο προβλεπόμενος ποδηλατόδρομος να διέρχεται επάνω από το ανάχωμα Αμφιθέας. Στην προμελέτη τους ο ποδηλατόδρομος προβλέπεται να διέρχεται από την περιμετρική οδό Αμφιθέας με την οποία ήταν σύμφωνος ο Φορέας Διαχ/σης Λίμνης και όλοι οι Φορείς.

Πού οδηγείται η Παμβώτιδα;
Ο κ. Περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι «η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Λίμνη είναι αψευδής μάρτυρας της βελτίωσης, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια» και ότι «θα χρειασθούν ακόμη πολλές δράσεις για να έλθει στο επιθυμητό σημείο». Κι’ εμείς ερωτούμε: Ποιο είναι το κατ’ αυτόν επιθυμητό σημείο της Λίμνης και πού οδηγεί την τύχη της Παμβώτιδας; Το επιθυμητό σημείο είναι η καταδίκη της Παμβώτιδας για πάντα σε κλειστή δεξαμενή; Και δυστυχώς σ’ αυτό οδηγούν τα ακόλουθα:
…Η παράνομη κατασκευή του ποδηλατόδρομου επάνω στο παράνομο ανάχωμα Ανατολής – Κατσικά.
…Η παράνομη κατασκευή του στίβου θαλασσίου σκι στο ανάχωμα Αμφιθέας.
…Η παρέμβασή τους στο Σ.τ.Ε. υπέρ της οριοθέτησης της Παμβώτιδας μέχρι τα αναχώματα.
…Η εντολή του στους μελετητές να τροποποιήσουν την μελέτη τους για τον ποδηλατόδρομο Αμφιθέας που αναφέρθηκε.
…Η ανάθεση από την Περιφέρεια μελέτης για άνοιγμα του αναχώματος Αμφιθέας σε τρία σημεία και όχι για απομάκρυνσή του.
Το βέβαιο είναι ότι η Λίμνη όπως λειτουργεί σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια. Η τύχη της Παμβώτιδας είναι ευθύνη και πρόβλημα της Κοινωνίας, όλων των πολιτών και των πολιτικών, που πραγματικά αγαπούν την πόλη και την Λίμνη.
Θα ήταν πιο λογικό και πιο τίμιο να αποδεχθούν ότι οι όποιες ενέργειές τους στα 17 χρόνια της διοίκησής τους ουδέν θετικό αποτέλεσμα είχαν και ότι η απομάκρυνση των αναχωμάτων αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση.
Ας ενεργήσουν λοιπόν τα δέοντα για την απομάκρυνση των αναχωμάτων για να χαρούν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων την Λίμνη μας, όπως την έζησαν από παλιά. Και να μην βλέπει πλέον ο φακός του Ηπ. Αγώνα (24-8-18) «την έκφραση αηδίας που σχηματίζονταν στα πρόσωπα των ξένων» για την εικόνα της Λίμνης μας, εξ αιτίας της βρωμιάς και έντονης δυσοσμίας που παρατηρείται.