Όλα «καλώς καμωμένα» για τη Δημοτ. Αρχή Μπέγκα

Πολλά λόγια για το… τίποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων!

- «Σφυροκόπημα» στα έως τώρα πεπραγμένα από την παράταξη του Ν. Γκόντα

- Όλες οι παρατάξεις καταδίκασαν τη δολοφονία του Κων. Κατσίφα στη Βόρειο Ήπειρο

DHMOTIKO SYMBOYLIO

• Μπορεί για τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων όλα στον διευρυμένο Δήμο να είναι… καλώς καμωμένα, ωστόσο, οι πολίτες έχουν άλλη άποψη, η οποία, όπως έχουν αποδείξει επανειλημμένα τα στελέχη της, διόλου δεν λαμβάνεται υπόψη ώστε να γίνει προσπάθεια επίλυσης των πολλών προβλημάτων!
Αυτό ισχύει πρωτίστως αναφορικά με τα δημοτικά τέλη, όπου παρατηρούνται σοβαρές ανισότητες ανάμεσα στους τέως Καποδιστριακούς Δήμους του Λεκανοπεδίου, οι οποίες θα διατηρηθούν, όπως προέκυψε από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Σ’ αυτό ακούστηκαν… πολλά λόγια ουσιαστικά για το τίποτα, με τη Δημοτ. Αρχή να «πανηγυρίζει» που δεν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους Γιαννιώτες και τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, με πρώτη και καλύτερη εκείνη του Νίκου Γκόντα, να τη σφυροκοπούν ανελέητα, τονίζοντας ότι οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να απολαμβάνουν αντίστοιχες υπηρεσίες!
Μεταξύ άλλων, επίσης, το σώμα ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση για την ίδρυση ανοιχτού εμπορικού κέντρου στα Γιάννενα, ενώ συζήτησε για το θέμα ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και για την πρόσφατη δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη Κων/νου Κατσίφα.

Τα τέλη… σταθερά!
Σταθερά διατηρεί η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη χρονιά τα δημοτικά τέλη, με μόνη εξαίρεση τα νοικοκυριά σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο, όπου αποφάσισε μείωση τελών κατά 0,40 ευρώ! Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αφορά περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών!
Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή το παρουσίασε ως… μέγα επίτευγμα. Μιλώντας προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που μας ήθελαν να προχωράμε σε αύξηση των δημοτικών τελών» και προανήγγειλε ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης των τελών για το σύνολο των πολιτών»! Υπόσχεση που προς το παρόν δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους Γιαννιώτες.

Ο Θωμάς Γιωτίτσας
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα δήλωσε «περήφανος για το έργο που έχει συντελεστεί στον τόσο σημαντικό για τους πολίτες τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού και τον καθορισμό των δημοτικών τελών»! Έκανε δε έναν μικρό απολογισμό, στον οποίο συμπεριέλαβε την τοποθέτηση εννέα συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων στην πόλη, την προμήθεια νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και την εξασφάλιση τριών εκατ. ευρώ για δύο έργα που θα δημοπρατηθούν στο προσεχές μέλλον, τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου του Δήμου και την αντικατάσταση του οδοφωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED. Εξάλλου, για να δικαιολογήσει τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα ύψη που είναι σήμερα για τη μεγάλη πλειοψηφία των Γιαννιωτών, ο κ. Γιωτίτσας τόνισε ότι κανονικά θα έπρεπε να αυξηθούν, αφού ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία της Μονάδας στο Ελευθεροχώρι αυξάνει το κόστος γι’ αυτά κατά 1 εκατ. ευρώ!

Σφυροκόπημα…
Όπως ήταν φυσικό, η Δημοτική Αρχή δέχθηκε το σφυροκόπημα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για το θέμα των δημοτικών τελών. Από πλευράς της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», ο εισηγητής της Βασίλης Κοσμάς έκανε λόγο για πανάκριβα τέλη, σημειώνοντας με έμφαση πως «η πόλη μας είναι εντελώς αφημένη στην τύχη της, γεμάτη σκουπίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής. Όπου και να γυρίσει κανείς το βλέμμα του, παντού βλέπει σωρούς απορριμμάτων και κάδους πεταμένους στους δρόμους, ενώ σε πολλές περιοχές επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Δυστυχώς για τον Δήμο μας δεν λειτουργούν ανταποδοτικά τα δημοτικά τέλη, παρόλο που οι πολίτες φορτώνονται με υπέρογκα ποσά».
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δημοτ. Αρχή ότι συνεχώς εφευρίσκει νέες μεθόδους στα ανταποδοτικά τέλη, όπως ο συντελεστής πλασματικότητας που τον έχει κάνει… λάστιχο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, για να εφαρμόσει πολιτικάντικες τακτικές και πρότεινε τη μείωση μεγαλύτερου ποσοστού του συντελεστή πλασματικότητας από το 20 στο 5% και η διαφορά αυτή να εφαρμοστεί για να μειωθούν τα τέλη και στην πόλη των Ιωαννίνων.
Από την πλευρά του ο Άρης Μπαρτζώκας της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» κατηγόρησε τη Δημοτ. Αρχή ότι δεν έχει καμία διάθεση ή καμία ικανότητα να παρουσιάσει ένα πλάνο σύγκλισης των τελών των διάφορων Καποδιστριακών Δήμων και πως αποφασίζει περιστασιακά και σπασμωδικά συντηρώντας τη μεγάλη ανισότητα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του τέως Δήμου Ιωαννιτών να είναι και πάλι οι αδικημένοι.

Άλλα θέματα
Κατά τα άλλα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για την ίδρυση και λειτουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στα Γιάννενα (λεπτομέρειες στη σελίδα 6).
Επίσης συζητήθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα στους Βουλιαράτες με τον Νίκο Γκόντα να σημειώνει πως πράξεις όπως η δολοφονία του Κων/νου Κατσίφα «καθόλου δεν προάγουν τις καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα και τον λόγο έχει τώρα η ελληνική Πολιτεία, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει με σύνεση και υπευθυνότητα τα ζητήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο». Τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα καταδίκασαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.
Αναφορικά με την τύχη του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης και ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση να συναντήσει το επόμενο διάστημα μαζί με τον Αλ. Καχριμάνη τον Υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη στην Αθήνα. Ο Ν. Γκόντας τόνισε: «Λέμε ναι στην αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αεροδρομίου μας, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται. Σε ό,τι γίνεται προς όφελος των Γιαννιωτών εμείς δε θα έχουμε καμία αντίρρηση και γι’ αυτό είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συμφέρουσα για τον τόπο ενέργεια». Ο Άρης Μπαρτζώκας από την πλευρά του ανέφερε πως δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες, αν δεν υπάρξει πρώτα σφαιρική ενημέρωση για τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας απόφασης, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του Αερολιμένα.