Βαρυσήμαντη η ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. στην Πρέβεζα

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρόσθετους πόρους θα φέρει η «ορεινότητα» της Ηπείρου!

Άριστος γνώστης και των τοπικών προβλημάτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε έτοιμος ν’ αναλάβει το «τιμόνι» της χώρας…

MHTSOTAKHS AKOYEI

• Για όλους και για όλα μίλησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προχθεσινή περιοδεία του σε Άρτα – Πρέβεζα, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει στην αγορά, στους δρόμους και τις πλατείες απλό κόσμο, αλλά και τοπικούς φορείς, να συζητήσει μαζί τους και ν’ ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις γύρω από τα καυτά θέματα της καθημερινότητας, όπως τα βιώνουν σήμερα οι Ηπειρώτες επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το βράδυ, σε μια βαρυσήμαντη, εφ’ όλης της ύλης, ομιλία του στην Πρέβεζα κυριολεκτικά καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριό του.
Ιδιαίτερα ο αρχηγός της Ν.Δ. στάθηκε τόσο σε θέματα γενικά, που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (ανεργία, οικονομία, εθνικά, μεταναστευτικό κ.α.), καυτηριάζοντας τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και σε καθαρά Ηπειρωτικά (κτηνοτροφία, τουρισμός, πολιτισμός, παιδεία, οδικό δίκτυο κ.α.), αποδεικνύοντας ότι είναι άριστος γνώστης των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.
Απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας και φάνηκε να έχει προτάσεις και φιλόδοξα σχέδια, όπως την προώθηση κριτηρίου «ορεινότητας» της Ηπείρου, σε αντιστοιχία με τη «νησιωτικότητα», που ήδη αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική. «Όπως έχουμε πολιτικές νησιωτικότητας, έτσι πρέπει να έχουμε και πολιτικές ορεινότητας. Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω θέσει στο Ε.Λ.Κ. και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε πρόσθετους πόρους -στοχευμένους ειδικά για την Ήπειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτός λοιπόν από την συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι στην Άρτα (μεταδόθηκε ολόκληρη από την ΕΡΤ2), στην πολιτική ομιλία του το βράδυ στο Λούρο… «έδωσε ρέστα»!

Σε ασφυξία…
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η πραγματική οικονομία, η αγορά, είναι σε ασφυξία. Όπου και να πάω μου λένε την ίδια κουβέντα, φόροι και εισφορές πνίγουν την ανάπτυξη, εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σήμερα, 1 στους 2 Έλληνες, 4.000.000 χρωστούν και 2.000.000 απόμαχοι της εργασίας συνταξιούχοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να χάσουν έως δύο ακόμη συντάξεις, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια εντυπώσεων που παίζει με το θέμα αυτό η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων».
Αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, που την Ήπειρο απασχολεί ακόμη πιο έντονα (κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά) σημείωσε ότι αυτή ουσιαστικά δεν μειώνεται. «Ξέρετε καλά ότι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι βρίσκουν θέσεις στα 4ωρα -δουλεύουν πολύ συχνά 8 ώρες και πληρώνονται για 4 ώρες…».
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των τραπεζών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι τράπεζες κλυδωνίζονται ξανά μετά την λαίλαπα του 2015, ύστερα από τρία χρόνια με capital controls και μία ακόμα αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση. Η αξία τους σε σχέση με το 2014 μειώθηκε κατά 96%, αν είχατε 100 ευρώ αξία μετοχών το 2014, τραπεζικών μετοχών, σήμερα θα άξιζαν 4 ευρώ».

Για τον Αλ. Καχριμάνη
Ιδιαίτερες αναφορές στην ομιλία του έκανε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στο νυν Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο Αλέκος Καχριμάνης θα έχει και πάλι τη στήριξη της Ν.Δ. γιατί είναι ένας άξιος Περιφερειάρχης που φέρνει αποτελέσματα για τον τόπο του. Γιατί εμένα δεν μου αρέσουν τα φρου-φρου και τα αρώματα, μου αρέσει η ουσία. Ο Αλέκος έχει ουσία.
Είστε από τις πρώτες Περιφέρειες που προωθήσατε μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Θα λειτουργούσε, ήδη, αν η κυβέρνηση δεν κρατούσε επί μήνες το έργο στο συρτάρι, επειδή έχει μια δυσανεξία στην έννοια της σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια σύντομα η πόλη της Πρέβεζας αποκτά σύγχρονη είσοδο, παρακάμπτοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Και αυτό είναι ένα ακόμα έργο το οποίο δημοπρατεί η Περιφέρεια. Πρωτοστατείτε, όμως, και στον πολιτισμό. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, για άλλη μια φορά, το Ναό της Παρηγορήτισσας στην Άρτα. Ένα πολύ σπάνιο, πολύ ιδιαίτερο μνημείο, συνδεδεμένο με την ιστορία».

«Δίπλα στους καλύτερους»!
«…Πληροφορήθηκα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Κύριε περιφερειάρχη, μπράβο για τη δουλειά σου, για το σχέδιο που υλοποιείς. Και είμαι βέβαιος ότι εσύ ως περιφερειάρχης και εγώ με τη βοήθεια των Ελλήνων ως πρωθυπουργός θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, γιατί στο πρόσωπό σου, στο πρόσωπό σας, βλέπω το δρόμο της ανάπτυξης της Ηπείρου, που πρέπει να συνεχιστεί. Και εμείς δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Γιατί οι Περιφέρειες είναι ο βραχίονας της περιφερειακής ανάπτυξης. Και θα στηρίξουμε άξιους υποψηφίους με γνώμονα την εμπειρία, τις γνώσεις, την όρεξη για δουλειά. Με άλλα λόγια, θα είμαστε δίπλα στους καλύτερους»!

Περί Αμβρακίας Οδού…
Για απόλυτη ανικανότητα κατηγόρησε την Κυβέρνηση αναφορικά με το έργο της Αμβρακίας Οδού, τον πρώτο κάθετο άξονα της Ιόνιας Οδού με τεράστια σημασία για ολόκληρη την περιοχή. «Είναι ένα έργο, το οποίο σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε από τη Ν.Δ, τον Απρίλιο του 2009. Συνεχίστηκε, παρά την οικονομική κρίση, πάλι από τη Ν.Δ. έως το 2015. Έκτοτε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το «πάγωσαν» για σχεδόν τρία χρόνια. Κι ύστερα, αφού αύξησαν το τίμημα και άλλαξαν εργολαβίες και εργολάβους, -είναι συνηθισμένη πρακτική αυτή, όχι μόνο εδώ- κατασκεύασαν 15 χιλιόμετρα από την πρώτη φάση. Μαθαίνω ότι ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για το «κατόρθωμά» τους. Αντί να ντρέπονται και να απολογούνται, στήνουν εγκαίνια για έργα άλλων και προσβάλλουν εσάς και την αλήθεια. Η μοίρα, όμως, θέλει η Αμβρακία να παραδοθεί από αυτούς που την σχεδίασαν και την έφτιαξαν. Και το πλήρες έργο θα εγκαινιαστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρεις πυλώνες
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για τρεις πυλώνες που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό. Ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Ο Τουρισμός με τον Πολιτισμό είναι δύο αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές τροχιές για περιφέρειες, όπως η Ήπειρος. Στα αγροτικά οι ίδιοι οι αγρότες -είχα την ευκαιρία να μιλήσω με παραγωγούς ακτινιδίων, εσπεριδοειδών της Άρτας, τοπικούς ελαιοκαλλιεργητές- μου μίλησαν για την καλή ποιότητα, την τυποποίηση αυτών των προϊόντων, με τη δική τους ηπειρωτική ταυτότητα. Μου είπαν επίσης, όμως, για τα κρίσιμα έργα άρδευσης που πρέπει να προηγηθούν ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στον ποταμό Άραχθο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προϊόντα. Έχουμε αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά, που είναι διάσπαρτα στα ορεινά της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο θησαυρό που μπορεί να εξαχθεί παντού στον κόσμο.
»Για την κτηνοτροφία, την οποία ως Κρητικός πονώ ιδιαίτερα, πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της φέτας, του πιο ποιοτικού και δυναμικού ηπειρώτικου προϊόντος. Μου είπαν και εδώ τα ίδια που μου είπαν και από την άλλη μεριά των βουνών, στα Γρεβενά, τα ίδια που μου λένε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, όπου υπάρχει κτηνοτροφία. Βάλτε επιτέλους τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Θα το κάνουμε. Να ξέρουν τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος ότι ξέρουμε ποιοι είναι και ότι εμείς τιμούμε τον κόπο και το μόχθο του Έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος κρατάει ζωντανή την παράδοση αυτού του τόπου, κρατάει ζωντανά τα χωριά μας και θα παίρνει την τιμή του γάλακτος που του αξίζει για να παράγει φέτα πραγματική και όχι φέτα μαϊμού με γάλα εισαγόμενο.
Έχουμε αυτή τη βούληση, όπως έχουμε και τη βούληση να απλοποιήσουμε αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων.

Για τις ιχθυοκαλλιέργειες
»Μέριμνα χρειάζεται και ένας πολύ δυναμικός κλάδος που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες. Αναδεικνύεται σε πολύ δυναμικό εξαγωγικό κλάδο, τονώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Είναι μία πρόσθετη περιουσία για όλη τη Δυτική Ελλάδα και ειδικά εδώ στον Αμβρακικό. Και για αυτό ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Με καινούργια χωροθέτηση ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας και να γίνουμε πραγματικοί πρωταγωνιστές στην ευρωπαϊκή αγορά.
»Για τον Τουρισμό είναι πολύ θετικό ότι η Ήπειρος έχει αρχίσει και παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση επισκεπτών. Νέοι αυτοκινητόδρομοι, Ιονία Οδός, τα αεροδρόμια του Ακτίου, αλλά και των Ιωαννίνων, η συντονισμένη προβολή της περιοχής συμβάλλουν στην πρόοδο αυτή. Και χαίρομαι που υπάρχει πνεύμα συνεργασίας για τη συνολική προβολή της τουριστικής ταυτότητας της Ηπείρου. Για να αποκτήσει, όμως, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δρόμων η Βορειοδυτική Ελλάδα χρειάζεται και η περιβόητη αναβάθμιση της εθνικής Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, ώστε η Εγνατία και η Ιόνια να συνδεθούν με την Αλβανία, στη Θεσπρωτία και στην Κακαβιά. Και να αποκτήσουν οι παράλιες πόλεις της Πρέβεζας πιο εύκολη πρόσβαση στην Ιόνια οδό».

Για το νέο Πανεπιστήμιο
Όσον αφορά για το νέο Πανεπιστήμιο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ευχήθηκε η προσπάθεια αυτή να στεφθεί με επιτυχία. Και να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί όσων άσκησαν κριτική και είπαν ότι ήταν μια κίνηση βιαστική και όχι καλά σχεδιασμένη. «Γιατί αυτό το οποίο θέλω πραγματικά είναι τα νέα παιδιά τα οποία διεκδικούν την είσοδό τους σε ένα Πανεπιστήμιο -ασχέτως με το τι λέει ο τίτλος αν είναι Πανεπιστήμιο, αν είναι Τ.Ε.Ι., αν είναι ένα καινούργιο συγχωνευμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα- να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά δικαιώματα, που θα τους βοηθήσουν στην καριέρα τους την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Παιδεία μας…», ανέφερε.

Για το Φυσικό Αέριο
Μια ακόμη σημαντική προτεραιότητα για την Ήπειρο κατά τον Κ. Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση φθηνότερης ενέργειας, με την πρόσβαση της Ηπείρου στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Πρώτα οι τέσσερις μεγάλες πόλεις και στη συνέχεια οι μικρότεροι οικισμοί.

* * *
Κλείνοντας την βαρυσήμαντη ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «σας καλώ όλους μαζί, σε έναν αγώνα δύσκολο που πρέπει και αξίζει να δώσετε μαζί μας. Με όπλο την αλήθεια, απέναντι στο ψέμα, με τη δύναμη του εθνικού πατριωτισμού απέναντι στον τυχοδιωκτισμό. Πάμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα. Πάμε να βάλουμε ένα τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση...»!