Τώρα που εγκαταλείπονται χωράφια και κοπάδια….

Αργά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την αγροτιά!

- Ακόμη σχεδιάζουν τα μέτρα για ελέγχους στο γάλα, ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης 

- «Σωσίβιο» από Περιφέρεια Ηπείρου για εκπόνηση των χαρτών βόσκησης

BOSKHSH

• Καταστροφική είναι και για τον αγροτικό κόσμο η τετραετής σχεδόν κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα.
Οι υποσχέσεις που μοίραζε αφειδώς ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποδείχτηκαν απατηλές, καθώς όχι μόνο δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ούτε και ασκήθηκε μια οργανωμένη και μελετημένη πολιτική στήριξης των αγροτών. Στο διάστημα αυτό ορισμένοι δείκτες χειροτέρευσαν καθώς συνέπεσαν και με εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία, αλλά και η έκταση που πήρε το φαινόμενο της «κλοπής» της ονομασίας «φέτα» από ξένες χώρες. Ακόμη και σε αυτά τα ζητήματα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις.
Σε θεσμικό επίπεδο υπήρξαν παρεμβάσεις και βελτιώσεις της νομοθεσίας, όπως η απλούστευση των αδειοδοτήσεων, η υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για εκχώρηση μέρους του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης» στις Περιφέρειες και ορισμένες άλλες, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε καν τους διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης δεν μπόρεσε να προωθήσει καίτοι οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως πριν λίγες ημέρες η νυν Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας».
Στα «καυτά» και μείζονα ζητήματα η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε αναποτελεσματική και οδήγησε χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Την… ξύπνησε το γάλα!
Η Κυβέρνηση φαίνεται να ξύπνησε από το «λήθαργο» από τη δραματική τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της καταβαράθρωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, κάτω από την πίεση που ασκείται αφενός από την πτώση της κατανάλωσης και αφετέρου από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, πλην όμως η Κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις, παρά τις ενδείξεις που φαίνεται να υπάρχουν, ακόμη και σήμερα αδυνατεί να το αντιμετωπίσει ριζικά και έτσι μοιραία αφήνει στη μοίρα τους, τους κτηνοτρόφους, ικανός αριθμός των οποίων αγανακτισμένος και χρεοκοπημένος υποχρεώνεται σε εγκατάλειψη του επαγγέλματός του.

Η… βούληση του Αλ. Τσίπρα
Χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, συναντήθηκαν με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι δύο βασικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Στη συνάντηση ο Υπουργός, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, μετέφερε τη βούληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα. Και ποια είναι τα άμεσα μέτρα; Η πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων για ορεινούς, μειονεκτικούς και νησιωτικούς προορισμούς (που ούτως ή άλλως είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε.), η διαβούλευση για την νέα Υπουργική Απόφαση για αυστηρότερες κυρώσεις σε επιχειρήσεις σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, η ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα, στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος και στο νόμο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων!

Καθυστερημένη αντίδραση
Αν για αυτά τα αυτονόητα μέτρα, χρειάζεται η βούληση του Πρωθυπουργού, τότε μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας γιατί η χώρα, η αγροτική παραγωγή «βάλτωσε» και οδηγείται σε αφανισμό. Επί της ουσίας, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας, τώρα «ανακάλυψε» ότι πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος, αυτό έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές για το χειμώνα, οι τιμές του γάλακτος σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη καθοριστεί για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν, ενώ όσον αφορά τις καλλιέργειες, εκτός από το καλαμπόκι, η συγκομιδή μάλλον έχει ολοκληρωθεί. Οπότε «δώρον- άδωρον» και η θετική βούληση και οι διαπιστώσεις του Υπουργού κ. Αραχωβίτη ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας και ειδικά η ποιμενική κτηνοτροφία περνά δύσκολες εποχές, «εξαιτίας της μειωμένης τιμής του γάλακτος και των ειδικών συνθηκών που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση».

Ακόμη ετοιμάζουν την απόφαση
Στο «καυτό θέμα» των ελληνοποιήσεων, το Υπουργείο -που κατά τα άλλα αναγνωρίζει τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων- ακόμη βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της υπουργικής απόφασης για την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, όσον αφορά τη γαλακτοβιομηχανία!
Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η Υφυπουργός κ. Τελιγιορίδου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», η οποία επίσης εξαντλήθηκε σε «ευχολόγια»: «Εάν – ανέφερε- τεκμηριωθεί (από ποιους άραγε;) η άποψη ότι υπάρχουν καρτέλ και δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα (πιέσεις στους κτηνοτρόφους για να ρίξουν τις τιμές από γαλακτοβιομηχανίες μετά από συνεννόηση μεταξύ τους), τότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αυστηροί έλεγχοι, για να προστατεύσουμε τον παραγωγό και να χτυπήσουμε τα φαινόμενα της παρανομίας και των ελληνοποιήσεων. Είμαστε σε εγρήγορση»! Πρόσθεσε ότι δόθηκαν οδηγίες στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για εντατικοποίηση ελέγχων, ενώ παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η νέα Υπουργική Απόφαση για τα ισοζύγια γάλακτος.

«Σωσίβιο» η Ήπειρος….
Σοβαρές ευθύνες προκύπτουν επίσης για την Κυβέρνηση και για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό πρέπει να είναι ολοκληρωμένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. «Πράγματι βρισκόμαστε σε καθυστέρηση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε στο σημείο να απειληθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων».
«Σωσίβιο» για την Κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία- κατά την Υφυπουργό- «έχει προχωρήσει αρκετά σε σχέση με τις υπόλοιπες και είμαστε σε συνεννόηση, ώστε να ξεκινήσει σύντομα εκεί το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο. Εάν γίνει το πρώτο σχέδιο, δημιουργείται ένα πρότυπο και για τα υπόλοιπα».